توضیحات
عنوان: روش های پیش گیری آلودگی هوا در صنایع
- مقدمه
- آلودگی هوا
- محاسبه ی PSI
- آلودگی هوا در صنایع
- مقابله با آلودگیهای صنعتی
- صنایع دباغی
- صنعت سیمان
- صنعت کاشی و سرامیک و آلودگی آن
- صنعت قند (نیشکر)
- آبکاری فلزات
- صنایع پتروشیمی
- اسکرابر
- بیواسکرابر
- سوزاننده حرارتی و کاتالیستی
مقدمه
آلودگی هوا عبارت است از هر نوع ماده آلاینده ای شمال جامد، مایع ، گاز یا امواج و تشعشعات در هوا که کیفیت زندگی را برای انسان و دیگر موجودات به خطر اندازد یا به اماکن و اموال خسارت وارد کند.
آلاینده های مهم هوا شامل منوکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن ، اکسیدهای گوگرد، ذرات معلق، ترکیبات عالی فرار و … که از منابع مختلفی نشات می گیرند. برای هریک از این آلاینده ها با توجه به فرآیند تولیدی که دارند، راه حل هایی جهت کنترل ویا حذف وجود دارد.
با توجه به نقش صنایع در آلودگی هوا میبایست جهت کنترل و کاهش این منابع آلاینده هوا اقداماتی صورت گیرد. از آنجا که نوع و مقدار آلاینده در صنعت های مختلف با هم متفاوت است ، راهکارهای کنترل و کاهش آلودگی هوا هم برای آنها متفاوت خواهد بود.
آلودگی هوا
آلوده کننده ها معمولا به عنوان موادی که باعث تاثیرات قابل توجهی برای بشر، حیوانات، نباتات یا مواد می شوند طبقه بندی می شوند. چنین موادی به صورت ذرات جامد، قطرات مایع، گازها و یا مخلوطی از این اشكال هستند. اکثر مشكلات آلودگی هوا به تنوع انواع مختلف آلوده کننده ها در شكلهای گوناگون مربوط میشود.
آلوده کننده های عمده هوا که باعث بوجود آمدن بیش از ٩٠ %از عوامل آلودگی هوا می شوند عبارتند از:SO2, NOx, CO ، ذرات معلق و هیدروکربن ها که به عنوان آلاینده های اولیه شناخته میشوند اما آلاینده های ثانویه از واکنشهای ماد در اتمسفر تشکیل میشود مانند ازن.
در محاسبه و گزارشهای آلودگی هوا معمولا پنج آلاینده و زمان در نظر گرفته میشود. در گزارش های مربوط به PSI (Pollutant Standard Index) آلاینده های CO, NO2, SO2, PM10 و ازن مورد بررسی قرار میگیرد. محدوده های PSI میزان آلودگی را مشخص میکند.
جدول دسته بندی مقادیر PSI
محاسبه ی PSI
رابطه زیر برای محاسبه ی PSI استفاده میشود.
که در آن:
محدوده مقادیر آلاینده ها برای تعیین PSI در جدول زیر مشاهده میشود.
جدول محدوده مقادیر آلاینده ها برای تعیین PSI
آلودگی هوا در صنایع
صنعت به کلیه فعالیتهایی اطلاق میشود که در جهت تغییر فیزیکی یا شیمیایی مواد از طریق فرآیندهای صنعتی به منظور تبدیل و یا آماده سازی این مواد به محصولات و خدمات قابل مصرف صورت می پذیرد. ایرانیان باستان در شمار قدیمی ترین صنعت کاران و صاحبان فن قرار می گیرند. آلودگیها، صنعت و کارکنان را تحت تأثیر قرار میدهد و بیرون را هم شامل میشود. از آنجایی که ١٠٠ %انرژی و ١٠٠ %مواد خام پس از عبور از فرایند به محصول تبدیل نمیشوند بنابراین هم انرژی و هم مواد خام تلف شده در صنعت وجود دارد که این انرژی و مواد خام تلف شده به صورت اشکال مختلف آلودگی به وجود می آورد.
مقابله با آلودگیهای صنعتی
به طور کلی دو فعالیت عمده می تواند بعنوان مبنای کار مقابله با آلودگیهای صنعتی در کشور مطرح شود:
الف) کنترل آلودگی صنایع قبل از تخلیه آنها در محیط زیست از طریق ارائه روش های اصلاحی و بکارگیری تکنولوژی مناسب مانند استفاده از صنعت پاک یا افزایش بازده سوخت مصرفی، دفع مواد زائداز محل منبع ….، این قبیل کارها نه تنها هزینه بالائی ندارد بلکه از طریق کنترل آلودگی از همان آغاز هزینه های کنترل را بطور چشمگیری کاهش میدهد.
