توضیحات
عنوان: یادگیری در سیستمهای خبره
- فصل 1، سیستمهای خبره و هوش مصنوعی
- مقدمه
- تعریف
- سیستمهای خبره در یک نگاه
- تاریخچه سیستمهای خبره
- ساختار سیستم خبره
- فواید سیستم
- محدودیتهای سیستم خبره
- تفاوت سیستم خبره و سیستمهای پشتیبان تصمیمگیری
- کاربرد سیستمهای خبره
- فصل2، روشهای ایجاد حالت یادگیری در سیستمهای خبره به همراه توسعه روشهای یادگیری با الگوریتمهای ابتکاری
- معماری سیستمهای خبره
- اجزاء سیستم خبره و رابط انسانی
- مهندسی دانش
- مراحل طراحی و تولید سیستم
- دانش و یادگیری در سیستمهای خبره
- روشهای نمایش و یادگیری ماشین
- روشهای استنتاج
- روشهای استدلال در شرایط عدم اطمینان
- فصل3، بحث و نتیجه گیری و پیشنهاد
- کاربردهای سیستم خبره
- کاربردهای سیستم خبره
- دلایل بدبینی به سیستمهای خبره
- نتیجه گیری
- بررسی مقالات بروز در زمینه سیستمهای خبره
- Learning in an Introductory Expert Systems Course
- Learning in an Ambient Intelligent World: Enabling Technologies and Practices
- ContextAware Recommender Systems for Learning: A Surbey and Future Challenges
- Software System for Expert System Learning
- Expert System for Evaluating Courses in Distance Learning Systems
- Interface Evaluation of a GameBased Learning System: Expert vs Novices
- مراجع
فصل اول
سیستمهای خبره و هوشمصنوعی
1-1-مقدمه:
دانش پیشگام نیاز های بشر است. انسان همیشه در پی دانش و استفاده از آن و توسعه آن برای بهبود دنیای خویش است .در واقع همین اشتیاق به دانستن است که انسان را از کشف آتش در غارهای اولیه به قدم زدن در سطح کره ماه رساند .دنیای امروز ما محصول فرایند تکامل است که توسط دانش تغذیه میشود .در طی این تکامل بشر ابزار بسیاری برای پیشبرد دانش ایجاد کردهاست .یکی ازاین وسایل توسعه نوین کامپیوترها هستند که ابزاری ارزشمند برای توسعه دانش هستند .کامپیوترهای اولیه بسیار شگفت انگیز بودند زیرا آنها قادر بودند مقدار زیادی داده را به سرعت پردازش کنند و در نتیجه قابلیت مطمئن و محکمی در مسیر پیشرفت دانش برای بشر فراهم کنند .کامپیوترهای امروزی نه تنها دادهها را ذخیره و بازیابی و بررسی میکنند بلکه بگونه فزایندهای در انجام تصمیمگیریها، مسئولیتهایی را میپذیرند. بنابراین میتوان گفت در دوره کوتاهی، تکنولوژی از عصر جویدن دادهها با عبور از منطقه سازماندهی دادههای خام ایجاد اطلاعات به دنیای امروزی ما یعنی پردازش دانش رسید . ]1[
یکی از زمینههای تحقیقاتی که مطالعه در آن باعث این تغییرات شد ، هوش مصنوعی (Artificial Intelligence or AI) است. هدف نهایی هوش مصنوعی ایجاد برنامههای کامپیوتری است بگونهای که مانند انسان بیاندیشند. موفقیت در این زمینه، ماشینهای هوشمندی مهیا میکند که میتواند در امر تصمیمگیری به انسان کمک کنند . هدف دوم و با اهمیتی معادل هدف اول در هوش مصنوعی ، شناخت بهتر چگونگی روش استدلال انسان است. ساخت یک برنامه هوشمند نیازمند شناخت چگونگی نگهداری و بکارگیری دانش توسط انسان است . موفقیت در این زمینه تحقیقاتی منجر به ایجاد راههای بهتری برای استفاده و کشف دانش میگردد و آن هم به نوبه خود پیشرفت در شناسایی سرزمین مجهولات را سریعتر میکند.
