توضیحات
عنوان: تعیین ارتباط بین زبری سیلابدشت ها بر پروفیل سطح آب در مقاطع مرکب غیر منشوری
مقدمه
طی چند دهه اخیر بروز سیلابهای متعدد در کشور ما باعث خسارات جانی و مالی بسیاری شده است. دشتهای سیلابی اغلب اراضی حاصلخیزی هستند که در معرض خطر سیلاب قرار میگیرند (احمدی، 1378). به دلیل شناخت پهنههای سیلگیر و مدیریت بر کاهش خسارات حاصل از بروز سیلاب، تهیه و بررسی نقشههای پهنه بندی سیل در مطالعات مدیریت دشتهای سیلابی کاربرد وسیعی یافته و به عنوان یکی از اطلاعات پایه و مهم در مطالعات طرحهای عمرانی در دنیا، قبل از هر گونه سرمایه گذاری و یا اجرای طرحهای توسعه در دشت های سیلابی، در دستور کار سازمان های ذیربط قرار می گیرد.
در هیدرولیک رودخانه، عوامل متعددی در سرعت، عمق و نیروی تنش آب در حین وقوع سیلاب موثرند که از جمله میتوان به ضریب زبری مانینگ اشاره کرد. برای مدل نمودن ارتباط ضریب مانینگ با پارامترهای هیدرولیكی از رابطههای تجربی استفاده می شود. از روابط تجربی مهم که برای محاسبه سرعت آب و پیش بینی رفتار هیدرولیکی رودخانهها استفاده می شود، رابطه مانینگ است.
تحقیقات زیادی در زمینه ضریب زبری انجام شده، ولی هنوز رابطهای قطعی جهت محاسبه زبری ارایه نشده است. ضریب زبری مانینگ (n) تابعی از شرایط رودخانه از جمله دانه بندی کف بستر، وضعیت پوشش گیاهی، میزان انحنا در مسیر رودخانه، وجود یا عدم وجود موانع و تغییرات در سطح بستر رودخانه است. همچنین با تغییرات وضعیت پوشش گیاهی در طی فصول مختلف، ضریب زبری نیز تغییرخواهد کرد. در نتیجه این تغییر میتواند در توزیع سرعت، ارتفاع آب و پهنههای سیل در دوره بازگشتهای مختلف تاثیر گذار باشد. از طرفی عدم دقت در برآورد ضریب زبری مانینگ میتواند منجر به نتایج غیر واقعی شود. محاسبه دقیق ضریبn توسط کارشناس میسر نبوده و به قضاوت مهندسی او بستگی دارد، لذا عدم برآورد دقیق nکارایی طرح را کاهش خواهد داد.
کسب اطلاعات صحرایی برای تعیین ضریب زبری بسیار مشکل و مستلزم صرف زمان و هزینهی زیاد میباشد. به همین دلیل در حل مسائل مهندسی رودخانه، در بسیاری موارد از روابط تجربی یا نیمه تجربی و یا جداول تیپ استفاده میشود(ابراهیمی و همکاران، 1386). ضریب زبری بستر بر دبی، سرعت، تنش برشی مرزی و بسیاری دیگر از پارامترهای هیدرولیكی نقش موثری دارد. بنابراین، شناخت دقیق این پارامتر جهت طراحی بهینه كانالها و سایر مجاری روباز ضروری است. در مطالعات هیدرولیك رودخانه، برای تعیین دقیق عواملی نظیر عمق و سرعت جریان، تعیین دقیق ضریب زبری ضروری میباشد.
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.