توضیحات
عنوان: چالش های پیش روی ساخت مسکن در جهان
- چکیده
- مقدمه
- کلیات
- 1-تاریخچه ساخت مسکن
- 2- انواع سازه های مسکونی در جهان
- 3-ابعاد شناختی مسکن
- 4-چالش های جدید ساخت مسکن
- انواع سیستمهای سازهای تیلت آپ
- بررسی نقاط قوت و ضعف سیستم تیلت آپ
- مزایایی خانه های چوبی
- مقاومت خانه های چوبی در برابر آتش سوزی و موریانه
- نتیجه گیری
- منابع و مراجع
چکیده:
مسکن به عنوان اولین اجتماع گروهی هر انسان در بین تمام اقوام دنیا از جایگاه والایی برخوردار است ، به همین دلیل در تمام طول تاریخ انسان ها همواره سعی داشتند که راه هایی برای بهبود شرایط مسکن های خود داشته باشند. اما در عصر جدید استفاده از مصالح سنتی و قدیمی رایج، ساختمان را سنگین و اجرای کار را طولانیتر کرده ، تیرچه بلوک، آجر مجوف قطعات بتنی، موزائیک و سایر مصالح متداول، بار مرده را بالا برده، هزینه ساختمان را گران و مقاومت آن را در مقابل زلزله کم میکند. در ضمن ساختمانهای پیش ساخته بتنی نیز پاسخگوی نیازهای موجود نیستند. در این پژوهش سعی شده است تا قسمت هایی چالش های پیش روی ساخت مسکن را بیشتر بشناسیم.
واژگان کلیدی: مسکن ، اجتماع، چالش ، ساختمان
مقدمه
مسکن به مکانی با امکانات مکفی برای اقامت گفته میشود که یک یا چند خانوار به عنوان خانمان از آن استفاده کنند. خانه، آپارتمان، خانه سیار و خانه شناور انواع مسکن هستند. با افزایش جمعیت جهان، تأمین مسکن به یکی از مهمترین دغدغههای اقتصادی-اجتماعی تبدیل شدهاست. بیشتر دولتها دارای نهادی شبیه وزارت مسکن هستند و تلاش میکنند از طریق وام مسکن به تأمین مسکن برای شهروندان بپردازند.
واژهٔ خانه در لغتنامه دهخدا به این شکل معنی شدهاست که خانه جایی است که در آن آدمی سکنی میکند.در زبان پهلوی این کلمه به صورت خانک یا خانگ به کار میرفته و در زبان قدیمی ایرانی به شکل âhana به معنای جا و محل بودهاست که از ân و hân گرفته شدهاست.
مسکن از کلمه سکنه ( یعنی ساکن بودن و قرار یافتن) گرفته شده است و به معنای هر چیزی است که انسان به وسیله ان سکونت یابد. در فرهنگ اسلامی کلماتی از قبیل بیت، منزل و دار نیز بکار رفته است که از لحاظ مفهوم با کلمه مسکن متفاوتند.
بیت مکانی است که در آن بیتوته شود ( شب به روز آورده شود) منزل جای فرود آمدن و وارد شدن می باشد، در حالیکه مسکن مفهوم کلی تری داشته و منظور مکانی است که انسان در آن ساکن بوده و آرامش ومکان محفوظ می باشد تامین مسکن مناسب یکی از مسائل مهم زندگی و معیشت بشر محسوب می گردد.
از طرفی موضوع مسکن در میان موضوعات معماری دقیقا همانی است که شدیدترین پیوندها را با ظرفیترین اشکال با میراث و ویژگی های محیطی، فرهنگی داشته و از اهمیت ویژه ای برخوردار است.سنت سکونت ظریفترین عامل در ساخت مسکن و فن معماری محسوب می شود و آن دسته از مسائلی را شامل می شود که تجسم یافته اعتقادات و باورهای انسان در فضای زیست اوست.
به عبارت دیگر اگر به خانواده بنگریم که فضای خانه را براساس آداب و سنن و سلیقه های خود تصاحب می کند، در برخی مکانها گرد می آیند و در جاهای دیگر حضور جمعی ندارد، در می یابیم
که چگونه روابط جاری بین افراد بر نحوه استفاده از مجموعه فضاهای خانه سایه می افکند جا به جا شدن افراد در خانه تابع فرهنگی است که در ژرفای اندیشه ها و رسوم دارد و روی به اتفاقاتی که در جامعه می افتند.
