توضیحات
عنوان تحقیق: بررسی و مقایسه قابلیتهای GIS , CAD
فصل اول: کلیات تحقیق
مقدمه |
بیان مساله |
پیشینه تحقیق |
لزوم استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی |
روش تحقیق |
فصل دوم: مبانی نظری پژوهش؛ تعاریف و مفاهیم و مقایسه قابلیتهای GIS , CAD |
مقدمه |
بررسی مفاهیم و تعاریف و ویژگیها و وظابف GIS |
تعریف GIS |
مفهوم GIS |
ویژگیهای GIS |
چرخهی کار در یک سیستم اطلاعات جغرافیایی |
قابلیت GIS در جذب دادههای مكانی |
مولفههای سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) |
مقدمه |
نقشههای رقومی |
مقایسه نقشههای سنتی و رقومی |
ضعف عمده سیستمهای CAD |
لزوم و اهمیت تلفیق سیستمهای GIS و CAD |
مشكلات موجود در تلفیق سیستمهای GIS و CAD |
روش مناسب جهت تلفیق سیستمهای GIS و CAD |
توانایی Autodesk Map D در مقابل ArcGIS چیست؟ |
مقایسه قابلیتهای GIS , CAD |
مقایسه انواع پسوند فایلهای GIS و CAD |
مثالهایی از GIS و CAD |
مثالی از مقایسه لایههای دادهها در GIS و CAD |
فصل سوم: تاریخچه پژوهش و مطالعات پیشین و بررسی کاربردهای GIS |
تاریخچه ایجاد GIS در جهان |
تاریخچه ایجاد GIS ایران |
کاربرد GIS در علوم مختلف |
قابلیت GIS در جذب دادههای مكانی |
بررسی مطالعات و پژوهشهای مختلف انجام یافته در زمینه GIS |
بررسی و پژوهش اول |
بررسی و پژوهش دوم |
بررسی و پژوهش سوم |
فصل چهارم: جمعبندی و نتیجهگیری |
منابع و مراجع
|
فصل اول
کلیات تحقیق
شکل (1-1): سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS
1-1- مقدمه
سیستم اطلاعات جغرافیایی GISمتشكل از اجزای سختافزار، نرمافزار، پایگاه دادهای و كاربران میباشد كه جهت جمعآوری، ورود، ذخیرهسازی، بازیابی، مدیریت و تجزیه و تحلیل و نمایش دادههای مكانی بكار گرفته میشوند. بهمنظور انجام عملكردهای موردنظر، دادههایی كه به GIS وارد میشوند؛ بایستی شامل اطلاعات موقعیتی مربوط به یك پدیده همراه با خصیصههای مربوطهاش باشد. یك GIS، حداقل بایستی قادر به عملكردهای زیر باشد:
- ورود، ویرایش و مدیریت دادهها.
- ذخیرهسازی و بازیابی دادهها.
- انجام پرسوجوهایی بر اساس خصیصههای عوارض، موقعیت و یا تركیبی از این دو.
- ایجاد پایگاههای دادهای جدید بر اساس پرسوجوهای انجام شده.
- تولید خروجیهای جدولی، گرافیكی و رقومی.
در بعضی از این قابلیتها (برای مثال، ورود دادهها، تهیه خروجیهای مختلف از دادهها، ویرایش، ذخیرهسازی و بازیابی دادهها) GIS با برنامههای كامپیوتری شباهت دارد. اما توانایی برای پاسخگویی به پرسوجوهای مكانی، GIS را از سیستمهای دیگر متمایز میسازد.
در نقشهبرداری سیستمهای CAD عموما به منظور تولید و سازماندهی اطلاعات مکانی در قالب نقشههای مختلف مورد استفاده
قرار میگیرند. در نقشهبرداری این سیستم نوعا از نظر مدیریت پایگاههای اطلاعات جغرافیایی گسترده و حجیم همچنین انجام
پردازشها و تجزیه و تحلیل بر روی اطلاعات ضعیف بوده و در خصوص مدیریت اطلاعاتی توصیفی دارای محدودیتهایی در
حیطه نقشهبرداری میباشد. یک سیستم CAD توانایی تولید نقشه را داراست. یک سیستم پایگاه داده رابطهای میتواند جداول مختلف ایجاد نماید. تفاوت یک سیستم GIS با این دو سیستم آنست که سیستم GIS میتواند بین این دو سیستم ارتباط برقرار نماید.
