توضیحات
عنوان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت Activity Based Costing
- مقدمه
- اصطلاحات
- تاریخچه هزینهیابی بر مبنای فعالیت
- محرک های هزینه
- انواع سیستمهای هزینهیابی
- الف. سیستم هزینه یابی سنتی
- دلایل تحریف بهای تمام شده در روش سنتی
- ب. سیستم هزینه یابی بر مبنای هدف
- ج. هزینه یابی گروه كار
- د. هزینه یابی كایزن
- طبقه بندی هزینه ها در روش ABC
- محركهای هزینه و معیارهای سنجش فعالیت
- مراحل تخصیص هزینه های عمومی در ABC
- طراحی هزینه یابی بر مبنای فعالیت به طور نظری
- استفاده از هزینه یابی بر مبنای فعالیت جهت ارزیابی سودآوری مشتریان
- استفاده از اطلاعات مبتنی بر فعالیت
- توجه به خلق ارزش در هزینه یابی بر مبنای فعالیت
- مزایای سیستم هزینهیابی بر مبنای فعالیت
- معایب سیستم ABC
- محدودیتهای سیستم ABC
- کاربردهای عملی ABC
- بررسی مشكلات و موانع پیاده سازی ABC
- شرایط بكارگیری ABC
- اهمیت ABC در دنیای امروز
- چه شرکتهایی بهتر است از ABC استفاده کنند؟
- نتیجه گیری (1)
- نتیجه گیری(2)
- منابع فارسی
- منابع لاتین
مقدمه
وقوع رویدادهایی نظیر توسعه رقابت جهانی، پیشرفت فن آوری اطلاعات و ارتباطات و دسترسی به سیستم های اطلاعاتی ارزان طی دو دهه گذشته و تلاش واحدهای اقتصادی جهت احراز رتبه جهانی و ورود به بازارهای بین المللی، لزوم داشتن نگرشهایی همچون رضایت مشتریان و مدیریت بر مبنای فعالیت را اجتناب ناپذیر کرده است.
به دنبال این امر با تغییر فناوری و رشد هزینه ها همراه با افزایش درآمدها، هزینه های سربار سهم قابل ملاحظهای از هزینه های محصول را به خود اختصاص داده اند؛ بنابراین تسهیم مناسب هزینه های سربار به محصولات از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. حال روشهای سنتی هزینه یابی كه كلیه هزینه های تولید را تحت یك سرفصل جمع آوری نموده و آنها را تنها بر اساس یك معیار به محصولات سرشكن می نمایند دیگر قادر به ارائه اطلاعات دقیق و مناسبی جهت محاسبه بهای تمام شده خدمات ارائه شده و در نهایت تصمیم گیری های مناسبی نمی باشند.(Dimitris، 2008)
همچنین با افزایش سهم فن آوری و سایر اجزای هزینه های سربار در تولید کالاها و خدمات ، روشهای هزینه یابی سنتی، اطلاعات صحیح در مورد هزینه سر بار و تسهیم آن فراهم نمی آورد در حالیکه اطلاعات بهای تمام شده محصولات، خدمات و مشتریان از مهمترین اطلاعات مالی است که برای تصمیمات مدیریت مورد نیاز است. برآورده نشدن اطلاعات مورد نیاز مدیریت توسط سیستم های هزینه یابی سنتی، واحدهای اقتصادی را به سمت استفاده از سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) متمایل کرده است.
تكنولوژی پیشرفت تولید، ساختار هزینه های محصول را به شدت تغییر دادهاست و این خود باعث گردیده اهمیت سربار در بخش تولیدی و خدماتی فزونی یابد به طوریكه دستمزد (كه بخش اعظم هزینههای تولیدی را به خود اختصاص می داد) امروزه بخش اندكی از هزینه های تولید را تشكیل داده و در مقابل سربار تولید، بخش عمده هزینههای تولیدی را در بر گرفتهاست. (نمازی، 1378)
اصطلاحات
بهای تمام شده: عبارتست از منابع مصرف شده در جهت كسب منبع یا منابع دیگر (اسكندری، 1383)
هزینه: این عبارت دو نوع تعریف از نظر حسابداری و گزارشگری مالی و از نظر حسابداری صنعتی و مدیریت دارد.
هزینه از منظر حسابداری و گزارشگری مالی: خروج وجه نقد و دارایی های دیگر، در نتیجه اجرای فعالیتهای اصلی یا جانبی واحد كه منجر به كاهش یا مصرف استهلاك دارایی ها و یا افزایش بدهی ها و حقوق صاحبان سهام می شود. (اسكندری، 1383)
هزینه از منظر حسابداری صنعتی و مدیریت: اندازه پولی منابع اقتصادی كه به خاطر رسیدن به یك مقصود معین یا مدیریت در گذشته مصرف شده یا در نظر است كه در آینده فدا شود(كوپر و رابین، 1385)
هزینه یابی: هزینه یابی عبارتست از طبقه بندی و تسهیم صحیح هزینه ها به منظور تعیین بهای تمام شده محصولات و خدمات واحد تجاری و تنظیم و ارائه اطلاعات مربوطه به نحو مناسبی كه برای راهنمایی مدیران و صاحبان واحد مزبور در جهت كنترل عملیات آن قابل استفاده باشد بنابر این روش هزینه یابی عامل بسیار مهمی در انجام صحیح وظایف برنامه ریزی و كنترل مدیریت در سازمان است. (ناصری، 1382)
مركز فعالیت: قسمتی از فرایند تولید جداگانه (یا یك قسمت پشتیبانی) است كه مدیریت مایل است هزینه فعالیتهای انجام شده آن را به طور جداگانه گزارش نماید. (عزیزی و مدرس، 1385)
تعریف
سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت یکی از سیستم های نوین هزینه یابی محصولات و خدمات است این روش با بررسی فعالیتهایی که مستقیما“ در فرایند عملیاتی دخالت دارند، به ارائه اطلاعات دقیق بهای تمام شده می پردازد. و نیازهایی از قبیل محاسبه صحیح بهای تمام شده محصول، بهبود فرایند تولید، حذف فعالیت های زائد، شناخت محرک های هزینه، برنامه ریزی عملیات و تعیین راهبردهای تجاری را برای واحد اقتصادی برآورده می سازد. این سیستم به جای پرداختن به نشانه و معلول ، علت ایجاد هزینه و تولید را کالبدشکافی می کند و اگر فعالیتی دارای فلسفه توجیهی، متقاضی و حتی ارزش افزوده نباشد، زمینه حذف، تعدیل یا بهبود آن را فراهم می کند.