در کل می توان گفت که خانه ها معنای مختلفی برای افراد مختلف دارند، اما آنچه برای همه مشترک است مفهوم سرپناه بودن خانه است. مسکن برای کسی که در آن زندگی می کند معنای بخصوص HOME خانه را پیدا می کند. مکان بخصوصی که از میان تمام مکان های دنیا متعلق به فرد است. به خاطر احساس مخصوص هر کس برای خانه اش است که فرد می کوشد خانه اش را به گونه ای بسازد که بر شخصیتش بیافزاید و نیاز زیبایی خواهی او را پاسخگو باشد.
ضرورت تحقیق
همانطور که آگاهه هستید با توجه به اینکه مسکن به عنوان سرپناه مهم ترین نیاز هر انسانی است ، انسان ها همواره در حال پیدا کردن راه هایی برای رسیدن به رفاه بیشتر هستند یکی از موجبات رفاه بیشتر می تواند کیفیت مناسب مسکن باشد، به همین دلیل کارشناسان و مهندسین این امر با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا سعی دارند تا مسکن هایی با کیفیت تر و بهتری جهت آسایش و رفاه انسان ها فراهم نمایند.
اهداف تحقیق
1-شناخت راهکارهای کلی ساخت مسکن
2-آشنایی کامل با تکنولوژی های ساخت مسکنپ
3-رسیدگی به روند ساخت مسکن در دهه های اخیر
4-برخورد با چالش های پیش روی مسکن
فرضیات و ضروریات
1-آیا مسکن های جدید استحکام لازم در برابر بلایای طبیعی را دارند؟
2-آیا تکنولوژی های جدید می توانند در سرعت بخشیدن به ساخت و سازها تأثیر مؤثر داشته باشند؟
3-روند شکل گیری مسکن های نوین ز چه ملاک هایی پیروی کرده است؟
روش تحقیق
ما در این تحقیق از روش توصیفی و گردآوری مطالب از کتاب های مختلف ، مقالات و سایت های مفید در زمینه معماری استفاده کرده ایم.
کلیات
خانه، جایی است که نسلها در آن پدید می آیند، رشد می کنند و شکل می گیرند. خانه به مثابه یک کالبد معماری حاوی ایده ها و ارزشهاست، آنچه که در لحظه آفرینش در آن گنجانده شده باشد از سطوح و دیوارهای ان تشعشع کرده و به کسانی که در فضای آن قرار می گیرند، انتقال می یابد.
این پیامدهای مستمر و حضور ضمیر ناخودآگاه وضعیتی خطیر ایجاد می کنند.رفتارها، بازتابها و الگوهای زندگی شکل می گیرند و مثابه برداری موثر بر زندگی اجتماعی عمل می کنند. از سویی دیگر و نظرگاهی متفاوت، بافت مسکونی به دلیل گستردگیش وجه غالب و مشخصه کالبدی و ریخت شهرهاست و به این جهت خانه و چگونگی شگل گیریش و تکثیر و تکرار آن اهمیت و مقیاسی مضاعف پیدا می کند.
به همین دلیل است که گفته می شود تامین زندگی خصوصی بس عاجل و مهم است و آدمیان باید در محل زندگی خود هر جا که باشد خانه، آپارتمان، یا هر دو نوع مسکن دیگر از آن برخوردار شوند. طراحان فضای زندگی نمی توانند با ایجاد چهار دیواری متوقف شوند. چند سال پیش، هنگامی که دلیل غالب و اجباری سرپناه و محافظ بود کلبه های کوچک با طرح های ساده مثل خانه های اسکیموها، راه حل خیلی خوبی برای حل سریع مسئله بود.
در عرض قرن ها، تغییراتی کیفی و کمی مسکن چندان چشمگیر نبود تا اوایل قرن بیستم که با بوجود آمدن تمدن ماشینی و کاربرد مصالح مدرنی چون آهن، بتن، شیشه های بزرگ و غیر بنیاد ساختمان از لحاظ فرم با دگرگونی های بسیار بزرگی روبرو شد.
از لحاظ کیفی بوجود آمدن وسائل مدرن نیز بدین امر کمک فراوانی کردند. و نتیجتا امروزه ما دارای ابزار و وسایلی هستیم که با امکان بهتر کار کردن را می دهد.
