توضیحات
عنوان: مقایسه استراتژی ها
- 6 استراتژی توسعه اقتصادی
- استراتژیهای توسعه پولی
- اقتصاد باز
- صنعتی کردن
- انقلاب سبز
- توزیع مجدد
- استراتژی سوسیالیستی
- استراتژی شوروی (استالینیستی)
- استراتژی خودگردانی یوگسلاوی
- استراتژی چینی (مائوئیستی)
- استراتژی متکیبهخود کره شمالی
بسیاری از کشورها بههیچوجه یک استراتژی توسعه انتخاب نمیکنند. سیاستگذاران در انتخاب هر نوع از استراتژی آزاد نیستند. انتخابها و اقدامات آنها شدیداً مقید و محدود است. بعضیاوقات بین اقتضائات یک استراتژی توسعه منسجم و آنچه برای حفظ انسجام یک جامعه شکننده لازم است تضاد به وجود میآید. بهعلاوه، ظرفیت محدودی برای دولت وجود دارد. این امر در بعضی کشورها محدودیتی اساسی بر روی آنچه دولت میتواند بهطور مؤثر و کارا انجام دهد به وجود میآورد.
دست سیاستگذاران در انتخاب هر خطمشی اقتصادی بازنیست. کشورهای خیلی کوچک به علت اندازهشان مقید و محدود هستند؛ و درحالیکه این امر انتخاب بعضی از استراتژیها را برای آنها منتفی میسازد منافع استراتژیهای دیگر را برجسته میکند. بهویژه اگر کشورهای خیلی کوچک اقتصادهای خود را بهصورت بستههایی درآورند خطر میکنند و در عمل انتخاب محدودی خواهند داشت؛ مگر اینکه کمابیش یک استراتژی توسعه اقتصاد باز را که میتواند استراتژی جرحوتعدیل یافته باشد انتخاب کنند. بعضی از این فشارها مثل فشارهایی که از ناحیه صندوق بینالمللی پول وارد میآیند، کشورها را به قبول یک استراتژی توسعه خاص ترغیب میکنند. بعضی کشورها حتی قربانیان سیاستهای خارجی بودهاند و استراتژی توسعه بر آنها تحمیلشده است ازجمله قبول استراتژی توسعه روسی در بلوک شرق.
نفوذ اهداکنندگان کمک دوجانبه و بانک جهانی عاملی تعیینکننده و مهم در بعضی از کشورها بوده است. میراث تاریخ و خاطره مردم از تجربیات استعماریشان نیز بر استراتژی پذیرفتهشده اثر میگذارد. در اذهان بسیاری از مردم سلطه خارجی ارتباط نزدیکی با تقسیمکاری استعماری دارد؛ که در آن مرکز محدود به تولید کالاهای صنعتی میشود و کشورهای پیرامونی به تولید محصولات کشاورزی و سایر کالاهای اولیه بهمنظور صادرات میپردازند. در مقابل، استقلال سیاسی با صنعتی کردن و جدایی نسبی از اقتصاد جهانی مرتبط است؛ یعنی فرضاً تاریخ سیاسی کشور ممکن است بعضی از استراتژیهای توسعه اقتصادی را کنار بگذارد و زمینهساز سیاستگذاران در موضعگیری به نفع استراتژیهای دیگر باشد. نمیتوان بهسرعت درسهای گذشته را فراموش کرد؛ اما شاید مهمتر از همه این نکته باشد که انتخاب استراتژی توسعه قویاً متأثر از ایدئولوژی و علایق مادی گروه حاکم بر یک کشور است. حیرتآور است اگر کشوری که تحت سلطه طبقه تاجر است به تجارت خارجی پشت کند؛ اینیک امر طبیعی است که سیاستهای سازگار با استراتژی توسعه اقتصادی باز تعقیب شود. همچنین از کشوری که توسط طبقه نخبه شهری اداره میشود میتوان انتظار داشت که صنعتی کردن را ترغیب کند درحالیکه کشوری که تحت حاکمیت طبقه ملاکین کشاورزی وسیع قرار دارد بهاحتمال بیشتر مزایای یک استراتژی انقلاب سبز را در نظر میگیرد؛ و از سوی دیگر رژیمهای اصلاحگرا و انقلابی متکی به جنبههای سیاسی تودهای که در آن نیروی کار شهری و کشاورزان جایگاه قدرتمندی دارند، بهاحتمال بیشتر استراتژیهای توسعه اقتصادی توزیع مجدد یا سوسیالیستی را انتخاب میکنند. این نکته کاملاً مشخص است که دولتها به قبول سیاستهایی تمایل دارند که به نفع حامیانشان باشد و از قبول سیاستهایی که به زیان حامیان باشد امتناع میورزند.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.