در ادبیات حسابدرای تعاریف مختلفی از هزینه یابی بر مبنای فعالیت ارائه شده است.
می هر و دیکین معتقدند : «هزینه یابی بر مبنای فعالیت یک روش هزینه یابی است که بهای تمام شده محصولات را از جمع هزینه فعالیتهایی که منجر به ساخت محصول می شوند بدست می آوردی».
هیلتون مینویسد: «هزینه یابی بر مبنای فعالیت روشی است که در آن هزینه ها بر مبنای نسبت سهم فعالیتهای صرف شده بوسیله هر محصول، از یک مخزن هزینه به محصولات مختلف تخصیص داده میشود».
با توجه به تعاریف فوق میتوان گفت که ABC ، بر فعالیتهایی تأکید دارند که برای تولید محصولات (خدمات) باید انجام شوند و سپس هزینه فعالیتها با توجه به میزان استفاده هر محصول از فعالیتها به محصولات تسهیم میشود.
روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت، سیستم طرح ریزی هزینه ها با تأكید بر فرآیند بهسازی است. كه با شناسایی فعالیت های با ارزش و حذف فعالیتهای بی ارزش (بدون اینكه كاهشی در كیفیت یا عملكرد یا ارزش آن رخ دهد) انجام میگیرد.(قناعی، 1388)
سیستم ABC فلسفه نوین مدیران (جلب رضایت مشتریان) و رقابت با سایر شرکت ها را به طور کمی در هزینه یابی محصول منظور می کند. یعنی این سیستم علاوه بر هزینه های مواد مستقیم و دستمزد مستقیم ، هزینه های گوناگون مربوط به تکنولوژی، کیفیت محصول و هزینه های مربوط به تولیدات انعطاف پذیر را نیز در برمی گیرد.
نیاز به اطلاعات عملیاتی در مورد هزینه ها، مقدمه ظهور سیستم دوبعدی ABC را فراهم آورد. این نگرش جدید مشخصاً به منظور ارائه اطلاعات مفید جهت دستیابی به اهداف اصلاحی در داخل و خارج از سازمان پدید آمد. این سیستم دارای دو دیدگاه اساسی می باشند. دیدگاه اول بیانگر تخصیص هزینه ها از منابع به فعالیت ها و از فعالیتها به اهداف (موضوع) هزینه (شامل مشتریان و محصولات) می باشد.
تاریخچه هزینهیابی بر مبنای فعالیت
از اوایل دهه 80 سازمانها به این نتیجه رسیدند که برای بقای خود و ارائه خدمات برتر به مشتریانشان بایستی شیوه و فرایندهای خود را بهبود بخشند و ضمن افزایش مستمر کیفیت, هزینه ها را به نحو قابل قبولی پایین آورند.
تفکر ایجاد ارتباط بین هزینه ها و فعالیتها در اواخر دهه 60 و اوایل 70 در آثار سالومنز و استاباس دیده شده است اما به صورت آکادمیک در دهه 80 مطرح شده است.(انصاریان و همكاران، 1387)
در اواخر دهه 1960 و اوایل دهه 1970، برخی نویسندگان حسابداری به رابطه بین فعالیت و هزینه اشاره نمودند. اما در دهه 1980 به دنبال انعکاس ضعف ها و نارسایی های سیستم های رایج حسابداری در ارائه اطلاعات دقیق هزینه، توجه جدی در محافل دانشگاهی و حرفه ای به این رابطه بیشتر جلب گردید. این توجه عمدتاً براساس پیدایش 3 سازه اصلی بود. سازه اول تغییر نوینی بود که در دنیا جهت معرفی تکنولوژی مدرن، مکانیزم های تولیدی جدید در کشورهای مختلف بویژه در ژاپن رخ داد. سازه دوم این بود که در دهه 1980 فلسفه فکری بسیاری از مدیران شرکت ها دستخوش تغییرات عمده گردید و علاوه بر سود آوری، رقابت در سطح جهانی، افزایش رضایت مشتریان، تأکید بر کنترل کیفیت محصولات و کاهش هزینه ها نیز جزو اهداف اصلی مدیران قرار گرفت. سازه سوم این بود که عده ای از نویسندگان حسابداری به تشریح فضای جدید تولید، نقشهای گوناگون تکنولوژی و دیدگاههای جدید مدیران پرداختند. نویسندگان مذکور ادعا کردند که سیستم های سنتی حسابداری صنعتی و مدیران نه تنها پاسخگوی احتیاجات مدیران نیست بلکه استفاده از اطلاعات حاصل از آنها سبب گمراهی و تصمیم گیری های نادرست مدیران می شود. به دنبال آن، این نویسندگان اقدام به معرفی سیستم جدید تحت عنوان «هزینه یابی بر مبنای فعالیت» نمودند.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.