توضیحات
عنوان: مدیریت بطری های پلاستیکی به عنوان مواد دارای قابلیت بازیافت
- بازیافت بطری های پلاستیکی
- مزایای بازیافت
- راه های مقابله با مشکل زباله های پلاستیکی
- مدیریت زباله های پلاستیکی
- عناصر موظف در مدیریت مواد زائد پلاستیکی
- ترکیبات مختلف زبال های پلاستیکی
- دسته بندی پلاستیك ها
- علامتها و نمادها در مدیریت پسماند
- دسته بندی شیوه های بازیافت پلاستیك
- مراحل مختلف بازیابی
- موارد استفاده پلاستیك های بازیافتی
در اغلب كشورهاى پیشرفته، بزرگ- ترین مشكل زیست محیطى بعد از مساله تغییرات اقلیمى مانند گرم شدن زمین، زباله و معضلات ناشى از آن است. بازیافت بطری ها و کیسه های پلاستیکی بسیار حائز اهمیت است چرا که برای سالیان متمادی (حتی بیش از 500 سال) در خاک باقی مانده و تجزیه نمی شوند. همچنین کیسه های نایلونی سالانه باعث خفگی و مرگ هزاران لاک پشت دریایی می شوند. مدیریت نوین زباله ها از جمله بطری های پلاستیکی می تواند ارزش افزوده ایجاد کند و کمک زیادی به مشکل زیست محیطی کند. در صورت عدم مدیریت بطری ها می تواند با زبالههای بسیار پست مخلوط شده و از چرخه مصرف خارج شوند. کشورهای پیشرو در زمینه بازیافت، طرح “تفکیک زباله در مبدا” را برای مدیریت زباله های قابل بازیافت خود به کار برده اند.
پلاستیك ها را می توان از دو جنبه حرارتی و كاربردی تقسیم نمود. پلاستیك های حرارتی را چه با پلیمر شدن افزایشی و چه تراكمی تهیه گردند می توان به دو گروه گرمانرم و گرما سخت تقسیم کرد. پلاستیك های گرما نرم در دمای اتاق جامدند و با گرما دادن نرم و ذوب می شوند. گرما نرم ها محصولات پلیمری هستند كه دارای مولكول های خطی زنجیر بلند بوده و به همین دلیل در آنها امكان لغزش مولكولها نسبت به یكدیگر وجود دارد. امروزه گرما نرم ها به عنوان یكی از مهمترین دسته مواد پلاستیكی از نظر تجاری به شمار می روند. بعضی مواد نیز در اثر واكنش های تراكمی محصول پلیمری می دهند كه قابلیت گرما نرم دارند، اما در شرایط خاص بدلیل ساختارشان، مولكولهای شاخه ای به هم پیوسته و یك شبكه سه بعدی می دهند، كه پس از قالب گیری شكل ثابت به خود می گیرند و پس از قالب گیری نمی توان بطور مجدد آنها ذوب و دوباره استفاده کرد و در اثر حرارت دادن فقط تخریب می شوند به این گروه از پلاستیك ها گرما سخت گویند.
پلاستیك ها از نظر كاربرد و ارزش اقتصادی نیز به دو گروه تقسیم می شوند: پلاستیك های مهندسی و پلاستیك های غیر مهندسی. پلاستیك های غیر مهندسی بر اساس هزینه كم ساخت و حجم زیاد تولید و فروش آنها مشخص می گردند. این مواد مانند فولاد و آلومینیوم در صنایع فلزی می باشند و بیشتر در ساخت مواد مصرفی مانند ظروف و فیلم های بسته بندی مورد استفاده قرار می گیرند. این گروه اصولاً شامل چهار دسته مهم پلاستیك های گرما نرم معروف پلی استیلن سبك و سنگین، پلی پروپیلن و استایرن می باشند. پلاستیك های مهندسی از نظر هزینه تولید گرانتر و از نظر حجم كمتر می باشند. اما از لحاظ خواص مكانیكی و دوام بسیار پایدارند و از نظر كاربرد قابل رقابت با شیشه، سرامیك و فلزات مختلف هستند.
