توضیحات
عنوان: تاثیر معنویت سازمانی بر افزایش بهره وری و اثربخشی فعالیت کارکنان
- چکیده
- واژگان كلیدی
- مقدمه
- بیان مسئله
- اهمیت و ضرورت تحقیق
- مفهوم معنویت
- تعاریف معنویت
- معنویت و سازمان
- معنویت در کار
- سطوح معنویت در سازمان
- مفهوم بهره وری
- بهره وری نیروی انسانی
- مفهوم اثر بخشی
- اثر بخشی و شاخص های آن
- پیشینه پژوهش
- نتیجه گیری
- پیشنهادات
- منابع فارسی
- منابع لاتین
چکیده
معنویت سازمانی، از مفاهیم جدیدی است كه در سالیان اخیر در ادبیات مدیریت و كسب و كار در غرب ظهور كرده است وقتی از آن به عنوان یك پارادایم جدید نیز یاد می شود دنیای غرب كه در چهارصد سال گذشته سعی در جدایی امور دنیوی و معنوی داشته است، اكنون در جست و جوی یكپارچگی آنهاست. همچنین در خصوص بهره وری می توان گفت:. تلاش براى افزایش بهره ورى و اثربخشی نیروى انسانى و استفاده بهینه از نیروى انسانى یکى از برنامه هاى حیاتى سازمان ها محسوب مى گردد.لذا هدف از این پژوهش، شناسایی تأثیر معنویت سازمانی بر افزایش بهره وری و اثربخشی فعالیت کارکنان می باشد. در این مقاله ابتدا مفهوم معنویت سازمانی تشریح گردیده ، به شناخت مفهوم معنویت در سازمان، بهره وری و اثربخشی پرداخته شده و در ادامه با بررسی مطالعات متعدد تأثیر معنویت سازمانی بر بهره وری و اثربخشی فعالیت کارکنان تبیین می شود. با توجه به تنوع دیدگاهها درباره معنویت، در ادبیات، معنویت در محیط کار در بر گیرنده سه دیدگاه است: 1) دیدگاه منشأ درونی: معنویت یک مفهوم یا اصل است که از درون یک فرد نشأت می گیرد. 2) دیدگاه دینی: این دیدگاه به تعاریف معنویت از جانب مذاهب مختلف باز می گردد3) دیدگاه هستی گرا: معنویت را جستجویی برای معنا می شمرد. معنویت را معنا جویی در كار و زندگی انسان می داند. بهره وری یعنی استفاده بهینه از منابع گوناگون جهت تولید کالاها و خدماتی که رضایت مصرف کنندگان را جلب کند، رضایت شغلی کارکنان را به حداکثر برساند و مطلوبیت زندگی کارکنان را در همه ابعاد آن، افزایش دهد. یکی از عواملی که می تواند در افزایش بهره وری نقش مهمی ایفا کند، نیروی انسانی است.
از عمده مواردی که تأثیر شگرفی برافزایش بهره وری و اثربخشی کارکنان دارد معنویت سازمانی است. طبق بررسی های انجام شده از پیشینه تحقیقات مرتبط معنویت سازمانی تأثیر مثبتی بر بهره وری و اثر بخشی فعالیت کارکنان دارد. بنابراین ضرورت توسعه مفاهیمی با ابعاد جدید كه معنویت سازمانی در رأس آن قرار دارد احساس می شود .
واژگان كلیدی : معنویت سازمانی ، بهره وری ،اثر بخشی ،فعالیت کارکنان
مقدمه
با توجه به شتاب تغییرات در عرصه های مختلف اقتصادی و اجتماعی و افزایش رقابت بین سازمانهای صنعتی و خدماتی، امروزه بهره وری نیروی انسانی به عاملی تعیین کننده تبدیل شده است، زیرا حیات و بقای هر سازمانی متناسب با میزان دستیابی به بهره وری[1] می باشد(سلطانی،1384).در این بین اثر بخشی سازمانی عاملی است که به طور مستقیم با اهداف سازمانی در ارتباط بوده و در واقع به عنوان درجه یا میزان تحقق اهداف مطرح است و سازمانهای امروزی با حفظ و افزایش اثر بخشی خود می توانند حضورشان در عرصه ی رقابت را تضمین نمایند. با توجه به اهمیت اثر بخشی سازمانی و نقشی که نیروی انسانی در افزایش آن ایفا می کند، لازم است سازمانها عواملی را که تأثیر مثبت بربهره وری واثر بخشی یک سازمان دارند شناسایی نموده و با بکارگیری این عوامل سعی در اعتلای دست یابی به اهداف داشته باشند. با توجه به نتایج تحقیقات گذشته، به نظر می رسد معنویت در کار می تواند به عنوان یکی از عوامل مؤثر در حفظ و افزایش بهره وری و اثر بخشی یک سازمان محسوب شود. امروزه به نظر می رسد کارکنان در هر کجا که فعالیت می کنند، چیزی فراتر از پاداش های مادی را در کار جستجو می کنند. آنان در جستجوی کاری با معنا، امید بخش و خواستار متعادل کردن زندگی شان هستند. سازمانها با کارکنانی رشد یافته و بالنده رو به رو هستند که در پی یافتن کاری با معنا و هدفمندند(کینجرسکی و اسکریپ نک[2]،2004).
به تعبیری انسان سازمانی در پی معنادار کردن حیات کاری خود می باشد؛ تا خود را از رکود و خمودی ناشی از فعالیتهای تکراری و بی مفهوم شغلی برهاند، و آنچه که او در این تلاش مجدانه برای برون رفت از این فصل یافته است معنویت در کار است(محتشمی،1392).معنویت به عنوان «تلاشی در جهت پرورش حساسیت نسبت به خویشتن، دیگران، موجودات غیر انسانی و خدا(نیروی برتر)، یا کندوکاوی در جهت آنچه برای انسان مورد نیاز است و جستجویی برای رسیدن به انسانیت کامل» تعریف شده است(هینلز[3]،1995).
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.