توضیحات
عنوان: شناختی چند از جزیره قشم
- مقدمه جغرافیای طبیعی قشم
- موقعیت جغرافیایی
- زمینشناسی قشم
- آب و هوا
- معماری قشم
- ویژگیهای اصلی معماری لافت و برخی دیگر از مناطق زیستی جزیره قشم عبارتند از
- نقش و نگاری برچوب
- در خنکای بادگیر
- مشخصات اقليمى جزيره کيش
- معماری در کیش
- نتیجه گیری
مقدمه : جغرافیای طبیعی قشم
خلیج فارس با مساحت ۲۲۵۰۰۰ کیلومترمربع، عرضهای متفاوت دارد. کمترین عرض آن ۱۸۰ کیلومتر و بیشترین عرض آن ۳۰۰ کیلومتر است. طول خلیج فارس از دهانه اروندرود تا تنگه هرمز ۹۰۰ کیلومتر است. عمق آبهای خلیج فارس بهطور متوسط در شرق بین ۵۰ تا ۸۰ متر و در غرب حدود ۱۰ تا ۳۰ متر است. ژرفترین نقطه خلیج فارس گودالی است به عمق ۹۳ متر که در ۱۵ کیلومتری جنوب جزیره تنب بزرگ واقع شدهاست. خلیج فارس از مراکز مهم صید ماهی و مروارید است و در کف آن تودههای گسترده مرجانی دیده میشود. به علت ادامه طبقات نفتخیز زاگرس به سمت جنوب، در لایههای زیرین خلیج فارس منابع مهم نفت و گاز وجود دارد که بخش بزرگی از آن به بهرهبرداری رسیدهاست. به علت پهنای کم تنگه هرمز، جزر و مد خلیج فارس همیشه اندکی عقبتر از جزر و مد دریاهای آزاد صورت میگیرد.
تنگه هرمز یکی از مهمترین راههای آبی جهان است. این تنگه، ارتباط ۹۰۰ کیلومتر راه آبی جنوب کشور را به آبهای آزاد جهان- از طریق دریای عمان- میسر میسازد. تنگه هرمز نزدیک به ۵۵ کیلومتر عرض دارد و عمیقترین نقطه آن (در شمال جزیره مسندام) ۱۸۲ متر است.
موقعیت جغرافیایی
این جزیره از شمال به شهر بندرعباس، مرکز بخش خمیر و قسمتی از شهرستان بندر لنگه، از شمال خاوری به جزیره هرمز، از شرق به جزیره لارک، از جنوب به جزیره هنگام و از جنوب باختری به جزایر تنب بزرگ و کوچک و بوموسی محدود میگردد. فاصله جزیره قشم (از بندر قشم) تا بندرعباس ۸/۱۰ مایل (۲۰ کیلومتر)، تا بندر هرمز ۷۲/۹ مایل (۱۸ کیلومتر)، جزیره لارک (تا مرکز دهستان لارک) ۸۵/۴ مایل (۹ کیلومتر)، تا جزیره بوموسی ۰۱/۸۸ مایل (۱۶۳ کیلومتر) و جزیره تنب بزرگ ۵۵/۶۱ مایل (۱۱۴ کیلومتر) است.
زمینشناسی قشم
تاریخچه زمینشناسی و تکتونیک منطقه: بخش شمالی خلیج فارس قسمتی از بخش جنوب شرقی زون ساختاری زاگرس را تشکیل میدهد که با روند کمربند چینخورده – راندگی شمال غربی – جنوب شرقی در اثر آخرین فاز کوهزایی آلپین در پلیو – پلیئستوسن چینخورده و دگرریخت شدهاست. سازندهای زمینشناسی این کمربند ممکن است محدوده سنی دیرینهزیستی پیشین تا ترشیری داشته باشند و شامل دیاپیرهای منسوب به پالئوزوئیک پیشین به نام سری هرمز بوده که تا عهد حاضر به طرف سازندهای بالایی و تا روی زمین فعال بودهاند. بر اساس نظر اکثریت زمینشناسان این منطقه از نظر تکتونیکی از زمان ترشیری پسین به عنوان ناحیه فعال تکتونیکی بخش جنوبی پیشانی دیگر ریختی یا کمربند همگرایی (بینالنهرین و حوزه خلیج فارس) و همچنین حاشیههای صفحه فشارشی و برخوردی قاره ایران – عربی، فعال بودهاست.
آب و هوا
قشم در گروه سرزمینهای گرم و مرطوب قرار میگیرد و این در حالی است که رطوبت نسبی هوا در قشم بالاست. فشار هوا در قشم بین ۱۰۱۵ تا ۱۰۱۸ میلیبار جیوهاست که در تابستان به دلیل گرمای زیاد، فشار هوا به کمتر از ۱۰۰۰ میلیبار میرسد. دمای متوسط سالیانه جزیره قشم حدود ۲۶ درجه سانتیگراد، با متوسط حداکثر و حداقل دمای روزانه به ترتیب ۳۳ و ۱۸ درجه سانتیگراد است. اختلاف درجه حرارت فصلی این جزیره بسیار زیاد است. گرمترین زمانها ۱۰ تیر تا ۱۰ شهریور و سردترین ماهها دی و بهمن است. در جزیره قشم حداکثر و حداقل دمای مطلق ۴۶ و ۱۶ درجه سانتیگراد به ثبت رسیدهاست.
معماری قشم
آنچه معماری این منطقه را از دیگر معماری بومی جدا می کند ، ترکیب عناصر فرمی و فضایی معماری ایرانی و عربی است که به شکل غریب و زیبایی تولید شده ، در حال بهره برداری است . استفاده واقعی و طبیعی از معماری ارزشمند توسط ساکنان ، جز در مواردی اندک ، در کشورهای خاورمیانه دیده نمی شود.
ویژگیهای اصلی معماری لافت و برخی دیگر از مناطق زیستی جزیره قشم عبارتند از :
1- تمام خانه ها حیاط مرکزی و بادگیر دارند.
2- خانه ها هر چند سال یک بار به روش های سنتی مرمت شده و بنابراین به شکل اولیه خود باقی مانده اند و به همین علت ، حدس زدن سن آنها دشوار است .
3- روش چیدن و ترکیب فضاهای جزء از یک روش و سنت پایدار پیروی می کند .
4- اهداف اصلی معماری لافت مقابله با شرایط طاقت فرسای اقلیمی ، و حفظ ارزش های مذهبی خانواده است.
5- ترکیب اتاق ها و راهروها و ارتباط آن ها با حیاط ، تحت تاثیر معماری نواحی مرکزی و حاشیه کویری ایران است
6- ترکیب اتاق ها و راهروها و ارتباط آنها با حیاط ، تحت تاثیر معماری نواحی مرکزی و حاشیه کویری ایران است
7- هر بلوک ساختمانی یک مجموعه بزرگ خانوادگی است که گرد آن را کوچه فراگرفته است
8- افزایش مشیت روستا بر تراکم آن نیافزوده است بلکه موجب رشد آن به خارج از روستا شده است و شاید یکی از دلایل حفظ سلامت بافت همین نکته باشد
9- مراکز محله ها ، حول مسجاجد شکل گرفته اند و از میدان به مفهوم رایج آن در معماری ایرانی خبری نیست .
10- ترکیب فرمی و فضایی عناصر مساجد و تزیینات آن ها به طور کامل غیر ایرانی است .معماری سنتی قشم گونه ای از ساخت و سازهای گرمسیری ایران است که ویژگی اقلیم های دریایی را دارد.
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.