توضیحات
عنوان: معاهدات بین المللی
- چکیده
- مقدمه
- حق شرط
- لازم الاجراشدن معاهده
- تعریف معاهدات بین المللی
- حق شرط بر معاهدات بین المللی
- جایگاه حق شرط در معاهدات
- اصول حاکم بر حق شرط
- برخورد دو مصلحت در مسئله حق شرط
- مفهوم حق شرط
- نقش و اثر حق شرط نسبت به معاهدات
- نمونه هایی از اعمال حق شرط در ایران
- ویژگی های معاهدات سرمایه گذاری خارجی
- جایگاه حقوق بشر در معاهدات دوجانبه سرمایه گذاری
- تعهدات حقوق بشری در معاهدات دو جانبه سرمایه گذاری
- برتری معاهدات بین المللی نسبت به قوانین عادی
- برتری معاهده
- قانون داوری تجاری بین المللی
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
آشنایی با حقوق بین الملل و بخصوص معاهدات بین المللی از دو جهت دارای اهمیت می باشد. نخست اینکه معاهدات و کنوانسیون های بین المللی از منابع حقوق داخلی و قوانین ملی محسوب می شود. قانون اساسی افغانستان قانونگذار را موظف می سازد تا در قانون گذاری کنواسیون ها و معاهدات بین المللی را مورد رعایت قرار دهد. بنا بر این رعایت و التزام به این معاهدات نیازمند آشنایی با آن می باشد. از جانب دیگر یکی از وظایف مهم قوه مقننه تصویب و تایید معاهدات بین المللی و کنواسیون های بین المللی است. انجام این مهم نیازمند درک درست و آشنایی لازم با معاهدات بین المللی است. در این پژوهش تلاش می شود تا به اختصار در رابطه به مفاهیم و ماهیت معاهدات بین المللی مطالبی ارایه گردد.
مقدمه
معاهده یا عهدنامه یک توافقنامه بینالمللی است که میان کشورها یا سازمانهای بینالمللی منعقد شده و مشمول حقوق بینالملل میباشد. معاهده واژهای عام است و کنوانسیون، موافقتنامه بینالمللی، توافقنامه، پروتکل، پیمان، میثاق و… را در بر میگیرد. نامی که برای یک موافقتنامه انتخاب میشود فینفسه اهمیت ندارد و فاقد اثر حقوقی است.
هرچند کنوانسیون ۱۹۶۹ وین در مورد حقوق معاهدات معاهده را یک توافقنامه مکتوب تعریف کرده، اما گاه بیانیههای شفاهی نیز الزام آور تلقی شدهاند.
معاهده را در عرصه حقوق داخلی کشورها با قوانین مصوب مجلس قابل مقایسه است. اما تفاوت مهم این دو آن است که مفاد معاهده نسبت به دولتهایی که با آن موافقت کردهاند قابل اجراست و معمولا کاربرد عمومی ندارد. در واقع در حقوق داخلی افراد حق انتخاب و گریز از قانون را ندارند اما اعضای جامعه بینالمللی از این حق برخوردارند.
حق شرط
حق شرط اعلامیه یکجانبهایست که یک دولت به هنگام امضاء، تصویب، پذیرش، تأیید یا الحاق به یک معاهده صادر کرده و طی آن اعلام میکند که اثر حقوقی برخی از مقررات آن معاهده را نسبت به خود نمیپذیرد یا آن اثر را تغییر میدهد. حق شرط تنها نسبت به معاهدات چندجانبه اعمال میشود و در معاهدات دوجانبه قابل اجرا نیست.
درگذشته عقیده بر این بود که حق شرط تنها با موافقت تمام طرفهای معاهده قابل پذیرش است. با این حال با افزایش تعداد دولتها، پیچیدهتر شدن موضوع معاهدات و تشویق شمار بیشتر کشورها به پیوستن به معاهده، شیوه انعطافپذیرتری نسبت به حق شرط اتخاذ شدهاست. از جمله دیوان بینالمللی دادگستری در سال ۱۹۵۱ در نظریه مشورتی خود در قضیه شرطهای اعمال شده بر کنوانسیون منع نسلکشی اعلام کرد که وقتی دولتی شرطی را مطرح میکند که تنها یک یا چند عضو کنوانسیون با آن مخالفند، دولت مزبور میتواند طرف معاهده شمرده شود، مشروط بر اینکه این شرط با موضوع و هدف معاهده سازگار باشد.
کنوانسیون وین نیز حق شرط را جز در مواردی که معاهده اعمال شرط را ممنوع کرده باشد یا صرفا شروط خاصی را قابل اعمال دانسته باشد و یا شرط با موضوع و هدف معاهده سازگار نباشد، جایز شمردهاست.
لازم الاجراشدن معاهده
شکل و تاریخ اجرای معاهده در خود معاهده یا با توافق طرفین شرکت کننده در مذاکره تعیین میشود.در معاهدات چندجانبه معمولا معاهده پس از تصویب یا پیوستن تعداد معینی از دولتها به آن به اجرا در میآید. برای مثال کنوانسیون ۱۹۸۲ حقوق دریاها یک سال پس از تودیع شصتمین سند تصویب و کنوانسیون حقوق کودک ۳۰ روز پس از تودیع بیستمین سند تصویب یا الحاق اجرایی شدند. انجام تحقیق
تعریف معاهدات بین المللی
پروفسور مکنر فرانسوی در تعریف معاهده می گوید: معاهده عبارت است از یک توافق کتبی که بوسیله آن دو یا چند دولت یا سازمان بین المللی رابطه ای بین خود در قلمرو حقوق بین الملل ایجاد میکنند و یا در صدد ایجاد آن هستند. در تعریف دیگر گفته می شود معاهده بین المللی به هر اسمی خوانده شود عبارت از قراردادی است که بین تابعین حقوق بین الملل بمنظور تولید بعضی آثار حقوقی منعقد می شود. دو مفهوم یاد شده از معاهده بین المللی ناظر به معنای عام و وسیع معاهده است . اما معاهده در معنای خاص در قسمی که در کنوانسیون وین ۱۹۶۹ آمده عبارت است از توافق بین دولت ها، به شمول حقوق بین دولت ها می باشد که بصورت کتبی متعقد گردیده است، با قطع نظر از اینکه در یک یا چند سند تنظیم شده باشد. در این تعریف معاهده اعم از موافقت نامه است . هر معاهده خود یک توافق نامه هم می باشد اما عکس قضیه صادق نیست.
توافق کشورها تحت هر عنوانی که در سند معاهده ذکر می شود، اعتبار معاده را دارد. عناوینی که در معاهدات استفاده می شود عبارتند: [1]
[1] موسی زاده، رضا: بایسته های حقوق بین الملل عمومی، تهران، میزان، ۱۳۸۰، چاپ اول، ص ۱۳۴.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.