پلاستیك ها از نفت كه منبعی تمام شدنی است تهیه می شوند ولی به علت غیر قابل تجزیه بودن از زباله های پایدار و آلوده كننده محیط زیست محسوب می شوند. پلاستیك در صرفه جویی انرژی كارآمد است برای مثال انرژی كمتری برای ساخت بطری پلاستیكی سس گوجه فرنگی نسبت به بطری شیشه ای لازم است.
بازیافت پلاستیك اگرچه کار آسانی است اما ابتدا باید دانست كه چه نوع پلاستیكی قابل بازیافت است. پلاستیك ها فرمول های مختلفی دارند و باید قبل از بازیافت برای تولید محصولات جدید منظم شوند. پلاستیك های مخلوط می توانند بازیافت شوند اما به ارزشمندی پلاستیك های مرتب شده نیستند زیرا خواص فیزیكی پلاستیك های بازیافت شده ممكن است متفاوت باشد. در واقع علت عدم امكان اصولی بازیافت پلاستیك ها تنوع آنها است. هر روز صدها نوع پلاستیك مورد استفاده اولیه قرار می گیرند بسیاری از مواد پلاستیكی از نظر شیمیایی ناسازگارند و دارای این قابلیت نیستند كه به سادگی ذوب شده و به مواد دیگری تبدیل شوند. مواد پلاستیكی دارای ارزش حرارتی حدود 600 Kcal/kg هستند و از نظر بیولوژیكی به سختی تجزیه پذیر هستند و به ندرت توسط باكتری ها مورد حمله قرار می گیرند بطوریكه این مواد تا 350 سال بدون هیچ تغییری در طبیعت باقی می مانند.
مدیریت بطری های پلاستیکی قابل بازیافت شامل مراحل: مدیریت جمع آوری بطری ها، حمل و نقل بطری ها، پردازش، بازیافت یا دفع و انهدام زبالهها (مواد زاید بطری ها) است. که این کار ملزم برنامهریزی در جهت ایجاد بسترهای فرهنگی و اجتماعی مناسب و مورد نیاز در جامعه شهری از طریق آموزش و اطلاع رسانی جهت بالا بردن سطح دانش و آگاهی مردم و دستاندرکاران، با استفاده از ظرفیت رسانههای جمعی، تبلیغات محیطی، مشارکت عمومی شهروندان و نهادهای مدنی تخصصی بویژه شوراهای محلات در جهت تحقق اهداف سازمان، برنامه ریزی جهت نظافت و جمع آوری بطری ها با استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی، برنامهریزی و نظارت بر کاهش تولید بطری های یکبار مصرف توسط تولیدکنندگان و تهیهکنندگان مواد و کالاهای مصرفی و مصرفکنندگان کالاها و مواد (کلیه تولیدکنندگان اینگونه زباله ها) در شهر با استفاده از ظرفیتهای مشارکتهای عمومی مردم و همکاری نهادهای مدنی و دولتی ذیربط از جمله وظایف برشمرده برای این سازمان است.
همچنین نظافت ، جمع آوری و انتقال بطری ها، دفع و مراقبت پس از دفع، استحصال انرژی از بطری ها، احداث واحدهای جدید پردازش مواد پلاستیکی حاصل از استحصال بطری ها و نظارت و کنترل بر عهده سازمان مدیریت پسماند است.
بازیافت چیست؟
بازیافت به معنی استفاده از مواد مصرف شده برای تولید و ساخت مجدد همان کالا یا کالای قابل استفاده دیگر است، مثل ساخت کاغذ تازه از کاغذهای باطله و غیر قابل استفاده. بازیافت زبالهها سه فایده مهم برای محیط زیست دارد. ما به کمک بازیافت زباله در مصرف منابع طبیعی صرفهجویی کردهایم زیرا به جای استفاده از مواد خام برای تولید محصولات نو، از مواد بازیافتی استفاده میکنیم.
از دیگر فوائد بازیافت، صرفهجویی در مصرف انرژی است. البته برای بازیافت مواد زاید هم نیاز به مقداری انرژی است اما انرژی لازم برای بازیافت زباله خیلی کمتر از انرژی مورد نیاز برای تولید محصولات جدید از مواد خام است. برای مثال ساختن آلومینیوم از آلومینیوم بازیافت شده 90 درصد انرژی کمتر از ساختن آن از سنگ معدن نیاز دارد. سومین فایده بازیافت نیاز به فضای کمتر برای دفن زبالههاست.
