توضیحات
عنوان: مدیریت بحران آتشفشان
- مقدمه
- بلایای طبیعی
- بحران
- برخی خصوصیات بحران
- همه بحرانها نقاط مشترک دارند
- اثرات بحران
- مدیریت بحران
- اصول مدیریت بحران
- اهداف مدیریت بحران را میتوان بهصورت زیر دستهبندی کرد
- ویژگیهای مدیریت بحران
- مراحل (فرآیند) مدیریت بحران
- تشریح اجزای فرایند مدیریت بحران
- سازمانهای مدیریت بحران در ایران
- آتشفشان
- اثرات سانحه آتشفشان بر سکونتگاههای انسان
- مدیریت بحران آتشفشان
- اقدامات قبل از وقوع آتشفشان
- پیشگیری
- کاهش اثرات و بلایا
- پیشآگاهی و آموزش (آمادگی ذهنی خطر)
- پایش آتشفشانها و پیشسازهای آن
- اقدامات پیشگیرانه شهرسازی
- آمادگی
- اقدامات مدیریتی در مرحله آمادگی
- تدوین برنامه مقابله با شرایط اضطراری- آتشفشان
- مقیاس زمان
- شناسایی مناطق خطرناک
- سرشماری نفوس و موجودی املاک
- شناسایی نقاط عبور و مرور امن و پناهگاه
- شناسایی مسیرهای تخلیه
- اقامت در مناطق امن
- خدمات امداد و نجات، کمک های اولیه و خدمات بیمارستانی
- امنیت در مناطق تخلیه شده
- تدوین ارتباط و هشدارهای عمومی
- بررسی و تجدیدنظر در برنامهها
- اقدامات فردی و شخصی برای مقابله با آتشفشان
- اقدامات مقابلهای هنگام وقوع آتشفشان
- پس از بحران بهبود، بازسازی و توسعه مجدد
- اقدامات لازم بعد از وقوع آتشفشان
- بهبودی پس از آتشفشان
- نتیجه گیری
- منابع
مقدمه:
زندگی میلیونها نفر در سراسر جهان تحت تأثیر بحرانهای طبیعی است که هزینههای هنگفت اقتصادی و اجتماعی به وجود میآورد و توسعۀ کشورها را دشوار میکند. علیرغم تلاشهای صورت گرفته در بسیاری از کشورها برای کاهش خطرپذیری و آثار منفی بحرانها، آسیبها و هزینههای بسیاری از بحرانها در حال افزایش است (UNISDR, 2009). نداشتن آمادگی و مقابله نکردن مناسب با بحرانهای طبیعی، خسارات سنگینی به ملتها و داراییهای آنها وارد میکند که بعضاً جبرانناپذیر است. ازاینرو، مدیریت بحرانهای طبیعی میتواند این هزینهها را کاهش دهد و جوامع مختلف را در برابر این بحرانها ایمن و مصون کند. یکچهارم جمعیت جهان در معرض خطرهای ناشی از بحرانهای طبیعی زندگی میکنند. خسارت مالی ناشی از حوادث در کشورهای درحالتوسعه از حدود 40 میلیارد دلار در اواسط دهۀ 1960 به 120 میلیارد دلار در اواخر دهۀ 1980 و 1990 برآورد شده است (Domeisen,1995, 330).
وقوع بحرانهای طبیعی و عدم برنامهریزی مناسب برای مقابله با خسارتها و پیامدهی ناشی از آن، میتواند منجر به از دست رفتن منابع و دستاوردهایی شود که تحقق آنها سالیان زیادی طول میکشد. اگرچه سیاستگذاری اثربخش، فراهم آوردن امکانات و منابع لازم، صورتبندی پیشبینیهای مناسب، تهیۀ سناریوهای مناسب و عملیاتی سازی اقدامات برنامهریزیشده در مراحل، پیش، حین و پس از وقوع بحران، در زمرۀ وظایف اصلی دولتها و حکومتها است، اما شیوۀ انجام این وظایف در کشورهای گوناگون متفاوت است.
یکی از مهمترین بحران های طبیعی مخاطرات آتشفشانها هستند. یکدهم جمعیت جهان در معرض خطرات بالقوه آتشفشانها قرار دارند و بیش از 800 میلیون نفر در محدوده 100 کیلومتری آتشفشانهای فعال زندگی میکنند. بین سالهای 1500 تا 2017 میلادی بیش از 278 هزار نفر از مردم جهان در اثر خطرات مرتبط با فعالیتهای آتشفشانی، جان خود را از دست دادند که بهطور متوسط سالانه 540 نفر است.
