توضیحات
عنوان: تعمیر قطعات بتن آرمه
- مقدمه
- ضرورت تعمیر و بهسازی در سازهها
- طبقهبندی انواع آسیبها و نارساییها
- انواع آسیبهای مختص سازههای بتنی
- نارسائیها و خرابیهای مشهود در بتن و سازههای بتنی
- آسیبهای ناشی از فولاد در بتن
- گسیختگی و رسیدن به حالت حدی نهایی در سازههای بتنی
- خطاهایی که سبب بروز نارسایی خرابی و آسیبها میگردند
- چه نارساییهایی از چه خطاهایی نشأت میگیرند
- طبقهبندی و جمعبندی علل فرسودگي و تخريب سازههای بتنی
- نفوذ نمکها
- اشتباهات طراحی
- اشتباهات اجرایی
- نقایص ساخت
- حملات كلريدی
- حملات سولفاتی
- حريق
- چرخه ذوب و انجماد
- نمکهای ذوب يخ
- عکسالعمل قليايي سنگدانهها
- كربناسيون
- آب اضافه در مخلوط بتن
- پدیده کاویتاسیون
- علل ديگر
- دلایل مضاعف تخریب
- طبقهبندی دیگری از دلایل بروز آسیب
- دلایل شیمیایی
- دلایل فیزیکی
- خوردگی آرماتور
- کلیاتی از تعمیر و تعمیر
- عمليات ترميمی
- آمادهسازی سطوح
- تميز نمودن با اسيد، شستن با اسيد، اسيد خراشي
- برس زدن
- چكش زدن
- سند بلاست و گريت بلاست (شن و ساچمه پاشي)
- وترجت (آب فشاري) با مواد ساينده و بدون آن
- روشهای ديگر
- روشهای مختلف ترميم
- تزريق ترکها
- قنداق كردن
- بتن با سنگدانه از پيش آكنده
- لایههای سطحي
- بتن پاشی
- بخیهزنی
- تـنـيـدن
- درزگيري
- پوشش
- طريقه معمول تعمیر قسمتهای خرابشده با استفاده از مواد شکلپذیر
- باروري توسط خلأ
- روشهای سطلي
- روش قيفی
- روش پمپ
- روش کیسهای
- تعمیر بتنهای آسیبدیده ناشی از علل مختلف
- تعمیر بتنهای ترکخورده
- روشها و تکنیکهای تعمیر ترکها
- تعمیر ترکهایی که در آنها انتظار وقوع حرکت بیشتری نمیرود
- تعمیر ترکهایی که در آنها انتظار وقوع حرکت بیشتری میرود
- تعمیر بتن در حالاتی که تعداد زیادی ترک روی یک سطح وجود دارد
- محافظت از بتن ترکخورده
- تعمیر بتنهای قلوهکن شده
- تشخیص
- آمادهسازی
- انتخاب مصالح
- کاربرد مصالح بر پایه سیمان
- تعمیر سازههای بتنی در تماس با آب
- آمادهسازی سطوح آسیبدیده
- پاك کردن سطح کار
- خارج کردن بتن آسیبدیده
- بریدن آرماتور
- آمادهسازی نهایی
- تعمیر بتن در زیر سطح آب
- تزریق ترکها
- درزگیري
- مواد تعمیري زیرآبی
- منابع
مقدمه
ایران یكی از قدیمیترین گاهوارههای تمدن است و معماری و شهرسازی، دستکم از چهار هزار سال قبل در این سرزمین متداول بوده است. آثار شامخ معماری و بقایای قصرها و شهرهای باستانی و دوام و بقای شگفتانگیز تعدادی از کهنترین نمونههای ساختمانی و شهرسازی حكایت از تطوّر و شكوفایی این فن ظریف و زیبا در كشور ما میکند. هنوز بیگانگان با شگفتی و اعجاب از ویرانههای درخور مباهات تخت جمشید دیدن میکنند. ساختمانها، میدانها، مساجد و گلدستههای شهر نامآور اصفهان در صدر فهرست جاهای دیدنی و موردتوجه سیاحانی قرار دارد كه هرسال راهی خاورزمین میشوند.
سر پایداری شگرف این آثار باستانی و تاریخی كه در موارد عدیدهای حتی درخور استفاده برای مردم این روزگار هستند، مانند شبستان و صحن مساجد قدیمی چند صدساله شیراز و اصفهان و از مهمتر آستان قدس رضوی و امثالهم را باید در كوشندگی، دقت نظر، انتخاب مواد و مصالح مناسب و بادوام و موشكافی سازندگان آن جست كه طبعاً وقوف و تبحرشان را در فن معماری بیان میکند.