در اصل ۳۱ قانون اساسی کشور ما نیز امده است دسترسی به مسکن مناسب حق هر خانواده ایرانی است. که البته در این اصل دو ویژگی « دسترسی» و « مناسب» باید معنی شود. برای دسترسی عمدتا نمی توان کلمه مالکیت را قید کرد پس می توانیم به منزل استیجاری نیز توجه نماییم.
مطالعات پیش و بیش از این هم نشان می دهد بسیاری از خانواده ها مسکن مناسب با نیازهای خود ندارد. پس این دو معنا تاکنون حصول نشده اند و این در حالی است که مسکن به عنوان یک نیاز اولیه انسان به همراه پوشاک و بعد خوراک مطرح است.
این قضیه که دسترسی به مسکن به عنوان یک هدف اجتماعی باید تلقی شود، خود را بیش از حد یک شعار نتواسته بالا بکشد و همه این مسائل در حالی است که ما به هدف دین اسلام نیز ابدا توجهی نکرده ایم. در مذهب ما مسکن نمی تواند فقط یک سرپناه برای بیتوته و زندگی محسوب شود.
از این رو می توان گفت، مسکن با اهمیت ترین فضای معماری در میان انواع فضاها با کاربری های متفاوت با توجه به پیشینه تاریخی و همچنین صرف وقت در طول شبانه روز در آن برای بشر بوده و است، بنابراین نقش عمده طراحان و معماران در پاسخگویی به این مهم نیاز به تفصیل بیشتر ندارد.
در این جا به تعاریفی از خانه اشاره می کنم:
- تعریف اول: خانه جایی است که ساکنان آن احساس ناراحتی نکنند، اندرون خانه یا جایی که زن و بچه زندگی می کنند می بایست تنوع زیادی داشته باشد تا خستگی احساس نشود. ( پیرنیا)
- تعریف دوم: خانه پوششی است که در تطابق با برخی از شرایط رابطه صحیحی را بین محیط خارج و پدیدهای زیستی انسان برقرار می سازد در خانه باید یک فرد یا یک خانواده زندگی کند، یعنی بخوابد، راه برود، دراز بکشد، ببیند و فکر کند.
- تعریف سوم: خانه مرکز جهان است برای ساکنانش و برای محله اش شاخص ترین بنا در تحکیم مکان.(مور)
- تعریف چهارم: خانه در وجه اول یک نهاد است و نه یک سازه و این نهاد برای مقاصد بسیار پیچیده ای به وجود آمده است. از آنجایی که احداث یک خانه پدیده ای فرهنگی است شکل و سازمان فضایی آن به شدت تحت تاثیر فرهنگی است که بدان تعلق دارد، حتی در آن زمان نیز که خانه برای بشر اولیه به عنوان سرپناه مطرح بود مفهوم عملکرد تنها در فایده صرف یا فضای عملکردی محض خلاصه نمی شد. وجه سرپناهی خانه به عنوان وظیفه ممکن ضروری و انفعالی مطرح بود و جنبه مثبت مفهوم خانه ایجاد محیطی مطلوب برای زندگی خانواده به مثابه واحد اجتماعی بود. ( راپایورت).
- تعریف پنجم: از میان فضاهای پیرامون، خانه بلافصل ترین فضای مرتبط با آدمی است. به طور روزمره از او تاثیر می گیرد و بر او تاثیر می گذارد. اولین فضایی است که آدمی احساس تعلق فضایی در آن تجربه می کند و مجموعه حواس پنجگانه دائما سرتاسر آن را طی می کند و در مدت کوتاهی بدان خو می گیرند. خانه تنها مکانی است که اولین تجربه های بی واسطه با فضا در انزوا و جمع در جمع در آن صورت می گیرد و خلوت با خود با همسر، فرزندان با دوست و دیگران و همه و همه بی تعرض غیر در آن ممکن می گردد.