آتشفشانها با خطرات فراوانی – هم در زمان فوران و هم در زمان عدم فعالیت آتشفشان – همراه هستند که گستردگی و میزان تلفات با توجه به فاصله محل زندگی تا محل آتشفشان، متغیر است. گدازههای مذاب به علت گرمای زیاد ممکن است موجب آتشسوزی شوند. این گدازهها هر چیزی را که سر راهشان باشد، تخریب میکنند، اما حرکتشان آنقدر کند است که مردم فرصت فرار دارند.
خاکستر تازه آتشفشانی (که از سنگ پودر شده تشکیل میشود) مادهای اسیدی، گازدار، پر از گردوخاک بدبو و فرساینده هست. هرچند که این گاز و خاکستر اسیدی برای اغلب افراد بالغ خطری فوری محسوب نمیشود، اما در کودکان و سالخوردگان و نیز مبتلایان به بیماریهای تنفسی شدید موجب بروز مشکلات ریوی خواهد شد. علاوه بر این ماشینآلات (ازجمله موتورها و تجهیزات الکتریکی) نیز در برابر این خاکستر آسیبپذیرند. ترکیب خاکستر آتشفشانی با آب موجب تشکیل مادهای سنگین میشود که میتواند موجب فروریختن سقف خانهها شود.
فوران آتشفشانی ممکن است با سایر حوادث طبیعی ازجمله زمینلرزه، جریان گلولای، ریزش کوه و رانش زمین، باران اسیدی، آتشسوزی و (در برخی شرایط خاص) سونامی همراه باشد. در برخی نقاط ایران خطر وقوع آتشفشان چندان دور از انتظار نیست.
بلایای طبیعی
بلایای طبیعی عملی از طبیعت است با چنان شدتی که وضعی فاجعه انگیز ایجاد میکند و در این وضع شیرازه زندگی ناگهان گسیخته میشود و مردم دچار رنج و درماندگی میشوند و درنتیجه به غذا، پوشاک، سرپناه و مراقبتهای پزشکی و پرستاری و سایر ضرورتهای زندگی و به محافظت در مقابل عوامل و شرایط نامساعد محیط محتاج میگردند.
بحران
بحران رویدادی است که بهطور طبیعی یا بهوسیلهی بشر، بهطور ناگهانی یا بهصورت فزاینده باوجود آید و سختی و مشقتی را به جامعه انسانی تحمیل میکند که برای برطرف کردن آن نیاز به اقدامات اضطراری، اساسی و فوقالعاده میباشد. بحران فرایندی است که درنتیجه یکسری عوامل طبیعی و غیرطبیعی شامل: زلزله، آتشفشان، زمینلغزش، طوفان، آتشسوزیهای مهیب، نشت گاز، ناکارآمدهای فناوری، هجوم حمالت احتمالی یا واقعی یا چیزی شبیه جنگ، ناکارآمدها یا عدم کاربریهای خدمات اورژانس پزشکی، بیماریهای واگیر و … که سبب به خطر افتادن جان انسانها یا آسیبپذیری، بیماری، فاجعه یا به خطر افتادن امنیت جوامع یا اموال ملی و مردمی شده و فقط از طریق سرویسهای مربوط به بحران نمیتواند رسیدگی شود و نیازمند به یک پاسخگویی جدی یا هماهنگی از طرف سایر ارگانهایی که در این زمینه همکاری نمایند میباشد (سوادکوهی فر و ذکائی فاتح،1392). انجام تحقیق
اختلال جدی در کارکرد یک جامعه که خسارتهای انسانی، مادی و زیستمحیطی گستردهای را سبب میشود به گونه که فراتر از توانایی جامعه آسیبدیده است تا بتواند صرفاً با استفاده از منابع داخلی خود از عهده این خسارتها بربیاید و آن را تحمل کند. همچنین گاهی اصطلاح بحران برای توصیف یک وضعیت ناگهانی دهشتناک که طی آن الگوهای معمول زندگی (اکوسیستم) منهدم میشوند و مداخلات فوقالعاده و اضطراری برای نجات و حفظ حیات انسانی و یا محیطزیست الزامی میگردد. در کل میتوان چنین گفت:
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.