بازیافت بطری های پلاستیکی
بازیافت فرایندی است که طی آن مواد، جمع آوری وجدا شده وبه منزله مواد خام برای تولید محصولات جدید به کار گرفته می شوند. بازیافت معمولا چهار مرحله دارد ؛ نخست جمع آوری مواد قابل بازیافت اند مانند انواع گوناگون بطری های پلاستیکی و کیسه ها با جنس های مختلف ؛ دوم جدا سازی این مواد در ظروف مختلف ،سوم فرایند هایی که این مواد را دوباره قابل استفاده می سازند (مانند خمیر کردن نایلون و پلاستیک وتبدیل دوباره آن به نایلون یا بطری یا سرعت گیر خیابان ها و لوازم دیگر )؛وچهارم بازاریابی ،خرید وفروش واستفاده از کالایی که از مواد بازیافتی پلاستیکی ساخته شده اند.
پلاستیکها از نفت که منبعی تمام شدنیاند تهیه میشوند ولی به علت غیر قابل تجزیه بودن از زبالههای پایدار و آلوده کننده محیط زیست محسوب میشوند.
30 درصد از پلاستیکهای تولید شده در بستهبندی به کار میروند پس چه خوب است هنگام خرید از بسته بندیهای زاید توسط فروشنده جلوگیری کنیم.
از کیسههای پلاستیک خشک و غیر آلوده چندین بار استفاده کنیم و در پایان هم از آنها برای جمعآوری زبالهها یمان استفاده کنیم.
برای خرید از ساکهای پارچهای استفاده کنیم.
سعی کنیم در مراسم و مهمانیها از ظروف قابل شستشو به جای ظروف یکبار مصرف استفاده کنیم.
مزایای بازیافت:
فرایند بازیافت نه تنها محیط زیست را از آلودگی نجات می دهد ،بلکه منافع اقتصادی متعددی نیز دارد. مخصوصا زباله های پلاستیکی که تا چند قرن تجزیه نمی شوند و باقی می مانند:
- با توجه به نبود یا کمبود زمین مناسب برای دفع مواد پلاستیکی ،با بازیافت مواد وکاهش حجم آن ،پتانسیل زمین برای پذیرش مواد زائد افزایش می یابد؛
- به دلیل محدودیت منابع طبیعی ،اگر بازیافت پلاستیک صورت گیرد ،نیاز به استخراج مواد خام ،کمتر شده ومنابع طبیعی برای نسل های آینده حفظ می گردد؛
3.با اجرای عملیات بازیافت ،حجم زباله های ورودی به محیط زیست کاهش می یابد درنتیجه ،از آلودگی ها کاسته می شود . بهداشت عمومی نیز ارتقاء یافته وبیماری ها نیز کاهش می یابد و میلیون ها ماهی و جانور آبزی که بر اثر زباله ی پلاستیک بطری ها و کیسه ها از بین می روند، حفظ می شوند.
4.با اجرای بازیافت وکاهش حجم زباله ،هزینه جمع آوری وحمل ونقل ودفن کاهش می یابد؛ و…
- بازیافت مواد پلاستیکی موجب می شود که نیاز به ورود مواد خام و پتروشیمی از خارج کشور کمتر شود وهمچنین مواد نفتی که در حال اتمام هستند حفظ شوند. در نتیجه ،وابستگی اقتصادی کاهش وتولید ملی افزایش پیدا کند.
راه های مقابله با مشکل زباله های پلاستیکی
به طور کلی دو روش اصلی برای حل مشکل زباله های پلاستیکی وجود داره:۱. بازیافت۲. تولید پلاستیک های زیست تخریب پذیر
بازیافت به فرایندهایی گفته می شه که در آنها از زباله های پلاستیکی به نحوی استفاده می شود. روش های بازیافت در سه دسته جای می گیرند:۱- بازیافت انرژی۲- بازیافت مکانیکی۳- بازیافت شیمیایی
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.