شکل (1-2): ذخیرهسازی عوارض مختلف در لایههای دادهای مختلف
1-2- بیان مساله
اغلب سیستم GIS با سایر سیستمهای مكانی مانند CAD مقایسه میشود. سیستم CAD، مثل GIS برداری، نقاط، خطوط و چند ضلعیها به موقعیت مكانی مرتبط میسازد. عوارض مختلف در لایههای دادهای مختلف ذخیرهسازی میگردند و سپس برای تولید یك محصول نهایی تركیب میشوند. اما بر خلاف GIS، در این سیستمها دستیابی به خصیصههای اطلاعاتی مربوط به عوارض خیلی مشكل میباشد و همچنین در این سیستم تعیین علائم كارتوگرافیكی مطابق با معیاری كه كاربر تعیین میكند، خیلی مشكل میباشد.
یك GIS از چند نظر با نقشه تفاوت دارد. نقشه اطلاعات مقایسهای را در اختیار قرار میدهد و فقط بعضی از اطلاعات كمی را میتوان از نقشه استخراج كرد، در حالیكه GIS، عوارض مكانی را به شكل عددی ثبت مینماید. در یك نقشه عوارض مختلف، از قبیل توپوگرافی، پوشش گیاهی شبكههای ارتباطی تركیب شدهاند، در حالی كه GIS این عوارض را به صورت جداگانه ذخیرهسازی نموده و میتواند اینها را به صورت جداگانه و یا تركیبی نمایش دهد. نقشه ثابت بوده و بهنگامسازی آن مشكل میباشد، در حالیكه یك لایه دادهای GIS را بهراحتی میتوان بازنگری و بهنگام كرد. نقشه به خودی خود یك محصول نهایی میباشد، در حالیكه محصول نهایی یك تحلیل، ممكن است نقشه و یا جداول اطلاعاتی باشد.
شکل (1-3): تفاوت GIS با CAD
GIS1-3- پیشینه
پیشرفتهای تكنولوژی و علمی حاصل شده در اواسط دهه 1960، باعث ظهور و توسعهGIS در كشور كانادا شد. این امر باعث گردید كه خیلی از اموری را كه برنامهریزان و محققان قبلا با استفاده از نقشههای كاغذی با صرف وقت و هزینه بیشتری انجام میدادند، در مدت زمان كوتاه، با صرف هزینه و وقت كمتری انجام انجام دهند. یك سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، سیستم جامعی از اجزای نرمافزاری و سختافزاری، دادهها و كاربران میباشد؛ كه جهت جمعآوری، ورود، ذخیرهسازی، تجزیه و تحلیل و نمایش دادههای مكانی بكار گرفته میشوند. از دهه 1960 كه GIS ظهور كرده، این سیستم بشدت توسعه یافته و در تمامی رشتههای علمی كه بنحوی با مكان سر و كار دارند؛ بكار گرفته شده است.
