توضیحات
عنوان: مدیریت ریسک در پروژه ساخت بزرگراه
- چکیده
- مقدمه
- پیش زمینه
- متدولوژی تحقیق
- روشهای مدیریت ریسک
- نتایج یک نمونه مطالعه موردی
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
امروزه راهها به عنوان محور مواصلاتی بین شهرها و کشورها نقش بسزایی درتوسعه اقتصادی و تبادل فرهنگی جوامع بین المللی دارند، که جهت ساخت آنها بخش عظیمی ازاعتبارات و منابع مالی یک کشور را به خود اختصاص میدهند. در هر مرحله از ساخت این راهها ریسکهای متفاوتی وجود دارد، که مانع رسیدن پروژه به اهداف نهایی آن زمان هزینه و کیفیت تعیین شده میشوند. در واقع این پروژهها در نتیجه مشارکت تعداد زیادی از گروهها مثل مالکین، طراحان، مشاوران ناظر، پیمانکاران، پیمانکاران فرعی، تأمینکنندهها و دولتها، با ریسکهای عدیدهای روبرو خواهند شد. با استفاده از علم مدیریت ریسک میتوان آنها را شناسایی و جهت پیشگیری از وقوع و یا به حداقل رساندن تاثیرات منفی آنها ضمن برنامهریزی ریسکها آنها را کنترل و مدیریت کرد. یکی از نقشهای عمدهی انجام شده توسط یک مدیر پروژه، مدیریت ریسک آن پروژه میباشد. اگر مدیریت ریسک پروژه ازآغاز پروژه انجام نشده باشد، این وظیفه ناکارآمد خواهد بود. اکثر مطالعات تأکید کردهاند که پروژههای ساخت بزرگراه دارای ریسکهای بیشتری از دیگر پروژهها میباشند. در این مقاله به مشکلات مدیریت ریسک در پروژههای ساختاری با استفاده از روش مبتنی بر دانش پرداخته میشود. در واقع یک روش مبتنی بر مدیریتی سه گانه پیشنهاد میشود، که شامل مدلسازی ریسک ارزیابی آن و در دسترس بودن بهترین نوع روش میباشد.
- مقدمه
واژه ریسک از کلمه ایتالیایی “RISCARE” معادل کلمه انگلیسی “TO VENTURE” نشأت گرفته است. این مفهوم دلالت بر تقبل ریسک در اتخاذ تصمیم آگاهانه دارد (5). كشورهای در حال توسعه برای رسیدن به رشد، مجبور به افزایش سرمایهگذاری در بخشهای زیربنایی هستند. این بخشها علاوه بر تأمین نیازهای اساسی، تأثیر مثبتی بر تسریع توسعه اقتصادی دارند (3). هر چند كشورهای در حال توسعهای مانند ایران، برای رسیدن به این هدف، با محدودیتها و عدم اطمینانهایی روبهرو میشوند، اما برای غلبه بر آنها یا كاهش آنها، ناچارند كه بخشهای خصوصی داخلی و خارجی را در پروژهها یا خدمات زیربنایی درگیر كنند (3). در واقع میتوان گفت که به ویژه در کشور ایران دانش مدیریت ریسک در زمره مباحث تقریبا جدید و تازهای قرار میگیرد، که فرصت تحقیقات بسیاری در مورد آن وجود دارد، که البته نیازمند حجم زیاد سرمایهگذاری در بخش زیربنایی است (5).
اکثر مطالعات تأکید کردهاند که پروژههای ساخت بزرگراه دارای ریسکهای بیشتری از دیگر پروژهها میباشند، چون پروژههای بزرگراه گستره جغرافیایی بیشتری را دربرگرفته و با تهدیدهایی از سوی شرایط زیرزمینی روبرو هستند. پروژههای زیرساختی و زیرزمینی ذاتاً پیچیده بوده و متغیرهای زیادی از جمله بیثباتی و شرایط زمینی را دربرمیگیرند. شرایط زمینی مختلف به گسترش پروژههای ساخت بزرگراه منتهی شده است. حضور تجهیزات زیرزمینی شناسایی نشده باعث افزایش ریسکها خواهد شد. درک ریسکها به گروهها امکان میدهد تا قدمهایی برای کاهش تأثیرات منفی بردارند. شناسایی و ارزیابی ریسک یک فرآیند کلیدی مدیریت ریسک میباشد. مدیریت تمامی ریسکهای احتمالی در یک پروژه ساختوساز دشوار خواهد بود، بنابراین باید بر ریسکهای کلیدی تمرکز نمود. تلاش برای شناسایی تمامی ریسکها زمانبر بوده و اصلا کارساز نمیباشد. هدف اصلی باید شناسایی کلیدیترین ریسکها و کنترل آنها باشد. اکثر تحقیقات انجام گرفته در ارزیابی و تخصیص ریسک به پروژههای انجام گرفته در آمریکا، اروپا و شرق آسیا مربوط میشوند و تحقیقات بسیار کمی در خاورمیانه انجام شده است (1).
