توضیحات
عنوان: مسئولیت مدنی ناشی از عدم آموزش كارگر توسط كارفرما
- چکیده
- مقدمه
- فصل اول: کلیات
- مبحث اول: مفاهیم
- گفتار اول: قرار داد کار چیست؟
- گفتار دوم: کارفرما کیست؟
- گفتار سوم:کارگر کیست؟
- مبحث دوم: با توجه به مواد قانونی چه کسی کارگر و چه کسی کارفرماست؟
- گفتار اول: تحت چه شرایط شخص کارگر است؟
- گفتار دوم: : تحت چه شرایط شخص کارفرما است؟
- گفتار سوم: معیار تشخیص کارگر
- بند اول: داشتن شخصیت حقیقی
- بند دوم: دریافت حق السعی از كارفرما
- بند سوم: تبعیت از کارفرما
- فصل دوم: مسئولیت و روابط
- مبحث اول: مسئولیت مدنی
- گفتار اول: مسئولیت مدنی چیست؟
- گفتار دوم: مبانی مسئولیت مدنی
- بند اول: تقصیر
- بند دوم: نظریه خطر
- گفتار سوم: تقسیمات مسئولیت مدنی
- مبحث دوم: روابط میان کارفرما و زیر دستان خود
- گفتار اول: رابطه کارفرما و کارگر
- بند اول: تبعیت حقوقی
- بند دوم: تبعیت اقتصادی
- گفتار دوم: رابطه كارفرما و مدیر كارگاه
- گفتار سوم: رابطه كارفرما با پیمانكار
- گفتار چهارم: نقش قانون در رابطه متقابل بین کارفرما و افرادی که برای کار فرما کار می کنند
- گفتار پنجم: گردآوری کلی مطلاب این مبحث
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
قانون مسئولیت مدنی مصوب سال 1339، در ماده یک خود هر کس را که در نتیجه بی احتیاطی، به جان یا سلامتی دیگری ضرر مادی یا معنوی وارد نماید، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود دانسته است. البته این تعریف بسیار عام بوده واز شمول وسیعی برخوردار است. اما در ماده 5 همین قانون رابطه دقیق تری بین آسیب بدنی وارد به اشخاص ومسئولیت شخص وارد کننده آسیب بیان کرده است :« اگر در اثر آسیبی که به بدن یا سلامتی کسی وارد شده در بدن او نقصی پیدا شود یا قوه کار زیان دیده کم گردد ویا از بین برود ویا موجب افزایش مخارج زندگی او بشود، وارد کننده زیان مسئول جبران کلیه خسارات مزبور است». اگر چه رابطه کلی وحقوقی افراد جامعه را قانون مدنی وقانون مسئولیت مدنی ترسیم می نماید ، اما قوانین کار وتامین اجتماعی به عنوان قوانین خاص در زمینه تعیین چارچوب کلی رابطه بین کارفرما وکارکنانش، بر سایر قوانین تقدم دارد. که این در این مقوله بیشتر درصدد بیان مسئولیت ناشی از عدم آموزش یا به عبارتی ترک فعل کار فرما در آموزش کارگر و یا ه عبارتی کوتاهی و قصور وی در این زمینه پرداخته ایم.
مقدمه
هرگاه براثر كردار و رفتار فرد یا افرادی به دیگر فرد یا افراد جامعه خسارتی وارد آید مسئولیت مدنی تحقق می یابد و به عبارت ساده از مسئولیت مدنی بعنوان «زیان خصوصی» می توان نام برد. طبق قانون، كارفرما در مقابل خسارت بدنی كاركنان و اشخاص ثالث كه ناشی از عدم رعایت مقررات حفاظت فنی و همچنین خدمات بهداشت كار می باشد مسئول شناخته شده و وی را ملزم به جبران خسارت جانی و مالی حاصله می داند. نگارنده حاضر این تحقیق را با عنوان مسئولیت مدنی ناشی از عدم آموزش كارگر توسط كارفرما با توجه به کمبود منابع در این زمینه و مشکلات فراوان برای دستیابی به اطلاعات جامع و مفید با یاری و استعانت از خداوند متعال در دو فصل با عناوین فصل اول کلیات که بیشتر به مفاهیم کارگر، کارفرما، قراردادکار و روابط بین طرفین این نوع قرارداد و فصل دوم مسئولیت مدنی طرفین در امور مربوط به کار و کارگری به سرانجام رسانده، باشد که بتواند جزء هر چند کوچکی از مسایل پیرامون این موضوع را روشن ساخته و مورد توجه علاقمندان قرار گیرد.
فصل اول: کلیات
مبحث اول: مفاهیم
گفتار اول: قرار داد کار چیست؟
قرارداد كارعبارت است از قراردادی كتبی یا شفاهی كه به موجب آن كارگر در قبال دریافت حقالسعی كاری رابرای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای كارفرما انجام میدهد. در كارهایی كه طبیعت آنها جنبه مستمر دارد درصورتی كه مدتی درقرارداد ذكرنشود، قرارداد دائمی تلقی میشود، شروط مذكوردر قرارداد كار و یا تغییرات بعدی آن در صورتی نافذ خواهد بود كه برای كارگر مزایایی كمتر از امتیازات مقرر درقانون كار منظور ننماید. پس با توجه به تعریف ارائه شده از قرارداد کار می توان گفت که طرفین این قرار داد شامل کارگر کسی که در قبال دریافت حقالسعی كاری رابرای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای طرف دیگر که کار فرما نام دارد انجام می دهد. در گفتار های ذیل به تعریف کارگر و کار فرما هر کدام بطور جداگانه می پردازیم. انجام تحقیق
گفتار دوم: کارفرما کیست؟
كارفرما در لغت به معنای صاحب كار، صاحب كارخانه، آن كه به كاری فرمان دهد و نیز كسی كه دستور كار بدهد، آمده است و در مقابل كارگر میباشد.[1] در اصطلاح حقوقی نیز كارفرما كسی است كه دیگری را اجیر كند تا به دستور وی كاری معین را انجام دهد.[2] کارفرما شخص حقیقی یا حقوقی است که یک واحد اقتصادی را با استفاده از توان یک یا چند نیروی انسانی اداره میکند. ایجاد و ادارۀ یك مؤسسۀ تولیدی یا خدماتی هم به سرمایه نیاز دارد و هم به وسایل و ابزار و مواد اولیه و هم به خدمات و كار افرادی كه كالا تولید كرده یا خدماتی را عرضه كنند و كارفرما سرمایه و وسایل لازم برای كار را دارد ولی برای تولید كالا یا ارائه خدمات باید از نیروی كار افراد دیگری استفاده كند از این روست كه كارگران مزد بگیر را به خدمت میگیرد. [3]
تعیین كارفرما، به ویژه هنگام شكایت كارگر اهمیت به سزایی پیدا میكند؛ زیرا ممكن است كارگر در اثر تشخیص نادرست، مشخصات درستی از كارفرما به مراجع ذی صلاح ارائه ندهد و به جای این كه حق خود را از كارفرمای واقعی مطالبه كند، انگشت اتهام به سوی مدیر كارگاه یا پیمان كار دراز نماید و در نتیجه قادر نباشد كه حق خود را از طریق صحیح و قانونی به دست آورد و این خطا در مواردی كه كارفرما شخص حقوقی است، فراوان دیده میشود.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.