شکل (1-4): نقشه GIS منابع طبیعی كانادا در دهه هفتاد میلادی
1-4- لزوم استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی
سیستم اطلاعات جغرافیایی ابزاری قدرتمند برای كار با دادههای مكانی میباشد. در GIS دادهها بصورت رقومی نگهداری میشوند؛ لذا از نظر فیزیكی حجم كمتری را نسبت به روشهای سنتی (مانند نقشههای كاغذی) اشغال میكنند.در یك GIS با استفاده از تواناییهای كامپیوتر مقادیر بسیار عظیمی از دادهها را میتوان با سرعت زیاد و هزینه نسبتاً كم نگهداری و بازیابی نمود. قابلیت كار كردن با دادههای مكانی و اطلاعات توصیفی مربوط به آنها و تركیب انواع مختلف دادهها در یك آنالیز و با سرعت زیاد، با روشهای دستی سازگار نمیباشد. توانایی اجرای آنالیزهای مكانی پیچیده، مزیتهای كمی و كیفی را برای GIS فراهم میكند. انجام پردازشهای تكراری با در نظر گرفتن شرایط مختلف برای دستیابی به نتیجه بهینه، تنها توسط كامپیوتر امكانپذیر میباشد كه میتواند اینگونه عملیات را با سرعت زیاد و هزینه نسبتا كم انجام دهد. این توانایی تجزیه و تحلیل دادههای مكانی است كه GIS را از دیگر سیستمهای گرافیكی كامپیوتری (computer aided design) مجزا میسازد. امكان انجام آنالیزهای پیچیده با مجموعه دادههای مختلف مكانی(spatial) و غیرمكانی (non-spatial) بصورت توأم، مهمترین قابلیت GIS میباشد كه نمیتوان آن را با روشهای دیگر مثل روشهای آنالوگ انجام داد. توانایی تجزیه و تحلیل توأم دادههای مختلف، امكان ایجاد و استفاده از اطلاعات زمین مرجع را به شكلی كاملاً متفاوت با گذشته را فراهم میسازد. نهتنها امكان تركیب مجموعه دادههای مختلف وجود دارد؛ بلكه روشهای مختلف را نیز میتوان با یكدیگر تركیب نمود. مثلاً روشهای جمعآوری، رسیدگی و ممیزی و بهروزرسانی دادهها را میتوان با یكدیگر تركیب نمود. مثلاً وقتی كه تغییری در كاربری یا مالكیت یك قطعه زمین وارد سیستم GIS میشود، این سیستم میتواند دقت تغییرات را كنترل نموده و سپس نقشه و جداول مربوطه را به روز در آورد. بدین ترتیب كاربران GIS میتوانند اطلاعات جدیدتر را در اختیار داشته و با توجه به نیازهایشان آن را بكار گیرند.
GIS با تصویرسازی گذشته و حال و یا پیشبینی آینده یک پدیده، از طریق ایجاد یک فضای مجازی از دنیای واقعی، به کاربران امکان نگهداری به روز دادههای زمین مرجع به صورت یک بانک اطلاعاتی و نیز امکان ترکیب مجموعهای از دادههای مختلف با حجم زیاد را میدهد. از اینرو، آشنایی با GIS برای تحقیق و بررسیهای علمی، مدیریت منابع و ذخایر و برنامهریزی به منظور توسعه پایدار در سطوح ملی و منطقهای از ضرورت و اهمیت بالایی برخوردار است.
GIS با تصویرسازی گذشته و حال و یا پیشبینی آینده یک پدیده، از طریق ایجاد یک فضای مجازی از دنیای واقعی، به کاربران امکان نگهداری به روز دادههای زمین مرجع به صورت یک بانک اطلاعاتی و نیز امکان ترکیب مجموعهای از دادههای مختلف با حجم زیاد را میدهد. از اینرو، آشنایی با GIS برای تحقیق و بررسیهای علمی، مدیریت منابع و ذخایر و برنامهریزی به منظور توسعه پایدار در سطوح ملی و منطقهای از ضرورت و اهمیت بالایی برخوردار است. سیستم اطلاعات جغرافیایی اگر به طور مناسب مورد استفاده قرار گیرد، میتواند یک ابزار بسیار مناسب برای مدیریت، برنامهریزی و اجرا باشد. مهمترین ویژگی سیستم اطلاعات جغرافیایی این است که با ارائه خروجیهای آسان و قابل درک، کاربر خود را قادر به تصمیمگیری مطلوب مینماید. آنچه به عنوان قلب GIS خوانده میشود، داده یا اطلاعات است. درست است که جمعآوری این اطلاعات هزینهبر و مشکل خواهد بود، اما مطمئناً پی آمدهای مطلوبی را خواهد داشت که به صورت عموم برای عمران زیرساختها در مناطق روستایی بکار برده خواهد شد. مقوله GIS در توسعه عمران روستایی فقط در زمینه کشاورزی مطرح نمیباشد و در همه ابعاد آن میتوان از آن بهره گرفت.
