توضیحات
عنوان فارسی: بررسی روش های تعیین ظرفیت باربری پی های سطحی در حالت لرزهای
- چكیده
- فصل اول تعاریف و کلیات
- پی سطحی
- نیروهای وارد بر سازه
- عملکرد پی تحت تاثیر بارهای وارده
- بررسی اثر خرابی پی در زلزلهها
- فصل سوم معرفی روشهای تحلیلی
- روش خطوط مشخصه تنش
- روش تحلیل حدی
- روش المان های مجزا
- روش تعادل حدی
- روشهای عددی
- فصل چهارم بررسی روشهای تعیین ظرفیت باربری پیهای سطحی در حالت لرزهای
- روش مجیدی و میرقاسمی
- روش ریچاردز و همکارانش
- روش بودهو و الکرنی
- فرمول نویسی مسئله
- سطح گسیختگی در حالت لرزهای
- تعیین ضرایب ظرفیت باربری لرزهای
- تحقیقات آزمایشگاهی بودهو و الکرنی
- هدف آزمایش
- خصوصیات خاک مدل شده زیر پی
- مشخصات پی مدل شده
- مشخصات میز لرزان
- تبدیل مقیاس مدل آزمایشگاهی به صحرایی
- ثبت مشاهدات
- نتایج
- روش تعادل حدی
- روش سارما و یوسیفلیس
- روش مرلوس و رومو
- روش چادوری و همکارانش
- روش رمضان پور و همکارش
- روش تحلیل حدی
- روش سوبرا
- روش دورمیو و پکر
- روش پکر و سالنکن
- روش عسکری، فرزانه و میرابوطالبی
- روش خطوط مشخصه تنش
- روش کشاورز و همکارش
- روش کومار و رائو
- روش کمالیان و همکارانش
- روش قهرمانی و بریل
- روش تحلیل عددی
- روش شفیعی و جهان اندیش
- روش کمالیان و همکارانش
- روش قضاوی و همکارش
- روش تحقیقات آزمایشگاهی
- روش ناپت و همکارانش
- روش پراکاش و ساران
- روش های طراحی متداول
- آیین نامه آمریکا
- آیین نامه ایران
- منابع و مراجع
1 فصل اول
تعاریف و کلیات
تعاریف و کلیات
پی پایینترین قسمت سازه است که وزن آن را به لایههای زیرین خاک یا بستر سنگی منتقل میکند. پی یک سازه باید طوری انتخاب گردد که دو وظیفه، انتقال بار سازه به داخل توده خاک یا سنگ زیر سازه و همچنین کنترل مقدار نشست سازه در اثر بار روسازه را بهخوبی انجام دهد. در علم مهندسی ژئوتکنیک دو وظیفه گفتهشده را بهترتیب کنترل حدی شکست و کنترل حدی
مینامند. در این فصل به اهمیت و کاربرد پیهای سطحی پرداخته خواهد شد و عوامل خرابی پیها و زلزلههای رخداده در گذشته که عامل عمده تخریب سازه، شکستگی و واژگونی پیها بودهاست بیان خواهد شد.
1.1پی سطحی
پیها را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم نمود: پیهای سطحی[1] و پیهای عمیق[2]. پیهای منفرد (شكل 1.1) به شکل مربع یا مستطیل که ستونها را تحمل میکنند و پیهای نواری که دیوارها و یا سازههای مشابه را تحمل میکنند عموما به عنوان پیهای سطحی تلقی میشوند. پیهای گسترده[3] نیز، بهعنوان پیهای سطحی درنظر گرفته میشوند. این پیها دالهای بتن مسلح با سختی سازهای قابل توجهی هستند که بارهای تعدادی ستون و دیوار را تحمل میکنند.
شكل 1.1 پی منفرد.
پی سطحی نشان دادهشده در شكل 1.1، به عرض B و طول L میباشد. عمق قرارگیری پی نسبت به سطح زمین برابر Df است. از نظر تئوری، هنگامی که B/L مساوی صفر است (بهعبارتی L=∞)، یک حالت کرنش صفحهای در توده خاکی که پی را تحمل میکند وجود خواهد داشت.
برای اغلب حالات اجرایی، هنگامی که 1.6تا 1.5 B/L≤ است، فرضیههای کرنش صفحهای به نتایج خوبی منتهی میشوند. ترزاقی یک پی را هنگامیکه عمق آن Df، کمتر یا مساوی عرض آن B باشد. (1≤ Df/B) پی سطحی تعریف کردهاست. اما مطالعات تحقیقاتی که تاکنون انجام گرفتهاست نشان میدهد برای پیهای سطحی، Df/Bمیتواند 3 تا 4 باشد.
1.2نیروهای وارد بر سازه
بارهای وارده به سازه به دوگروه بارهای استاتیکی و دینامیکی تقسیمبندی میشوند. بارهای استاتیکی شامل بارهای مرده، زنده یا برف و فشار جانبی خاک میباشند و بارهای دینامیکی شامل بار زلزله، بار ماشین آلات، باد و بارهای ضربهای میباشند.
در شكل 1.2 نیروهای کلی وارده بر سازه بهصورت شماتیک نشان داده شدهاست. با توجه به نوع روسازه، پیهای سطحی ممکن است در مواجه با بارهای دینامیکی متفاوتی قرارگیرند. بارهای دینامیکی ممکن است یکی از حالتهای 1) بار ساده با سرعت متغیر 2) بار لرزهای 3) بارگذاری متناوب 4) بار ضربه باشند. ظرفیت باربری پیهای سطحی هنگام مواجه با بارهای اشارهشده متفاوت از حالت بارگذاری استاتیکی میباشد.