بتن یکی از مقاومترین و پردوامترین مصالح ساختمانی است که معمول برای سالیان طولانی عملکرد قابل قبولی از خود نشان خواهد داد اگرچه کیفیت محصولات بهطور وسیعی به شرایط حاکم بر کار بستگی داشته و توسط عواملی شامل آبوهوا و اقلیم، رفتار متنوع مصالح و قابلیت سازگاری آنها در بتن کنترل میشود؛ اما بهرهدهی سازههای بتنی ممکن است توسط عوامل مخرب مانند آبوهوا، عوامل مکانیکی بارهای سیکلی؛ فرسودگی و سایش کاهش پیدا کند. بیش از یک قرن است که انسان از بتن در اجرای سازهها استفاده میکند. هرچند که این ماده نیز مانند سایر مصالح ساختمانی ساخته دست بشر دارای مزایا و معایبی میباشد ولی شاید به دلیل داشتن مقاومت فشاری مناسب قابلیت شکل دادن به آن با قالبهای مختلف، مقاومت خوب در برابر رطوبت و آب و … و شاید ارزان بودن و در دسترس بودن مصالح مورداستفاده در ساخت آن بهجز سیمان یکی از دلایل اصلی مورد اقبال قرار گرفتن آن توسط کارفرمایان و مهندسین باشد؛ اما متأسفانه با توجه به عدم پیشرفت همزمان روشهای اجرایی ساخت این نوع سازهها مطابق دانش تئوری موجود دانشگاهی و نبود نیروهای ماهر و ابزار و ماشینآلات مناسب و از همه مهمتر دخالت افراد غیرمتخصص و فاقد مسئولیت در قالب کارفرما و یا سازنده در اجرای این پروژهها شاهد ساخت ساختمانهای باکیفیت نامطلوب میباشیم.
با توجه به اینکه سالهاست بتن در سازههای گوناگون مانند ساختمانهای مسکونی، سازههای بزرگ دریایی، صنعتی، پلها، جادهها و … بکار میرود و با توجه به اهمیت روزافزون ساخت و تعمیر سازههای بتنی در کشورهای پیشرفته، در ایران نیز با ازدیاد سازههای بتنی بحث تعمیر سازهها بهطورجدی مطرح میگردد. امروزه با توجه به هزینه سنگین تخریب و ساختن مجدد بناهای آسیبدیده، رفتهرفته دستاندرکاران را به سمت تعمیر و تعمیر این سازهها سوق داده است که با صرف هزینهای کمتر بتوان به همان کارایی و قابلیت بهرهبرداری و ایمنی گذشته سازه و یا حتی سطح بالاتری از آن دستیافت و صدالبته این امر بدون درک درست از نوع آسیبهای وارده و علل آن میسر نیست. موضوع تعمیر سازههای بتنی مسئله مهمی است که از دیرباز موردتوجه قرارگرفته است. ازآنجاکه اغلب سازههای بتنی در معرض سیکلهای ذوب و انجماد بوده و همچنین حملات شیمیایی به سطحهای حساس از قبیل چسب سیمان و فولاد مسلح درون بتن نفوذ کرده و باعث خورندگی آنها میشوند و نیز فعالیتهای قلیایی موجود در بتن که باعث میشود سنگدانههای بکار رفته در بتن (شن و ماسه) با قلیاها و واکنش داده بهوسیله هیدراسیون سیمان پرتلند، سبب انبساط، ترک خوردن و زوال بتن شود؛ بنابراین همواره مهندسین در پی ایجاد راهحلهایی برای تعمیر سازههای بتنی بودهاند البته راهحلهایی که با هزینه پایین همراه باشد. بهطورکلی مقاومسازی سازههای بتنی موجود یا تعمیر آنها بهمنظور تحمل بارهای مضاعف طراحی، بهبود نارساییهای ناشی از فرسایش، افزایش شکلپذیری سازه یا سایر موارد با استفاده از مصالح مناسب و شیوههای اجرایی صحیح بهطور متعارف انجام میگردد. استفاده از صفحات فولادی بهصورت پوشش خارجی، غلافهای بتنی یا فولادی و پس کشیدگی خارجی، تعدادی از روشهای متعارف موجود میباشند.