( گزارش تحقیقاتی کاربرد اصول معماری خانه های ایرانی در طراحی مسکن معاصر)
براساس مطالب ذکر شده در بالا مشخص است که مسکن و خانه مسکونی در معماری اهمیت فراوانی داشته و دارد، و خانه علاوه بر اینکه جزو ملزومات ابتدایی و اولیه زندگی بشر می باشد جزو مهمترین آنها نیز هست و نقش اساسی در زندگی اجتماعی دارد، لوکوربوزیه در مورد وضعیت کنونی اسکان مردم چنین می گوید:
انسان ها به شکل نامناسب اسکان داده شده اند و این امر دلیل واقعی و اساسی وضعیت آشفته کنونی است. همه به خانه هایمان می رویم و دوباره به شهر باز می گردیم و در این رفت و آمد دائمی خانه نقش اساسی در ارتقا حضور آدمی در خانواده ایفا می کند.
1-تاریخچه ساخت مسکن
فضای مسکونی با نیازهای اولیه جهت حفظ شدن از عوارض محیطی، با اسکان در غارها و اجتماع گروهی در آن رخ نمود و بعدها در طول زمان و تحولات تاریخی، هر کجا انسان وجود داشته به هر تقدیر به خلق این فضا اقدام نموده است.
مسکن برای انسان اولیه تنها برای رفع نیاز به سر پناه و ایجاد فضای امن مد نظر قرار گرفت تا اینکه به تدریج کسب آسایش بیشتر و رفع سایر نیازهای فیزیکی و روانی با توجه به پیشرفت انسان در طول تاریخ به عنوان الولویتهای بعدی مطرح گردید.
ر اساس متون تاریخی و برخی از بناهای برج و بارودار اوایل سدههای میانه که باستانشناسان شوروی سابق مورد کاوش قرار دادهاند، این نوع بناها در آسیای میانه بیشترین حضور را داشتهاند با تثبیت مرزهای جهان اسلام، فعالیت مبارزان در راه دین کاهش یافت، ولی بناهایی که در بین راهها ساخته شده بودند، جهت اسکان مسافران همچنان باقی ماندند.
رباط سوسه در تونس که احتمالاً بین سالهای ۷۷۱ و ۷۸۸ تأسیس شده، یک ساختمان مربعی شکل دو طبقه با برجهای زاویهای و یک ورودی مستحکم و حیاط باز با حجرههای پیرامونی است و با مسجد ستون داری که در نخستین طبقه و در بالای درب ورودی قرار گرفته آن را از نظر پلان با کاروانسراهای عصر خود متمایز کردهاست.
از دیگر نمونههای رباطها در مغرب زمین به “”رباط ملک“” که تقریباً یک سده بعد بر سر راه بخارا و سمرقند بنا شدهاست، میتوان نام برد که ظاهراً شبیه به یک قلعه است. نمای پیشین تورفته آن یادآور عمارات قصر گونه همان منطقه است. این رباط نیز دارای برجهای زاویهای و پایههای نیم دایرهای میباشد و آرایش فضاهای داخلی آن با اتاقهایی که به حیاط مرکزی متصل میشود نشان از حقیقت فرم کاروانسرایی بودن آن دارد. ابن حوقل، جغرافیدان قرن دوازدهم، به رباطها و کاروانسراهای شهری در منطقه ی”پالرمو”اشاره میکند که در آن زمان برای تجمع مسافران ساخته شده بودند و اما در جهان مدرن و با پیشرفتهای زندگی بشر، اقامتگاهها شکل تازهای به خود گرفته و در اغلب عناوین مختلف با کاربریهای گوناگون و شرایط مالی و اقتصادی استفاده کنندگان در بافتهای شهری سراسر جهان توسعه یافتهاند. در دوره سلجوقی حدود صد کارواسرا در مناطق آناتولی و ترکیه ساخته شدهاست.
فضاهایی همچون هتل، متل، سوئیت، هتل آپارتمان، مراکز جهانگردی، ویلاها و کمپهای جهانگردی و غیره. از دسته فضاهایی هستند که در نقاط مختلف ارائه خدمات مینمایند صنعت هتلداری نوین آغاز خود را به کشورهای اروپایی خصوصاً سوئیس مدیون است. این صنعت در ابتدا در ساختمان های کوچک و محقری که برای گشودن آنها از کلیدهای چوبی استفاده میشد. شکل گرفت و در همین هتلهای کوچک انواع خدمات و سرویسها به مشتریان عرضه میگردید. صاحبان هتلها بیشتر طبقه ثروتمند و اشارف بودند. کلمه «hotel» از حدود سالهای ۱۷۶۰ میلادی برای نامیدن مراکز اقامتی به کار گرفته شد.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.