1-5- روش تحقیق
در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی که با تکیه بر مطالعات کتابخانهای و جستجوهای پیشرفته در مقالات علمی و سایتهای معتبر داخلی و خارجی، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
فصل دوم
مبانی نظری پژوهش؛ تعاریف و مفاهیم
و مقایسه قابلیتهای GIS , CAD
2-1- مقدمه
مهمترین ابزار جهت مدیریت کارآمد در هر زمینهای وجود اطلاعات میباشد. وجود اطلاعات و در دسترس بودن آنها به خصوص در سازمانهایی که با حجم عظیم دادهها مواجه میباشند؛ امری لازم و ضروری است. در این میان سیستمهای اطلاعات مکانی GIS، جهت مدیریت اطلاعاتی که دارای ماهیت مکانی و توصیفی هستند؛ پا به عرصه میگذارد. GIS با فراهم نمودن امکان ذخیرهسازی و نمایش کلیه اطلاعات مکان مرجع مورد نیاز مدیران، آنها را قادر میسازد تا به صورت بهینه و سیستماتیک، مجموعه فعالیتها و طرحها را سازماندهی کنند.
قدرت تجزیه و تحلیل و گزارشگیری، از جمله مهمترین ویژگیهای اصلی سیستمهای GIS به شمار می رود. در یک سیستم GIS کاربر میتواند با تعیین شرایط محدود شدهای پاسخهای متناسب با درخواست خود را از سیستم دریافت نماید. فراهم آوردن امکانات متنوع پرسش و پاسخ در محیطهای GIS، از جمله دلایل مطرح شدن این سیستمها به عنوان سیستمهای حامی تصمیمگیری میباشد. کاربران میتوانند متناسب با شرایط تعیین شده، پاسخهایی در قالب نمایشهای مکانی، جداول توصیفی، نمودارها و چارتهای آماری و ….، از سیستم دریافت دارند.
این سامانه را میتوان به یک پازل شبیه دانست که با کنار هم قرار دادن اجزای آن معنی و مفهومی پیدا میکند. مکان بیمارستانها، پمپ بنزینها، سینماها و… تکههای این پازلاند؛ که با کنار هم قرار دادن آنها نقشهای کامل و با معنی از یک منطقه جغرافیایی بدست میآید. به زبان ساده هر گونه توضیحات مربوط به هر چیزی که در هر مکان متغیر یا ثابت جغرافیایی، در یک سامانه اطلاعاتی یا پایگاهی موجود است را GIS یا استفاده از GIS گویند. کافی است یک هماهنگی بین طول، عرض و ارتفاع بدست آمده از جی. پی. اس ونقشهها و اطلاعات دقیق و کامل سیستم GIS بوجود آوریم.
سیستم اطلاعات جغرافیایی توانایی و قابلیت زیادی در حل بسیاری از مشكلات به ویژه در مقیاس ملی دارد. گرچه بخش خصوصی نیز میتواند از این سیستم در گسترش فعالیتهای خود استفاده كند، اما این سیستم عمدتاً مورد نیاز بخش دولتی است. بسیاری از خدمات و وظایف عمومی دولت و شهرداریها با به كارگیری GIS سادهتر و كاراتر و اثر بخشتر خواهند بود. در آینده نزدیك، مدیریت دولتی بدون روی آوردن به این سیستم اصولا امكانپذیر نخواهد بود. اقدامات مثبتی كه در به كارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی آغاز شده است و از طریق برنامهریزی و آموزش بیشتر، میتوان از مزایای كاربردی این سیستم استفاده مطلوب را داشت.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
فردوس (مالک تایید شده) –
خرید انجام می شه ولی فایل ارسال نمشه
یک دو سه پروژه –
سلام. لینک دانلود به ایمیل شما ارسال شده است. همچنین بعد از صفحه پرداخت قادر به دانلود فایل خواهید بود. با تشکر