توضیحات
عنوان: سیاست گذاری انرژی (دیپلماسی و امنیت انرژی جمهوری اسلامی ایران)
- چکیده
- مقدمه
- سیاست گذاری انرژی
- دیپلماسی انرژی
- نتیجه گیری
- پیشنهادها و راهکارها
- منابع
چکیده
یکی از الزامات رشد و توسعه اقتصادی کشورها در جهان کنونی، اتخاذ سیاست و دیپلماسی مناسب در راستای تأمین امنیت انرژیشان است. با اینکه نوع نگاه به امنیت انرژی از سوی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی متفاوت است، اما میتوان گفت در برخی موارد امنیت انرژی آنها مکمل یکدیگر است؛ یعنی کشورها با آگاهی از سیاستهای امنیت انرژی همدیگر، میتوانند با اتخاذ سیاست و دیپلماسی مناسب روابط همکاریجویانه و یا حاصل جمع مضاعف را در پیش بگیرند که حاصل آن افزایش بهرهوری و سود هم برای مصرفکننده و هم تولیدکننده انرژی است. جمهوری اسلامی ایران یک کشور تولیدکننده مهم انرژی منطقه ای و جهانی است و نخستین کشور در حوزه خلیج فارس بود که نفت در آن کشف شد.
از همان ابتدای کشف نفت تاکنون، انرژی مهمترین کالای استراتژیک صادراتی و یکی از عوامل مهم توسعه و رشد اقتصادی و تحولات این کشور محسوب میشود. از این رو دارا بودن روابط نزدیک با مصرف کنندگان انرژی، برای کسب موقعیت بهتر و سود بیشتر در حوزه انرژی، میتواند برای ایران حائز اهمیت باشد.
براین اساس جایگاه ویژه انرژی ایران در منطقه و جهان و همچنین اهمیت انرژی (نفت و گاز) در اقتصاد کشور، به بررسی تأثیر دیپلماسی انرژی بر امنیت انرژی جمهوری اسلامی ایران می پردازیم.
مقدمه
نفت از اوایل قرن بیستم مصرفی صنعتی یافت و از حد نفت چراغ پا فراتر نهاده و به تدریج بر اثر برنامهریزیهای شرکتهای نفتی جهان و توسعه حمل ونقل مقام پراهمیتی در تأمین انرژی به دست آورد. مواد انرژیزای دیگر در برابر این ماده که هم راحت به دست میآمد و هم مصرف آن ساده تر و سود حاصل از آن نیز برای شرکت های دست- اندرکار نسبت به مواد دیگر عظیم و بیکران بود، موقعیت خود را به نفع آن از دست دادند.
نحوه توزیع نفت و گاز در تمام نقاط جهان نشاندهنده پراکندگی نامتوازن این منابع در مناطق مختلف است و به همین دلیل معادلات سیاسی-اقتصادی در مناطق برخوردار از نفت و گاز، اثرات فرا منطقهای داشته و مجموع معادلات اقتصادی و سیاسی بینالملل را تحت تأثیر قرار میدهد. از سوی دیگر تقاضای مؤثر برای نفت و گاز، پیششرط رشد مداوم در سرمایهگذاری این بخش بوده و بدون تقاضای مؤثر تولید نفت خام و گاز طبیعی در بسیاری از مخازنی که هماکنون در حال تولید اند، فاقد توجیه اقتصادی خواهد بود. به طور تاریخی کشورهای دارای منابع انرژی و کشورهای طالب انرژی هر یک به گونه ای بخش عمدهای از ظرفیت و توانمندی های سیاست خارجی خود را صرف تولید، توزیع و تضمین امنیت انرژی ساخته اند، با این حال دغدغه ی امنیت انرژی آنها با هم یکی نخواهد بود؛
ایران یکی از تولیدکنندگان مهم انرژی در منطقه و جهان است. بیشترین میزان تولید کشور مربوط به سالهای
1970 تا 1975 (حدود شش میلیون بشکه در روز) است. انقلاب ایران و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران ضربه سنگینی بر این صنعت وارد کرد و میزان تولید را به یک میلیون بشکه در روز کاهش داد.
در دهه های اخیر نیز تحریم های بین المللی توانسته است بخش مهمی از تولید و صادرات انرژی این کشور را تحت تأثیر خود قرار دهد. از اینرو میتوان گفت تحولات منطقهای و فرامنطقهای تأثیر بسزایی بر حوزه انرژی و به عبارت بهتر امنیت انرژی دارند. از لحاظ جایگاه انرژی، ایران دومین کشور دارای ذخایر ثابتشده نفت (بعد از عربستان) در جهان، چهارمین کشور بزرگ تولیدکننده نفت خام (بعد از عربستان، روسیه و ایالات متحده) و دومین کشور بزرگ تولیدکننده و صادرکننده نفت اوپک بعد از عربستان است. شاخص های گاز طبیعی نیز به همانسان چشمگیر هستند. ایران دومین کشور بزرگ دارای ذخایر ثابتشده گاز (بعد از روسیه) و چهارمین کشور بزرگ تولیدکننده گاز جهان (بعد از روسیه، ایالات متحده و کانادا) میباشد. ایران همچنین از مکان استراتژیک نزدیک به بازارهای پرسود انرژی آسیا و نزدیک به اروپا با دسترسی آسان به فراسوی دریاها برخوردار است. بهرغم این برتری- های چشمگیر جغرافیایی و زمین شناسی، جایگاه کنونی ایران همچنان زیر پتانسیل واقعی اش باقیمانده است
دیپلماسی انرژی از یکسو میتواند پاشنه آشیل فرضیه امنیت انرژی ایران باشد، اما از سوی دیگر با به کارگیری دیپلماسی انرژی به طور سنجیده و هدفمند، میتوان با تقویت همکاری و همگرایی منطقهای و جهانی در حوزه انرژی باعث افزایش جذب سرمایه گذاری خارجی و افزایش ورود تکنولوژی نوین در صنعت انرژی شد و با کاهش تهدیدات حوزه تولید و افزایش سطح تولید و میزان بهره- وری انرژی و در نتیجه افزایش صادرات انرژی، به امنیت انرژی پایدار در جمهوری اسلامی ایران دست یافت.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.