حوادث و بلایای طبیعی هم چون زلزله، گرد باد، و سونامی، انسجام و تمامیت زیربناهای عمرانی و ایمنی استفاده کنندگان آن ها را تهدید می کند. تعداد بیشماری از ساختمان ها و پلهای بتن آرمه ای قبل از دهه 1970 در ایالات متحده ساخته شدند عموما ظرفیت کافی را به منظور تحمل نیروها و طی چنین بلایای ناگهانی ندارد. لذا در برابر چنین حوادثی دچار تخریب و تغییر میشوند. به طور کلی بسیاری از سازههای بتنآرمه تخریب میشوند. بیشتر آنها تحت اثر عوامل مخرب گوناگونی آسیب میبینند: تركها، خرده شدن بتن، تغییر مكانهای بزرگ و سایر موارد. بسیاری از فاكتورها منشأ این تخریبها هستند، مانند افزایش عمر سازه، خوردگی فولاد، زمین لرزه، اثرات محیطی و ضربههای ناگهانی به سازه. امروزه، نسبت به یافتن روشهای مناسب تعمیر كه در وقت و هزینه صرفهجویی میكنند نیاز مبرمی احساس میشود.
گویا اینکه چنین انگاشته می شود که سازههای بتنی که به خوبی طراحی و اجرا میشوند در طول عمر مفید خود در برابر خسارتها و آسیب های ناشی از بارهای وارده و عوامل محیطی تا حدود زیادی مقاوم و پایا هستند ولی نباید آنها را به حال خود رها کرد. همواره باید در نظر داشت که هر سازه ای نیازمند نگهداری و بازرسی دقیق دورهای است. تعمیر بتن روندی پیچیده با چالش های مختص به خود است. مشکلات و چالشهای تعمیر بتن با چالش های موجود در ساخت و سازهای بتن جدید متفاوت است. در تعمیر بتن باید ماده تعمیری با بتن موجود کاملا یک پارچه شود و عملکردی مشترک و ترکیبی داشته باشد تا در هنگام بهره برداری بتواند در برابر بارهای وارده و عواملمحیطی گوناگون مقاومت کند. به بیان دیگر، سازه بتنی تعمیر شده یک سیستم ترکیبی از مواد و مصالح ترکیبی است که در معرض عوامل محیطی درونی و بیرونی و اندرکنش بین آنها قرار دارد. این سیستم از نظر ساده ای با سه بخش یا فاز اصلی 1-بتن موجود 2-ماده تعمیری 3- ناحیه انتقال (فصل مشترک) بین آن ها نمایانده می شود.
شکل1- نمایی از یک سیستم تعمیری
بتن موجود (بستر ) باید مقاوم و سالم باشد. آماده سازی شامل برداشتن بتن ناسالم و ذرات سست و زدودن هر عامل کاهنده چسبندگی مانند گرد و غبار و مواد روغنی مهمترین نقش را در موفقیت عملیات تعمیری دارد. یکپارچهگی عملکردی بتن پایه و مواد تعمیری به کمک لایه پیوندزا تآمین میشود. ماده تعمیری علاوه بر سازگاری با بتن پایه از ضوابط عملکردی مناسبی در زمان و شرایط بهره برداری باید بارخوردار باشد.
ضرورت تعمیر و بهسازی در سازهها
فن تعمیر، تعمیر و تقویت ساختمانها و سازههای آنها، برای جوابگویی به یکی از نیازهای اصلی انسانها یعنی نیاز به احساس ایمنی، همزمان با فن ساختمانسازی به وجود آمده، پا بهپای آن تغییر و تحولیافته، رشد کرده و به همان قدمت ساختن است. برای دستیابی به این ایمنی است که در مورد هر ساختمان، در ابتدای امر سعی میشود با کمک گرفتن از علوم و ضوابط مهندسی و به ازای صرف حداقل هزینه، میزان معنی از عملکرد مطلوب، ایمنی و پایایی تأمین گردد و هرگاه به دلایلی مشخصههای موردنظر از حدی که برای انجاموظیفه سازهها ضرورت دارد، تنزل نمایند، از طریق تعمیر، تعمیر و تقویت، وضع ساختمان را بهبود میبخشند و به سطحی بالاتر از سطح وظیفه ارتقا میدهند.
