توضیحات
عنوان: روابط فرهنگی ایران و روسیه در دوره جدید (معاصر)
- چکیده
- مقدمه
- بررسی پژوهشهای پیشین
- زبان عامل گشترش روابط فرهنگی ایران و روسیه
- تبادل دانشجو بین ایران و روسیه
- ترجمه زمینهساز افزایش همکاریهای فرهنگی ایران و روسیه
- گشترش گردشگری بهعنوان ابزاری فرهنگی میان ایران و روسیه
- مبادله فرهنگی در رشته تئاتر و سینما میان ایران و روسیه
- نتیجهگیری
- منابع
چکیده
بسیاری از متفکران معاصر بر اهمیت فرهنگ و مولفههای آن در روابط جهانی و بینالمللی تأکید نمودهاند. ایران و روسیه علیرغم بیگانگی ظاهری، مشترکات فراوانی، چه اثباتی و چه سلبي داشته و دارند. این اشترکات باعث به وجود آمدن روابط فرهنگی گستردهای میان دو کشور شده است. گسترش فراگیری زبان فارسی در روسیه و زبان روسی در ایران، مبادله دانشجو، ترجمه کتابهای علمی، ادبی، فلسفی و گسترش زبان، گشترش تماسها در زمینه گردشگری و مبادله فرهنگی در رشته تئاتر و سینما از جمله فعالیتهای فرهنگی انجام گرفته در سالهای اخیر میان ایران و روسیه بوده است. میان زبانهای فارسی و روسی اشتراکاتی وجود دارد؛ این اشتراکات باعث علاقهمندی جوانان در دو کشور به یادگیری زبانهای هم شده است و سبب نهادینه كردن مبادله كتب و آثار نویسندگان و زمینهسازی برای ترجمه آثار موثر شده است که در رشد و توسعه مناسبات فرهنگی از دیگر اقدامات موثر فرهنگی به شمار میرود. بخش دیگری از روابط فرهنگی دوكشور را حوزههای علمی و آموزشی تشكیل میدهد که تحصیل دانشجویان در دو کشور زمینهساز گسترش این تبادلات علمی و آموزشی شده است. ورود گردشگران ایرانی به روسیه نیز در سالهای اخیر رشد بیشتری پیدا کرده است و باعث افزایش مراودات فرهنگی دو کشور گردیده است اما به دلایلی ورود گردشگران روسی به ایران رشد زیادی پیدا نکرده است. محافل هنری و سینمایی روسیه به همكاری با سینمای ایران اهمیت و علاقه زیادی نشان میدهند و متقابلا با لحاظ پیشرفتهای جدی روسیه در دوره اخیر در صنعت سینما، همكاری دو كشور در این دوره از نظر بالا بردن فناوری در صنعت سینمای كشورمان میتواند مفید باشد.
کلمات کلیدی: زبان فارسی و روسی، تبادل دانشجو، گردشگری، اقدامات مؤثر فرهنگی.
1- مقدمه
در سالهای اخیر راجع به روابط روسیه و ایران بسیار صحبت میشود. اما اغلب مسائل سیاسی و یا اقتصادی مطرح است و توجه چندانی به سطح روابط فرهنگی دو کشور نمیشود. در حالی که اکنون فرهنگ را از سیاست نمیتوان جدا دانست برای ارزیابی چشماندازهای همکاری دو کشور باید امکانات گسترش روابط فرهنگی و نیز موانع موجود بر سر راه را مورد بررسی و تحلیل قرار داد (مقتدر، خلیلی؛ 1376).
روسیه و ایران کشورهایی با تمدن قدیمی، فرهنگ غنی و تاریخ پر حوادث هستند. ملتهای دو کشور سهم عظیمی در پیشرفت تمدن بشریت دارند. از آنجایی که دو کشور از لحاظ جغرافیایی در نزدیکی یکدیگر قرار دارند (گرچه امروز دیگر مرز مشترکی ندارند)، جریانات تاریخی آنها را به هم متصل کرده و با وجود دورههای جنگ و رویارویی و رقابت شدید در تاریخ روابط طولانی در کشور فرهنگهای دو ملت طی قرنهای متمادی در کنار هم رشد و گسترش یافته و بر همدیگر تاثیر فراوانی گذارده است (باقری، 1393).
در دولت سید محمد خاتمی غرب جایگاه مهمی در سیاست خارجی ایران یافت و روسیه به سان شریکی اتمی و نظامی نگریسته میشد که بعضا در دوره تحریم صنعت نفت و گاز از سوی آمریکا جانب ایران را رها نمیکرد. در دوره احمدی نژاد روسیه در کنار چین و هند سه بزرگ آسیایی قرار گرفت (محور شرق) که در دوره بنبست مذاکرات هستهای با سه بزرگ اروپا (بریتانیا، فرانسه و آلمان) بادبان کشتی ایران را به سمت شرق میبرد؛ چه اینکه مقاومت روسها و چینیها در تصویب قطعنامه تحریمها در شورای امنیت سازمان ملل و اشتیاق ایران به عضویت در پیمان شانگهای نشان دهنده آن است که به رغم اذعان مقامات دیپلماتیک ایران در طراحی سیاست نگاه به شرق، روسیه و چین وزن قابل توجهی در دیپلماسی اصولگرایان ایرانی دارند (ولی و همکاران، 1390).
از دیرباز ملتهای ایران و روسیه به شناخت یکدیگر علاقه داشتهاند و غنای معنوی و فرهنگی و تاریخی دو کشور موجب این علاقمندی بوده و هست و تاثیرات مشترک فرهنگهای دو کشور بر یکدیگر را نمیتوان انکار کرد. یکی از دلایل ایجاد همکاری همه جانبه بین دو کشور همسایگی ایران و روسیه بوده است و این همجواری باعث گسترش ارتباطات فیمابین شده است. چنانچه معلوم است همکاری تجاری، اقتصادی، سیاسی و یا نظامی بدون شناخت فرهنگ و زبان یکدیگر امکانپذیر نیست
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.