- پیشزمینه
به عنوان سرآغاز مطالعات مربوط به مدیریت ریسک میتوان به مطالعاتی که از سال 1969 در کشور امریکا آغاز شد اشاره کرد. انجمن مدیریت پروژه امریکا “PMI” (Project Management Institute) در سال 1969 میلادی با هدف جمعآوری سوابق و تجربیات محیطهای مختلف مدیریتی تأسیس شد (5). این انجمن طی سمیناری در سال 1976 در مونترال کانادا، ایده مستندسازی تجربیات را در قالب استاندارد مطرح نمود، که سرآغازی برای تبیین «مدیریت پروژه» به عنوان یک حرفه گردید (5). در دهه 1980 میلادی مدارکی تحت عنوان “پیکره دانش مدیریت پروژه” (PMBOK) “Project Management Body of Knowledge” به چاپ رسید. دوباره در سال 1991 طرح به روزرسانی این مدرک مطرح شد. PMBOK از سال 2001 ملاک اجرای مدیریت پروژه حرفهای قرار گرفته است (6). مدیریت ریسک یکی از 9 شاخه اصلی مورد بحث در کتاب راهنمای پیکره دانش مدیریت پروژه میباشد، که توسط موسسه ملی استاندارد امریکا (American National Standard Institute) تایید شده است (5).
در واقع مروری بر متون گذشته نشان میدهد که مدیریت ریسک در پروژههای زیرساختی دارای کمبود است، که بر کارایی آن به عنوان یک عامل مهم مدیریتی پروژه تاثیر میگذارد و در نهایت عملکرد پروژه را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. برای سالهای طولانی این مدیریت با استفاده از یک روش کاهشدهنده انجام شده است، که نتایج ضعیفی به دست آمده و کیفیت پروژه به شدت محدود شده است (2). به عنوان مثال، در بسیاری از زمانها ریسک با احتمالات و یا زمان دشواری سروکار دارد که بر اساس یک تجزیه و تحلیل جامع از ریسکها در نظر گرفته نمیشوند، که میتواند در یک پروژه خاص تاثیرگذار باشد و در بسیاری از موارد برای پوشش عواقب ناشی از ریسکهایی که در پروژه رخ میدهد، کافی نیست. پس از آن، در بسیاری از موارد پروژه با هزینههای بیشتر و زمانهای تاخیر به پایان میرسند. برای ایجاد یک مدیریت ریسک مؤثر و کارآمد، لازم است که یک روش مناسب و منظمی وجود داشته باشد و البته شناخت از دانش و تجربه انواع روشها بسیار مهم میباشد. به عنوان مثال؛ مدیریت ریسک به دانشی نیاز دارد، که رویدادهای پیشبینی نشدهای که ممکن است در طول اجرای یک پروژه رخ دهد را شناسایی کند (2).
همانطور که Hillson (2004) نشان داد، یک ارتباطی بین عدم اطمینان و ریسک وجود دارد. در واقع “ریسک عدم قطعیت اندازهگیری است و عدم قاطعیت یک خطری است که نمیتواند اندازهگیری شود.” ریسک یک مفهوم چند وجهی است (وانگ و همکاران 2004) که به عنوان احتمال یک رویداد مخرب در پروژه در نظر گرفته میشود که بر اهداف تاثیر میگذارد (Yu, 2002; Baloi and Price, 2003). با این حال، همیشه با نتایج منفی همراه نیست. ریسک یا خطر همچنین ممکن است نشاندهنده فرصت باشد. اما حقیقت این است که بسیاری از ریسکها دارای نتایج منفی میباشند که باعث شده است که افراد تنها جنبه منفی ریسک را در نظر بگیرند (2). امروزه مدیریت ریسک یک بخش جدایی ناپذیر از مدیریت پروژه است (Olsson, 2007; del canio and de la Cruz, 2002). که یکی از سختترین فعالیتهایی است که تعیین میکند ریسکهای پروژه چه هستند و چگونه اولویتبندی میشوند (اندرسون، 2009). این یک فرآیند کلیدی است که بسیاری از مدیران پروژهها میدانند که مدیریت ریسک برای مدیریت خوب پروژه ضروری است (Baloi and Price, 2003; Perera and Holsomback, 2005; Alai).
مدیریت ریسک به عنوان یک فرآیند شناسایی و ارزیابی ریسک تعریف شده است، که با به کار بردن این روشها آنها را به یک حد قابل قبولی کاهش میدهد (2). هدف اصلی مدیریت ریسک پروژه، شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک است، که همه این کارها برای موفقیت پروژه میباشند (لی و همکاران). به طور کلی، فرآیند مدیریت ریسک شامل مراحل اصلی زیر میباشد (ISO31.000, 2009; Baloi and Price, 2003):
1- برنامهریزی ریسک
2- شناسایی ریسک
3- ارزیابی ریسک (کمی و کیفی)
4- تجزیه و تحلیل ریسک
5- پاسخ به ریسک
6- نظارت به ریسک
7- ضبط فرآیند مدیریت ریسک
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.