برای هر ساختمان، در ابتدای طرح و محاسبه، یک حاشیه ایمنی در نظر گرفته میشود که کیفیت اجرا در آن تأثیر تعیینکننده داشته، آن را مشروط میسازد. حتی اگر صرفنظر از کیفیت اجرا، حاشیه ایمنی را ثابت فرض کنیم و آستانهای برای حداقل ایمنی منظور نماییم، به دلیل پیر شدن مصالح و اجزای متشکله ساختمان، حاشیه ایمنی آن رفتهرفته باریکتر میشود و در انتهای عمر مفید ساختمان، عرض حاشیه ایمنی به صفر میرسد. بهعبارتدیگر باگذشت زمان، برخی مشخصات سازه دستخوش تغییراتی میشود و قابلیت عملکرد سازه و مقاومت آن در مقابل عاملهای خارجی تقلیل مییابد. امروزه در کشورهای درحالتوسعه که امر ساختمان از اولویت خاصی برخوردار است و ساختمانسازی با سرعت چشمگیری توسعه میباید، کمبود افراد ذیصلاح، ضعف در شناخت مسائل بنیادی فن ساختن، عدم یا نقص ضوابط و معیارها و مقررات مربوط به ساختمانسازی، عدم رعایت ضوابط و معیارهای و مقررات موجود، ضعف مهارت کارگران و تکنسینها و ضعف کیفیت کار، دستبهدست هم داده و باعث میشوند که در مدتزمان کوتاهی پس از اتمام، ساختمانها کهنه شوند و رفع نارسائیهای آنها ضرورت پیدا کند. تجارب موجود نشان میدهند، برای ساختمانهایی که خوب طرح و محاسبهشدهاند هر چه مصالح بهتر و سطح کیفیت اجرا بالاتر باشد، آسیبهای وارده به سازه و به دنبال آن نیاز به تعمیر، تعمیر و تقویت آنها کمتر است. گاهی اوقات حوادث و سوانحی مثل انفجار یا حریق و یا زلزله و سیل نیز گاهی ممکن است نیاز به تعمیر در سازهها را ایجاد کنند؛ بنابراین دلایل و سایر موارد مختلف شناسایی آسیبهای وارده به سازهها و تعمیر و تعمیر سازهها ضرورت پیدا میکند.
1-4-طبقهبندی انواع آسیبها و نارساییها
گروه اول (نارساییهای کوچک هشداردهنده): این نارساییها در حدی نیستند که بتوانند بهر برداری را مختل کنند و یا صدمات جدی به سازه برسانند ولی بیانگر آسیبهای جدیتر در شرف تکوین میباشند؛ بنابراین لازم است با جدی گرفتن این موارد به کشف علل اصلی آنها پرداخته و در صورت جدی بودن، به برطرف کردن آنها اقدام گردد. البته در بعضی مواقع نیز این نارساییها واقعاً علت قابلتوجهی ندارد ولی بااینوجود نباید بهسادگی از کنار آنها گذشت
گروه دوم (نارسایی و خرابیهای مشهود بتن): در این گروه خرابیهای مربوط به خود ماده بتن جای میگیرند که ناشی از کیفیت بتن یا کیفیت اجرا میباشد. این گروه خود به سه گروه زیر تقسیم میشوند:
- نقص در بافت بتن و ناهماهنگ بودن بافت
- ترکخوردگی بتن
- پیر شدن بتن و از دست رفتن انسجام آن
گروه سوم (نارسایی و خرابیهای فولاد): در این گروه خرابیهای مربوط به قطعات فولادی سازهها جا میگیرند. دو گروه عمده مربوط به این گروه خرابیهای ناشی از کاربرد غلط میلگردها در بتن و نارساییهای ناشی از خوردگی الکتروشیمیایی میلگردها در داخل بتن میباشد.
گروه چهارم: خرابیهای مشهود در مصالح بنایی
گروه پنجم: آسیبدیدگی مصالح و تجهیزات جنبی و ملحقات سازه
گروه ششم: تغییر شکلها و حرکتهای غیرمتعارف
گروه هفتم (آسیبهای موضعی حاکی از رسیدن سازه به حالت حدی بهرهبرداری): این آسیبهای بر اساس تعریف حالتهای حدی بهرهبرداری در سازههای بتنی از سایر گروهها جداشده و در این گروه قرار میگیرند بنابراین مختص سازههای بتنی میباشند که خود به چهار گروه زیر تقسیم میشوند:
- ترکهای ناشی از بارها یا سایر عاملها مانند نشست تکیهگاه
- ترکهایی که در اثر تمرکز تنش پایدار میشوند
- فعال بودن ترکهای اجزای سازهای یا اجزای غیر سازهای متکی بر آنها
- آسیبدیدگی تکیهگاههای سازه
گروه هشتم: گسیختگی و رسیدن به حالت حدی نهایی
گروه نهم: آسیبهای منبعث از بهرهبرداری غیراصولی
گروه دهم: نقص در هندسه سازه و اجزای سازهای عمدتاً ناشی از اجرای نامناسب
گروه یازدهم: آسیبهای مربوط به مجموع بنا
1-5-انواع آسیبهای مختص سازههای بتنی
1-5-1-نارسائیها و خرابیهای مشهود در بتن و سازههای بتنی
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.