توضیحات
عنوان: سیستم تولید انعطاف پذیر FMS) Flexible Manufacturing Systems)
- سیر تکامل رویکرد های تولید وعملیات
- تولید چابک
- قواعد كلی تولید چابك
- تفاوت میان تولید انبوه با تولید انعطاف پذیر
- کار گروهی
- ارتباط با یکدیگر
- تکوین همزمان
- سیر تکاملی وماهیت FMS
- رفتار با مشتری
- انواع انعطاف پذیری
- انعطاف پذیری های اصلی
- انعطاف پذیری های سیستم
- انعطاف پذیری کلی
- تفاوت های FMSو سیستم قدیمی معادل آن
- استقرار به صورت خط(In-Line)
- استقرار به صورت حلقه (Loop)
- استقرار نردبانی (Ladder)
- استقرار باز (Open – Field):
- سلول با ربات مرکزی (Robot – Centered Cell)
- هزینه های روبات
- مزیت های سیستم تولید انعطاف پذیر
- ساختارهای مختلف FMS
- FMC و FMS تفاوت
- طبقه بندی مسائل در FMS
- مسائل طراحی
- تصمیمات اولیه در طراحی:
- تصمیمات مربوط به پیاده سازی:
- مسائل برنامه ریزی
- مسائل زمانبندی
- مسائل کنترلی
- مزایای FMS
- محدودیت های FMS
- منابع
سیستم تولید انعطاف پذیر FMS Flexible Manufacturing Systems
سیر تکامل رویکرد های تولید و عملیات
به طور کلی می توان تغییرات پارادیم تولید وعملیات را در چهار دسته قرار داد : تولید دستی ، تولید انبوه ، تولید ناب و نهایتا تولید چابک که در ادامه به توضیح خلاصه ای در مورد آن ها می پر دازیم.
تولید دستی : در گذشته تولید دستی به عنوان تولید عصر صنعتی سنتی ، روشی زمانبر برای تولید محصول بود.محصولاتی که به صورت دستی تولید می شدند ، منحصر به فرد بوده وهر یک دارای حوزه ی کاری مجزایی بودند . یک تولید کننده دستی از کارگران بسیار ماهر و ابزارهای ساده انعطاف پذیر استفاده می کند تا دقیقا آن چه رابسازد که مشتری می خواهد .
تولید انبوه : تولیدكننده انبوه در طراحی محصولات از متخصصان ماهر استفاده می کند، اما این محصولات توسط کارگران غیرماهر ساخته می شوند که ماشین آلات گران و تک منظوره راهدایت می کنند. این محصولات همشکل ماشینی ، در حجم بسیار بالا تولید می شوند. ازآنجا که تولید محصول جدید محتاج تغییر کل سیستم است ، بسی گرانتر از محصول قبلی خواهد شد. از این رو تولیدکننده انبوه تا جایی که ممکن باشد، از نوآوری در طرح خودداری می کند. در نتیجه اینکه محصول ، به قیمت از دست رفتن تنوع و به دلیل وجود روشهای کاری که برای کارکنان کسالت بار است ، ارزانتر در اختیار خریدار قرار می گیرد
تولید ناب : نوعی سیستم تولیدی است که هدف آن بهینه نمودن مراحل و فرایند تولید از طریق کاهش ضایعات وعوامل غیر کاراست .به عبارت دیگر سیستم تولیدی است که کالا وخدمات را به موقع وبا کیفییت برتر ودر زمان مناسب به میزان مورد نیاز تولید وارائه می کند
تولید چابک : شیوه ی تولید چابک در پایان دهه 1990 وآغاز قرن 21 مطرح گردید . چابکی بر فعال بودن به عنوان یک مزیت نسبی استراتژیک می اندیشد وتنها به انطباق با تغییرات وبهره برداری از آن تغییرات اکتفا نمی کند بلکه به دنبال یافتن تغییرات و بهره برداری از این تغییرات به منزله ی فرصت های ارزشمندی برای رشد وشکوفایی است .در این شیوه ی تولید مفاهیمی چون ارتباط نزدیک با مشتری ، یکپارچگی منابع سازمان ونیز یکپارچگی با منابع سازمان های دیگر از اهمیت خاصی برخوردار است
تولید چابک
نویسندگان مختلف تعاریفی از تولید چابك را ارائه داده اند، كه به طور خلاصه برخی از این تعاریف ارائه می شود:
- كیفیت بالا با توان قبول سفارشات متنوع محصول
- بسیج قابلیت های اساسی سازمان
- پاسخگویی به نوسانات محیطی و اجتماعی
- تركیب تكنولوژی های متنوع در جهت افزایش توان رقابتی
- واكنش سریع به تغییرات و عدم اطمینان
- انسجام درون سازمانی و بین سازمانی
- توانایی و شایستگیهایی كه باعث بقا و پیشرفت بنگاه در یك محیط رقابتی میشود
قواعد كلی تولید چابك
- نیاز مشتریان خیلی سریع تغییر می كند و غیر قابل پیش بینی است.
- بازار نیازمند حجم پائین، كیفیت بالا و محصولات سفارشی و خاص می باشد.
- چرخه زندگی این محصولات بسیار كوتاه است، سریع توسعه می یابند و زمان ورود آنها به بازاركوتاه است.
- كیفیت جامع و سطوح بسیار بالایی از خدمات مورد انتظار می باشد.
