توضیحات
عنوان: تحقیق منابع آبی دشت گرگان
- مقدمه
- معرفی منطقه مورد مطالعه
- بررسی اجمالی به برخی آمارهای ارائه شده برای منابع آبی استان گلستان
- منابع تامین آب
- آبهای سطحی
- حوضه آبریز گرگانرود
- حوضه آبریز اترک
- حوضه آبریز قره سو
- حوضه آبریز شرق خلیج گرگان
- حوضه آبریز نکارود علیا
- آبهای زیرزمینی
- قناتها
- چاههای بتونی و نیمه عمیق
- چاههای عمیق
- چاههای سازند سخت
- سدها و شبکههای آبیاری و زهکشی مدرن، تلفیقی، سنتی و آبهای زیرزمینی
- سدها و شبکه های آبیاری و زهکشی مدرن
- سد وشمگیر
- سد نومل (کوثر)
- سد و مجموعه آلاگل
- سد گلستان
- سد بوستان
- سدهای کوچک مخزنی (آببندانها)
- سدها و بندهای انحرافی
- ارزیابی منابع آب
- بیلان آب
- بیلان هیدروکلیماتولوژی
- فهرست مراجع
چکیده
مدیریت و بهره برداری بهینه منابع آب همواره یکی از دغدغه های اساسی مهندسین آب بوده و تلاشهای زیادی در جهت انجام مطالعات در زمینه مدیریت منابع آب توسط محققین مختلف صورت پذیرفته است. کشور ایران با توجه به اینکه در منطقه گرم و خشک قرار گرفته است مدیریت و بهره برداری بهینه از منابع آبی در دسترس اهمیتی دو چندان می یابد. استان گلستان به عنوان یکی از استان های مرزی و نسبتاً پربارش ایران همیشه هدف مطالعات پژوهشگران مختلفی در زمینه های مختلف مربوط به آب از جمله، بهینه سازی استفاده از سدها، مدیریت منابع آب، تعیین الگوی کشت مناسب و … بوده است. استان گلستان دارای چندین حوضه مهم آبریز می باشد که هر کدام دارای چندین رودخانه می باشند. به منظور مدیریت بهینه و استفاده حداکثری از منابع موجود در این منطقه سدها و آب بندهای مختلفی احداث گردیده است. هدف از مطالعه حاضر معرفی و بررسی منابع آبی دشت گرگان که قسمت وسیعی از استان گلستان را فراگرفته است و همچنین سازه های مدرن مدیریت منابع آبی در این منطقه می باشد.
مقدمه
اطلس منابع آب از مراجع اصلی ارائه اطلاعات منابع آب سطحی و زیر زمینی و همچنین هواشناسی میباشد و به كمك آن كارشناسان پروژه های منابع آب براحتی امكان دسترسی به اطلاعات مربوط به محدودة هر پروژهای را خواهند داشت و به همین علت با وجود اطلس منابع آب برای هر حوزه آبریز، اطلاعات اولیه آن حوزه بدون اتلاف وقت در اختیار خواهد بود و امكان برنامه ریزی و تصمیم سازی بسیار سهل تر و سریعتر می باشد (حسینی، 1386).
با توجه به كمبود منابع آب و نیز افزایش تغییرات كمی و كیفی آنها تجدید نظر در خصوص ارایه برنامهها و تصمیمگیریهای تخصیص این منابع در مدیریت یكپارچه آبخیز ضروری به نظر میرسد (سعد الدین، 1386).
در کشورهای در حال توسعه در سراسر آسیا، رشد بالای جمعیت، تعادل بین تولید محصولات کشاورزی و نیاز غذایی را دچار اختلال می کند در بعضی از این کشورها در حال حاضر بیشتر اراضی قابل کشت زراعی به زیر کشت محصولات كشاورزی رفته است و به ناچار از اراضی کم استعداد نیز برای این منظور استفاده نموده اند. جنگل زدایی، عملیات زراعی نامناسب، بهره برداری نابجا از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی برای استفاده های آبیاری و شهری و نیز تخلیه غیر صحیح آلاینده ها، ذخیره آلاینده های معدنی و زباله ها همگی موجب تخریب منابع آب و خاک می شوند و خود این عامل به نوبه خود موجب تشدید فشار فزاینده بر منابع طبیعی کشورهای در حال توسعه می گردد. بدین ترتیب منابع طبیعی که زندگی بدان ها وابسته است مانند آبهای شیرین، اراضی زراعی، جنگل ها، مراتع و آبزیان بطور فزاینده تخریب شده و یا تحت فشار هستند.
محدودیت منابع آب و افزایش نیازهای آبیکه خود ناشی از افزایش جمعیت، توسعه شهرها و سیاستهای جدید مدیریت جوامع بشری است و نیز استفاده بیرویه و غیر اصولی از منابع آب، باعث بروز مشکلات و اختلافات روزافزونی در این خصوص گردیده و توجه به مسئله توسعه پایدار و شناخت و کنترل سیساستهای بهرههبرداری از منابع آب را بیش از پیش مطرح ساخته است (کاراموز، 1384).
با رشد سریع جمعیت و گسترش شدید فعالیت های اقتصادی وابسته به آب در دهههای اخیر، بسیاری از مناطق جهان با مشکل کمبود آب مواجه شدهاند و لذا افزایش تنش و اختلافها در آینده قابل پیشبینی است و نیازمند یک مدیریت صحیح و اصولی می باشد. با توجه به کمبود و عدم یکنواختی نزولات جوی در کشور پهناورمان، کنترل آبهای سطحی و استفاده بهمین از منابع آب از اولویت بسیار بالایی برخوردار می باشد. این امر همراه با افزایش تقاضای مداوم برای آب، با کیفیت و توزیع زمانی و مکانی مناسب، مهندسین و برنامهریزان را وادار به تفکر و ارائه طرح های جامعتر و پیچیدهتر برای سیستمهای منابع آب نموده است.
اهمیت و جایگاه مدیریت منابع آب بخصوص آبهای سطحی و نیز خسارات ناشی از عدم مدیریت آنها بر کسی پوشیده نیست که این خود ضرورت بررسی و ارزیابی فرآیندهای تصمیم گیری و مدیریت آبهای سطحی را به دنبال داشته است. مدیریت منابعآب سطحی خود نیازمند در نظر گرفتن جوانب، معیارهای و گزینه ها و سناریوهای مختلفی است. بطوریکه بتوان در شرایط مختلف و متغیر ناشی از وقوع سیل و خشکسالی زمینه مدیریتی لازم را به بهترین وضعیت ممکن فراھم نمود. بدین منظور با توجه به اهمیت شناسایی منابع آبی در دسترس و نقش اساسی و پررنگ آن در مطالعات اسراتژیک و مهندسی و مدیریت بهینه منابع آب در استان گلستان، در این تحقیق بر معرفی و شناسایی منابع آب دشت گرگان که قسمت عمده ای از آن در استان گلستان قرار گرفته است پرداخته شده است.
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.