توضیحات
عنوان: روابط سیاسی و نظامی و اقتصادی آق قویونلوها با جنوای ایتالیا
- دلایل نظامی و سیاسی
- جنواییان بیش از هر امری در طلب منافع شخصی خود بودند
- دلائل اقتصادی
- کتابنامه
دلایل نظامی و سیاسی:
در دورۀ آق قویونلوها برخلاف دورۀ حکومت قراقویونلوها روابط ایران و اروپا به اوج خود رسید. در این زمان، ایران ارتباط سیاسی ـ اقتصادی گسترده ای با دولتهای اروپایی برقرار کرد. غلبۀ اوزون حسن بر جهانشاه قراقویونلو و ابوسعید تیموری، اتحاد با گرجیان و امپراتوری طرابوزان، او را به عنوان یک چهرۀ سیاسی شاخص معرفی کرد و شهرت جهانی یافت (میر جعفری، ۱۳۷۹، ص ۳۲۵). این وقایع همزمان بود با سقوط قسطنطنیه در ۸۵۷ ق / ۱۴۵۳ م. که به وحشت اروپا از عثمانی و تداعی خاطرۀ جنگهای صلیبی منجر شد. با انتشار خبر شکست جهانشاه قراقویونلو، هم پیمان عثمانی، در سال ۸۷۲ ق. دولتهای اروپایی از جمله دولت جنوای ایتالیا تصمیم گرفتند با ایجاد روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی هر چه بیشتر به اوزون حسن نزدیک شوند؛ به عبارت دیگر:
در این زمان، حکومت تازه نفس عثمانی می توانست افزون بر غرب، برای شرق نیز خطر بزرگی به شمار آید. با فتح استانبول، سلطان محمد فاتح به اعتبار و شهرت کم نظیری دست یافت و با فتوحات جدید خود در اروپا، گویا قصد داشت که همۀ این قاره را تسخیر کند؛ پیشروی پی در پی او به سمت اروپا لرزه بر اندام دولتهای اروپایی انداخت؛ چرا که دولت ـ شهرهایی همچون جنوای ایتالیا که با استفاده از تجارت دریایی و مستعمره هایی که در دیگر نقاط به ویژه در سواحل دریای مدیترانه داشتند، ثروت هنگفتی از داد و ترانزیت کالا به دست آورده بودند و وجود قدرتی به نام عثمانی منافع آنها را به مخاطره می انداخت.
دولتهای اروپایی تا پیش از ظهور اوزون حسن در صحنۀ سیاست، به دو دلیل عمده توانایی مقابله با ترکان عثمانی را نداشتند: نخست، نبود انسجام و اتحاد میان این دولتها و دوم، نداشتن متحدی قوی در مشرق زمین برای همکاری و حتی کمک جنگی در مواقع لزوم. این دلائل در نهایت تا مدتی سبب سکوت اروپاییان در مقابل فتوحات رعدآسای عثمانی شده بود؛ البته نباید این گونه پنداشت که آنها در این سالها هیچ اقدامی علیه عثمانی ها انجام نداده بودند، بلکه عملکردهایشان در این مدت (پیش از قدرت گیری اوزون حسن) به نتیجۀ شایان توجهی منجر نشده بود. در این هنگام، سلطان محمد فاتح از پشت جبهۀ خود یعنی شرق، آسوده خاطر بود؛ زیرا جهانشاه قراقویونلو متحد وی بود و از جانب او خطری احساس نمی کرد و بی گمان یکی از دلائل پیشرفت تولیۀ سلطان عثمانی در اروپا این آسایش خیال بوده است، اما با روی کار آمدن اوزون حسن اوضاع تغییر کرد و معادلات منطقه ای نیز دچار فعل و انفعالات محسوسی شد. (حسن زاده، ۱۳۷۹، ص ۱۵۲).
اروپاییان ( از جمله دولت جنوای ایتالیا) از برقراری ارتباط با ایران افزون بر جلوگیری از توسعه طلبی عثمانی در غرب اهداف دیگری را نیز دنبال می کردند:
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.