توضیحات
عنوان: رویکردهای نوین رهبری به سوی جهان بینی رهبری
- چکیده
- مقدمه
- رویکردها و نظریه های نوین رهبری
- رهبری کاریزم
- رهبری فرهمند
- رهبری عملگرا
- رهبری تحول آفرین
- رهبری راهبردی
- رهبری خدمتگزار
- رهبری تمام عیار
- رهبری معنوی
- رهبری اصیل
- جهان بینی رهبری
- جهان بینی کارآفرینی
- جهان بینی تنظیمی
- چشم انداز رهبران بورکراتیک
- جهان بینی اجتماعی
- چشم انداز رهبران مشارکتی
- جهان بینی شبکه ای
- چشم انداز رهبران دانش
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده:
رهبری به عنوان یکی از عوامل مهم و تأثیر گذار بر سازمان ها به طور گسترده ای مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته است. میزان موفقیت سازمان در نیل به مطلوبیت های مورد نظر، مقدار انگیزه و تلاش کارکنان جهت موفقیت سازمان، گستره نفوذ سازمان در محیط تعاملی خود و البته اثربخشی رهبری، وابسته به نوع و رفتار رهبری می باشد. نظریه پردازان، رویکردها و نظریه های رهبری متعددی را بیان کرد هاند. در این مقاله ضمن مرور موجز انواع رویکردها و نظریه های مختلف رهبری ، به معرفی نظری ة جدید رهبری تحت عنوان، پرداخته شده است. در این راستا چهار نوع جها ن بینی تنظیمی 3، اجتماعی 4، شبکه ای 5 « جها نبینی رهبری » کارآفرینی 6 و ابعاد هشت گانه آنها (نوع رهبری، نوع عقلانیت، واکنش در برابر بحران، تغییر، اصول اخلاقی، الگوهای زمان، خلاقیت، فنا وری) مطالعه و معرفی شده است. چارچوب ارایه شده در این مقاله ، می تواند مبنایی برای مطالعه و تحقیق در خصوص موضوع خود و نیز چارچوب آغازینی برای مطالعه و توسعه جهان بینی رهبری اسلامی فراهم آورد. نتایج این مطالعه نشانگر آن است که رهبران سازمان برای ایفای نقش اثربخش خود، باید بتوانند مزایا و محدودی تهای هر یک از جها نبینی های رهبری را بشناسند و با دیدی فراتر از هنجارهای موجود و با برخورداری از درکی عمیق نسبت به تحولات شرایط و اقتضائات محیطی و اوضاع داخلی سازمان، جهان بینی متناسب با شرایط و مقتضیات را به درستی انتخاب و به کار گیرند. نهایتاً به برخی راه حل های مفید و عمل پذیر در شرایط کنونی برای توسعه جهان بینی رهبری در سازمانها اشاره شده است.
واژگان کلیدی: رویکرد نوین، رهبری، نظریه های رهبری، جهان بینی رهبری
1- مقدمه:
رهبری اثربخش در جوامع و سازمان، عامل اصلی و اساسی در ایجاد همسویی و همدلی است. رهبران موثر کسانی هستند که بتوانند افراد متفاوت را در زیر یک چتر فکری و جهت واحد، گرد آورند و این درک را ایجاد کنند که انچه اعتبار و ارزش دارد، روح جمعی است که باید در یک مجموعه یا سازمان حاکم باشد (ساعتچی و عزیزپور، 1384). رهبری برای تمام جوامع و سازمان ها جهت رسیدن به مطلوبیت های اساسی (چشمانداز، ارزش، رسالت، اهداف و…)مهم می باشد. محققان معتقدند که رهبری، توانایی اثر گذاشتن بر نگرش هاف توانایی ها و باورهای کارکنان در جهت رسیدن به مطلوبیت های اساسی جامعه یا سازمان است. در این میان، با توجه به تغییر و تحولات عصر حاضر، شیوه های سنتی و سبک های کلاسیک ادراره سازمانها، از توانایی لازم در برخورد با تحولات و چالش های محیطی برخوردار نیستند و هزاره سوم رویکردها و سبک های جدیدی از رهبری را می طلبد (گلن، 2003؛ میجر، 2007).
سازمانها بدون نوسازی رویکرد و شیوه های رهبری خودف نمیتوانند با محیط ارتباط برقرار کنند و پاسخگوی شرایط و مقتضیات محیطی خود باشند، علاوه بر این، مسئله بسیار مهم رهبری سرمایه انسانی (به عنوان تنها عامل سازنده و پردازنده موجود) همواره پیش روی سازمان هاست. این سرمایه بی مانند، تنها در پرتوی رهبری موثر می تواند در مسیر تحقق مطلوبیت های سازمان پیش برود؛ بنابراین از یکسو اهمیت اتخاذ رویکرد رهبری غالب برای موفقیت سازمان مطرح می شود و از سوی دیگر، ضرورت تغییر و نوسازی الگوی رهبری سازمان نمایان میشود (کوزس و پاسنر، 2002). نیل به این مهم، مستلزم شناخت مفاهیم و چارچوبهای نظری جدید و به کارگیری آنها متناسب با شرایط موقعیتی است. در این راستا لازم است پنداره های مفهومی و نقشه های شناختی کارآمدی درباره نظریه های جدید رهبری در مدیران و رهبران توسعه یابد و ساختارسازی لازم برای به کارگیری نوع رهبری مورد نظر به عمل آید (ترکزاده، 1388).
در دو دهه اخیر، توجه زیادی به رویکردهای و نظریه های جدید رهبری نشان داده شده است. رویکردها و نظریه هایی که در تفاوت با نظریه های کلاسیک، به جای تاکید صرف بر نشانه های رفتاری به عنوان سبک رهبری، به مبانی فکری و فلسفی رهبری و رفتارهای مرتبط با آن توجه بیشتری نشان دادهاند و براین اساس، بنا نهاده شدهاند. این تلاش تا بدان جا پیش رفته است که امروزه نظریه های رهبری پیچیده تر و پربعدتری، مانند رهبری راهبردی به عنوان یک رویکرد اساسی و حتی یک پارادایم در حوزه مطالعه و عمل رهبری مطرح میشود (همان) و یا اینکه صاحبنظری مانند وکسلر (2006) سخن از جهانبینی رهبری میکند و بر این اساس نظریه خود را به عنوان یک نظریه پربعد و پر برایند در حوزه های مفهومی و عملی مطرح میسازد.
در این پژوهش سعی شده است تا با توجه به اهمیت بنیادین چارچوبهای مفهومی، به عنوان زیرساخت اساسی رفتار رهبری (ترکزاده، 1388ب)، به مروری بر رویکردها و الگوهای نوین رهبری در سازمانها پرداخته شود.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.