- محصولات و خدمات از لحاظ اطلاعاتی غنی می باشند
برخی از محققان(معادله زیر را برای برای تولید چابک ارا ئه می دهند :
تفاوت میان تولید انبوه با تولید انعطاف پذیر:
در یک تحقیق کلارک و فوجی موتو در مورد شیوه های تولید انبوه و انعطاف پذیر به چهار تفاوت اصلی بین این دو شیوه تولید رسیدند. این چهار تفاوت عبارتند از:
1- تفاوت در شیوه رهبری
2 – کار گروهی
3 – ارتباط با دیگران
4 – تکوین همزمان
- رهبری:
تولیدکنندگان انعطافپذیر بدون استثنا از نوعی رهبری به نام شوسا(SHUSA) که تویوتا پیشگام آن بود، استفاده میکنند، شوسا بهمعنی کارفرما است او رهبر گروهی است که وظیفهاش طراحی و مهندسی محصول جدید و آماده کردن برای تولید است در بهترین شرکتها مقام شوسا دارای قدرت بسیاری است و چه بسا این مقام بیشترین انگیزه را ایجاد میکند و کارمندان در پی موقعیتی هستند که آنها را به این مقام نزدیک کند.
2-کار گروهی:
شوسا گروه کوچکی را برای اجرای پروژه تکوین محصول، گرد میآورد، اعضای این گروه همه از بخشهای اجرایی شرکت هستند، نظیر: بخشهای ارزیابی بازار، طراحی محصول، طراحی صنعتی، تکنولوژی پیشرفته، طراحی تفصیلی، مهندسی تولید و عملیات کارخانه، البته افراد گروه پیوند خود را با بخشهای اجرایی مربوطه حفظ میکنند ولی در طول برنامه آنها مشخصاً تحت فرمان شوسا هستند اینکه آنها چگونه در گروه عمل کنند، امری است که قضاوتش با شوسا است.
3-ارتباط با یکدیگر:
مسئله دانش مشترک اعضای سازمان را با مشخصه دیگری از تولید انعطافپذیر یعنی ارتباط با یکدیگر آشنا میکند. در این سازمانها اعضای گروه رسماً متعهد میشوند که دقیقاً کاری را انجام دهند که همه اعضای گروه بر سر آن به توافق رسیدهاند.
4-تکوین همزمان:
با توجه به سه مورد قبلی، بهعلت تماس مستقیم و رو در رویی افراد با یکدیگر، مراحل کار بهطور همزمان و به موازات همدیگر انجام میگیرد مثلاً در شرکتهای خودرو که استراتژی انعطافپذیر را اعمال میکنند تولید قالب را همزمان با طراحی آغاز میکنند و…
در پی تحقیق دیگری که توسط رابرت و تامپسون انجام گرفته است، آنها بر این اعتقاد هستند که اولین گام برای تبدیلشدن به سازمان انعطافپذیر شناسایی اتلاف است. از دید تایچی دراوهنو پایهگذار روشJIT ، اتلاف چیزی است که باعث ایجاد ارزش در محصول یا خدمت نمیشود. ارزش چیزی است که به یک مشتری آگاه انگیزه میدهد تا برای محصول پول بپردازد. بدینترتیب هر چیزی که در فرایند وجود دارد و جلو ایجاد محصول کامل با زمان تحویل مناسب را میگیرد، اتلاف محسوب میشود.در استرا تژی تولید انعطاف پذیر با شناسایی عوامل اتلاف،مجمو عه ای ازعوامل (اهداف بدون اتلاف )را شناسایی کرده وبرای دست یابی به آنها برنامه ریزی می شود.
این عوامل عبارتند از:
1-مشتری گرایی(نارضایتی مشتری صفر)
2-رهبری (نا هماهنگی صفر)
3-سازمان دهی انعطاف پذیر(کاغذ بازی صفر)
4-مشارکت (نارضایتی صفر)
5-معماری اطلاعات(اطلاعات بی فایده صفر)
6-فرهنگ بهبود (خلاقیت ازدست رفته صفر)
7-تولید انعطاف پذیر(کارهای بدون ارزش افزوده صفر)
8-مدیریت تجهیزات انعطاف پذیر(خرابی و نقص صفر)
9-مهندسی انعطاف پذیر(فرصت از دست رفته صفر)
سیر تکاملی وماهیت FMS
در بکارگیر ی یک ماشین ابزار اپراتور باید انتخاب ونصب ابزار مناسب ، بستن و باز کردن قطعه وتعیین پارامترهای دستگاه ( مانند سرعت) را به طور دستی انجام دهد.در اواسط دهه 1950ماشین هایNCدرMIT ساخته شدند.که در آن ها ، ماشین توسط فرمان های روی نوار های پانچ کنترل می شد .اپراتور تنها باز کردن وبستن قطعه راانجام می داد .بعدا بااضافه کردن دستگاه خودکار تعویض (ATC) زمان تنظیم دستگاه کاهش یافته وانعطاف پذیری آن افزایش پیدا کرد.
با پیشرفت تکنولوژی کامپیوتر در اواسط دهه 1970 نوارهای پانچ جای خود را به حافظه کامپیوتر داد.که در آن ها امکان ورود وویرایش برنامه های NCاز طریق صفحه کلید یا صفحه نمایش به وجود آمد. کنترل چند ماشینNC از طریق کامپیوتر ، DNCنامیده می شود
به طور خلاصه سیستم تولیدی انعطاف پذیر عبارت است از تعدادی ماشین ابزار قابل برنامه ریزی که با یک سیستم خودکار انتقال مواد با هم ارتباط دارند و بایک شبکه کامپیوتری مشترک کنترل می شوند .در این سیستم ها تمامی فعالیت ها مانند انتقال قطعات بین ماشین ها ، فرسایش ابزار ،تنظیم وغیره تحت کنترل کامپیوتر است .
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.