یکی از عمدهترین تشریک مساعیهای هوش مصنوعی در پاسخ به نیاز به دانش، سیستمهای خبره است. یک سیستم خبره یک برنامه کامپیوتری است که روش تصمیم گیری یک فرد خبره را شبیهسازی میکند .طی دهه 1970 سیستمهای خبره بیشتر موضوعی آزمایشگاهی بودند .محققان بر روی روشهای ایجاد دانش و استدلال ازآن با کامپیوتر ، متمرکز شده بودند و به طراحی یک سیستم واقعی کارآمد نظر نداشتند . در دهه 1980 انتقال تحقیقات آزمایشگاهی سیستمهای خبره به سیستمهای تجاری آن آغاز شد و در طول دهه 80 تعداد این سیستمها رو به افزایش گذاشت به طوری که در سال 1985، ساخت 50 سیستم از این نوع گزارش شد. بعد از این تاریخ صحنه عوض شد چرا که اخبار موفقیت این تکنولوژی رو به فزونی نهاد . نکته مهم این خبرها افزایش سوددهی سازمانهای تجاریی بود که از سیستمهای خبره استفاده میکردند و هم این امر باعث ترغیب دیگران برای بکارگیری این تکنولوژی بود .این امر تا آنجا پیشرفت کرد که در سال 1992 ساخت 12500 سیستم تخمین زده شد که در واقع یک رکورد چشمگیر برای یک تکنولوژی نو است .
ما امروزه میتوانیم کاربرد سیستمهای خبره را در مواردی مثل کمک به مدیر معدن برای کنترل سطح غبار در داخل معدن ، کمک به کشاورزان برای مسأله آفتزدایی ، مشاوره به فضا نوردان در امور فضا پیماها ببینیم.
1-2-تعریف سیستمهای خبره:
سامانههای خبره یا سیستمهای خبره (Expert Systems) به دستهای خاص از نرمافزارهای رایانهای اطلاق میشود که در راستای کمک به کاردانان و متخصّصان انسانی و یا جایگزینی جزئی آنان در زمینههای محدود تخصّصی تلاش دارند. اینگونه سامانهها، در واقع، نمونههای آغازین و سادهتری از فناوری پیشرفتهتر سامانههای دانشبنیان به شمار میآیند. این سامانهها معمولا اطلاعات را به شکل واقعیتها و قواعد در دادگانی به نام پایگاه دانش به شکل ساختار مند ذخیره نموده و سپس با بهرهگیری از روشهایی خاص استنتاج از این دادهها نتایج مورد نیاز حاصل میشود. انجام تحقیق
سیستمهای خبره یکی از شاخههای هوشمصنوعی بوده که در آن کامپیوترها برای تصمیم گیری در شرایط واقعی زندگی برنامهریزی میشوند .بهعنوان مثال سیستم هوشمندی را در نظر بگیرید که توانایی تشخیص مشکلات اعصاب و روان بیماران را دارد. برای این منظور بهصورت زیر عمل میشود:
اطلاعات یک یا چند متخصص به اضافه اطلاعات گرفتهشده از خود مراجعان، به کامپیوتر داده میشود .حال هر مراجعهکننده به سوالاتی که کامپیوتر مطرح میکند پاسخ داده، سپس کامپیوتر نوع بیماری مراجعهکننده را با استفاده از اطلاعات تخصصی که در اختیار دارد و اطلاعاتی که از مراجعهکننده گرفته، مشخص میکند .چنین کامپیوتری، یک سیستم خبره است. اما این سیستم، علاوه برآنچه به آن داده شده، اطلاعاتی به دست نمیآورد.
همانطور که اشاره شد ریشه اصلی سیستمهای خبره یا سیستمهای مبتنی بر دانش (KBS) به حوزه مطالعاتی به نام هوش مصنوعی (AI) برمیگردد و سیستمهای خبره موجودیت خود را مدیون هوش مصنوعی هستند یکی از بزرگان هوش مصنوعی -ماروین مینسکی- آن را چنین تعریف میکند:
«هوش مصنوعی، حوزه مطالعاتی است که سعی در ایجاد سیستمهایی دارد که به نظر افراد هوشمند هستند.»
سیستم مبتنی بر دانش (Knowledge base system) شامل عملگرهایی است که مشخص میکنند چطور یک سیستم از یک وضعیت میتواند به وضعیت بعد و نهایتاً بسوی وضعیت هدف پیشرود. در این راستا برای ایجاد یک برنامه هوشمند، آن برنامه باید با کیفیت بالا بهنحوی که دانش خاص در حوزه آن مسأله و مرتبط با آن باشد طراحی گردد.
یکی از پر استفادهترین برنامههای کاربردی هوش مصنوعی، سیستمهای خبره است.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.