ب) کنترل آلودگیها بعد از ورود آلودگی به محیط زیست از طریق اتخاذ روشهای مناسب فنی و یا اقتصادی و ضوابط و قوانین، برای کاهش و یا تخفیف آلودگیها، و نظارت مستمر بر شاخصهای کیفی محیط، مانند بهره گیری از سیستم بازیافت مواد و یا استفاده از تصفیه کنندههای گازهای خروجی و دودکشها، اجرای تکنیکهای اقتصادی، برای کاهش بار آلودگیها از طریق تغییر در الگوی مصرف در واحدهای آلوده کننده و پایش مستمر شاخصهای آلودگی در طول کارکرد پروژه یا طرح در همین راستا قبل از هر گونه اعمال کنترل نیز بایستی موارد زیر کاملا مشخص گردند:
نوع آلودگیها، امکان و منشأ آلودگیها ، اثرات اولیه آنها و شدت نشر و اثرات کلی آلایندها مشخص شده و مسایل و مشکلات عمده موجود الویت بندی شود .
واحدهای صنعتی و تولیدی با توجه به فرآیند تولید به شرح زیر طبقه بندی میشوند
١ -غذایی ٢ -نساجی ٣ -چرم ۴ –سلولزی ۵- -فلزی ۶ـ کانی غیرفلزی ٧ـ شیمیایی ٨ ـ دارویی ٩ـ برق و الکترونیک ١٠ـ کشاورزی ١١ـ ماشین سازی ١٢ـ نوین (نانو و بیوتکنولوژی) ١٣ـ نفت و گاز و پتروشیمی ١۴ـ بازیافت
در زیر به بررسی فرایندهای چند صنعت و آلودگیهای ناشی از آنها پرداخته می شود.
صنایع دباغی
تعریف چرم سازی
چرمسازی یا دباغی پوست فرآیند فیزیکی شیمیایی است که بر اثر اعمال فیزیکی و تاثیرات مواد شیمیایی و یا گیاهی، پوست خام فاسد شدنی به کارایی فاسد نشدنی و با ارزش و قابل استفاده برای انسان بنام چرم تبدیل می شود.
به طور کلی پوست خام پس از طی مراحل زیر به چرم تبدیل می شود:
مراحل چرم سازی:
پوست کندن و نمک سود کردن قبل از آوردن پوست به دباغ خانه انجام می شود. ، مرحله خیساندن (soaking)،آهک دهی، لش زدایی، مو گیری، آهک گیری (deliming )و آنزیم دهی (Bating )اسیدی کردن :Pickling، چربی گیری، دباغی، دباغی مجدد، رنگ آمیزی چرم، روغن دهی
مرحله خیساندن
خیساندن پوست در حوضچه هایی که دارای پره جهت جابجایی پوستها است انجام می شود پوستهای نمک سود شده را در این مکانها قرار داده، آب سرد روی آنها جریان می دهند به این ترتیب نمک در آب حل شده، غلظت نمک در فضای بین الیاف پوست کم می شود.پروتئین های کروی نیز از الیاف کلاژن خارج می شوند پروتئین های کروی جدا شده شامل آلبومین خون و پروتئین های دیگر محلول در آب می باشد که با کم شدن نمک با آب شسته شده و از پوست خارج می شود.
مواد شیمیایی مورد استفاده در این مرحله:
ستفاده از مواد ضد باکتری جهت جلوگیری از احتمال رشد مجدد باکتریها (ترکیبات آروماتیک کلردار)
به کار بردن مواد افزودنی مثل سولفید سدیم (Na2S )به آب مصرفی که با تاثیر بر کراتینی مو، موجب سست شدن ریشه مو می شود.
خیساندن اسیدی
اسیدهای مصرفی: سولفوریک اسید (H2SO4) ،هیدروکلریک اسید(HCl )و اسیدهای آلی مانند فورمیک اسید فورمیک (HCO2H)
خیساندن قلیائی
بازهای مصرفی: سود، بوراکس (10H2O·Na2B4O7 ،(سدیم سولفید و آهک
خیساندن آنزیمی: استفاده از آنزیمهای پروتئولیتیک
آهک دهی
عمل آهک دهی برای سست کردن ریشه مو- بالا بردن PH تا حدود ۵ر١٢ و از بین بردن یا کمک به از بین بردن در مراحل بعدی پروتئین های زاید و چربیهای موجود در پوست می باشد.
لش زدایی
لش گیری برای حذف تمامی بافت های غیر ضروری پوست که در سطح درونی و بدون موی پوست وجود دارد پس از مرحله آهک دهی انجام می گیرد و توسط دستگاهی بنام لش بر از پوست جدا می شود. بوسیله ماشین لش زدایی که از دو غلتک ، یکی فلزی و شیاردار و دیگری لاستیکی تشکیل شده انجام می پذیرد.
ین عمل باعث می شود که مواد شیمیایی که در مرحله بعدی به پوست داده می شود به طور یکنواخت و به خوبی داخل پوست نفوذ کند و موجب بالا بردن کیفیت محصول شود.
مو گیری پوست های بز و گوسفند با مالیدن محلولی از آهک و سدیم سولفید به قسمت لش پوست انجام می گیرد.
برای مو گیری پوستهای سنگین (گاو، گوساله و گاومیش و…) روش مو زدایی همراه با تجزیه ساختار مو به کار گرفته می شود.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.