توضیحات
عنوان: نقش زن مسلمان در صدر اسلام
- چکیده
- مقدّمه
- بیعت
- مفهوم بیعت
- تاریخچه بیعت در اسلام
- حضور زنان در بیعت
- هجرت
- مفهوم و ضرورت هجرت
- حضور زنان در هجرت
- هجرت به حبشه
- هجرت به مدینه
- آیا در صدر اسلام هم زنان در صحنه های نبرد شرکت داشتند؟
- منابع
چکیده
در نظام سیاسى اسلام نقش و جایگاهى که براى زنان در عرصه هاى سیاسى، اجتماعى و فرهنگى مشخص شده، کمتر از مردان نیست. بر این اساس، از مسائل مهم براى زنان متعهد مسلمان آشنایى با چگونگى مشارکت و حضور در این عرصههاست. بدین منظور، باید از نظرگاه اسلام در این خصوص، و نیز از سیر تاریخى نقش زنان در عرصههاى سیاست و اجتماع مطلّع گردند.
بیعت و هجرت از مفاهیم مهم و اساسى فرهنگ سیاسى اسلام و از حوادث مهم و تأثیرگذار تاریخ صدر اسلام مىباشند. یافتههاى این پژوهش نشان مىدهد که زنان مسلمان همپاى مردان در این عرصه حضور فعال داشته و تاریخى ماندگار از خود به یادگار نهادهاند. این نوشتار با بررسى منابع تاریخى و مذهبى، و با روشى توصیفى بر این هدف است که جلوههایى از مشارکت سیاسى زنان صدر اسلام را در دو عرصه بیعت و هجرت، که از حوادث مهم و سرنوشتساز تاریخ صدر اسلام به شمار مىروند، بررسى نماید.
مقدّمه
در زمانى که براى زن هیچ ارزشى قایل نبودند، قدر او را نمىدانستند و حتى دختران را زنده به گور مىکردند، دین اسلام بالاترین هدیه را به زنان عطا نمود و در قرآن کریم، در شأن و منزلت زنان مؤمن و خداجو آیاتى را نازل و حتى سورهاى به نام ایشان (نساء) نامگذارى کرد. دین اسلام ـ به عنوان دینى که به تمام ابعاد فردى و اجتماعى انسان توجه دارد ـ براى زنان نیز حق مشارکت در عرصههاى سیاسى و اجتماعى قایل است. بر این اساس، زنان از همان آغاز همدوش با مردان در حفظ و صیانت از دین اسلام و پیامبر اکرم صلىاللهعلیهوآله بهپا خاستند و در عرصههاى مهمى همچون بیعت، هجرت و جهاد توانایى خویش را اثبات نمودند.
تبیین نقش مهم و اساسى زنان در تاریخ صدر اسلام در امور سیاسى و اجتماعى، براى زنان جامعه امروز امرى ضرورى و ارزشمند است تا از این رهگذر زنان مسلمان بدانند که اسلام از همان آغاز به نقش سیاسى و اجتماعى زنان اهمیت قایل بوده و امروزه نیز آنها باید در ایفاى این نقش کوشا باشند.این مقاله درصدد پاسخگویى به این پرسش اصلى است که زنان صدر اسلام چه نقشى در امر بیعت و هجرت داشتند و چگونه در این امر نقشآفرینى کردند؟
فرض این نوشتار آن است که با توجه به آموزههاى اسلامى و همچنین عشق و علاقه زنان مسلمان به رسول خدا و دین اسلام، آنان با تمام وجود در این امور (بیعت و هجرت) شرکت کردند و نقشى سازنده و فعال داشتند.سؤالات فرعى که مقاله در پى پاسخگویى به آنهاست عبارتند از:
ـ تاریخچه بیعت در صدر اسلام چگونه بوده است؟
ـ زنان در کدام بیعتها حضور داشتند؟
ـ شیوه بیعت زنان در آن زمان چگونه بوده است؟
ـ زنان در دو هجرت به حبشه و مدینه چه میزان نقشآفرین بودند؟
در مطالعات و تحقیقات جدید، موضوع بیعت و هجرت زنان صدر اسلام، در کنار سایر مسائل تاریخ صدر اسلام و سیره پیامبر صلىاللهعلیهوآله بررسى شده است و به صورت مستقل کتابى در اینباره تدوین نشده است، اما در مجموعه مقالات همایش بینالمللى سیرهشناختى پیامبر اعظم صلىاللهعلیهوآله،395 دو مقاله با عناوین «نخستین مبایعات زنان با پیامبر اکرم صلىاللهعلیهوآله» از شهلا بختیارى و «بیعت زنان در عصر نبوى» از حمیدرضا مطهرى به موضوع بیعت زنان اشاره کردهاند.در مقاله پیشرو نقش زنان صدر اسلام در دو موضوع متناسب بیعت و هجرت با هم بررسى شدهاند. همچنین سعى شده با تقویت رویکرد شناختى و عاطفى، این زنان در مسائل اجتماعى و سیاسى به عنوان اسوه و الگوى زنان امروز جامعه اسلامى معرفى شوند.
افزون بر قرآن، بیشتر منابع تاریخى، به ویژه کتب سیره، به این موضوع اشاره دارند؛ هرچند که گزارشها در خصوص جزئیات و تعداد یا اسامى زنان شرکتکننده یکسان نیست و تفاوتهایى وجود دارد. السیرة النبویه ابنهشام و طبقات ابنسعد بیش از سایر منابع و با تفصیل بیشترى به موضوع پرداختهاند. ابنسعد حتى در جلد هشتم الطبقات الکبرى بخشى را به طور مجزا به این موضوع و زنان شرکتکننده در آن اختصاص داده است.بنابر مطالب یادشده موضوع را در دو بخش پى مىگیریم: در بخش اول به مفهوم و تاریخچه بیعت و نیز حضور ارزنده زنان در آن خواهیم پرداخت و در بخش دوم، مفهوم، ضرورت و حضور فعال زنان در امر هجرت را تبیین مىنماییم
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.