شكل 1.2 نیروهای وارد بر یک سازه.
1.3عملکرد پی تحت تاثیر بارهای وارده
عملکرد پیهای سطحی در اثر بارهای دینامیکی تابع عوامل زیر میباشد:
- طبیعت و بزرگی بارهای دینامیکی
- تعداد اعمال بارهای دینامیکی
- نرخ کرنش پاسخ خاک در برابر بار اعمالی
ظرفیت باربری پیهای سطحی در اثر بارهای لرزهای کاهش مییابد ومیزان نشست و دوران در پیها نیز افزایش مییابد. کاهش ظرفیت باربری پیها، بستگی به طبیعت و نوع خاک و پارامترهای شتاب زمین در خاک غیر روانگرا دارد. در خاکهای روانگرا ساختمانهای متکی به پیهای سطحی ممکن است نشست و دوران بیشتری داشته باشند.
خاک زیر پی به دو طریق کلی بر رفتار و نحوه انهدام سازه در مقابل زلزله موثر است:
1- خاک به عنوان تکیهگاه، ممکن است در حین وقوع زلزله پایداری و مقاومت اولیه خود را از دست بدهد.
2- خاک زیر پی بر خصوصیات نیروی زلزله وارد بر سازه اثر میگذارد.
درحالت اول با توجه به نوع خاک زیر سازه، ممکن است در اثر زلزله خرابیهای زیر بوجود آید:
- نشست کلی و یا نامساوی[4] که منجر به کج شدگی پی خواهد شد.
- انهدام پی به علت از بینرفتن توان باربری.
- افزایش فشار آب منفذی و کاهش مقاومت برشی خاک و در نتیجه وقوع روانگرایی[5]
- انهدام شیروانیها و شیبها بهعلت وقوع زمین لرزه.
در تمام حالات فوق، انهدام پی سازه را به همراه خواهد داشت.
در حالت دوم با توجه به وضعیت ضخامت و خصوصیات خاک زیر پی، ممکن است لرزههای ناشی از زلزله را تقویت نموده و در نتیجه نیروهای وارده بر سازه را ممکن است افزایش دهد. در این حالت با فرض اینکه خود خاک بر خلاف حالت قبل کاملا در مقابل زلزله پایدار میباشد ولی با تاثیر بر مشخصههای لرزهای زمین نظیر شتاب زلزله، حداکثرسرعت، حداکثر تغییر مکان در سطح زمین و مدت زمان ارتعاشات موثر زلزله، بر واکنش سازه در برابر زلزله اثر میگذارد.
1.4بررسی اثر خرابی پی در زلزله ها
تجربیات زلزله Michoacan-Guerero حاکی از آن است که مقدار بار قائم و لنگر وارده بر پی نقش کلیدی در رفتار لرزهای پیهای سطحی دارد. مقاومت خاک در هنگام اعمال بار دینامیکی بسته به نوع خاک و شرایط ژئوتکنیکی (مانند وجود آب زیرزمینی یا شرایط زهکشی) تاثیرات زیادی در کاهش مقاومت خاک و افزایش نشست پی در اثر بارهای لرزهای دارد. در اغلب موارد نشست بیش از حد در سالهای اخیر جهت برآورد ظرفیت باربری پیهای سطحی با درنظرگرفتن اثر مولفه افقی و قائم زلزله روشهایی ارائه شدهاست.
در زلزله سال 1978میاگی- کن- اکی[6] ژاپن مواردی از گسیختگی پیها بر اثر کاهش ظرفیت باربری مشاهده شد که اثر آن نمیتوانست روانگرایی باشد. ریچاردز و همکاران (1990) علت این مورد را پدیدهای بنام جریان یافتگی لرزهای نامیدند. در این پدیده، وقتی شتاب زلزله از حد معینی بیشتر شود خاک همانند سیالی غیر ایزوتروپیک جریان مییابد. این پدیده درخاکهای خشک (عدم حضور فشارآب حفرهای) میتواند روی دهد، در صورتی که روانگرایی مختص خاکهای اشباع است. جریان یافتگی میتواند در خاکهای متراکم هم روی دهد، در صورتی که روانگرایی به خاکهای سست و کم اختصاص دارد. میزان آسیب این پدیده نیز متفاوت است. وقوع روانگرایی میتواند فاجعه آمیز باشد و به دنبال آن جوشش خاک، نشست زمین و خرابی فوری پیها، سازههای مدفون و دیوارهای حائل رخ دهد. در صورتی که جریان یافتگی جابهجاییها تدریجی و آهسته است. در روانگرایی تنش موثر کاملا محو میشود، در صورتی که وقوع جریان یافتگی نیازی به صفرشدن تنش موثر ندارد. در شكل 1.3 تصویری از واژگونی یک ساختمان بر اثر زلزله مکزیکو سیتی 1985 نشان داده شدهاست که بهعلت کاهش ظرفیت باربری پی روی دادهاست ]1[.
شكل 1.3 خرابی ناشی از اثر زلزله مکزیکو سیتی 1985.
مطالعات بر روی خسارات بوجودآمده توسط زلزلههای شدید از قبیل زلزله آلاسکا (1964Alaska) نیگاتا ژاپن (1964Nigata) و… نشان میدهد، اگر چه در خیلی از موارد سازه اصلی دستنخورده و بی عیب باقیمانده، اما کل بنا و یا روسازه دچار ناپایداری، کجی یا واژگونی شدهاست، زیرا خاک زیر پی در این حالت دچار کاهش ظرفیت باربری یا از دستدادن توان باربری گشته، بهطوری که توانایی تحمل بار روسازه در هنگام زلزله را نداشتهاست ]1[.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.