توضیحات
عنوان: دموکراسی و توسعه سیاسی
- مقدمه
- معنای دموکراسی
- مفهوم دموکراسی
- پیشینه دموکراسی
- اقسام دموکراسی
- دموکراسی یونانی
- دموکراسی مدرن
- دموکراسی فردگرا
- دموکراسی جمعگرا
- تعاریف و نظرات فیلسوفان و اندیشمندان در مورد دموکراسی
- سقراط – متوفی 399 پیش از میلاد
- نقادی و دموکراسی
- دموکراسی گفتمانی و اخلاق حقیقت جویی
- افلاطون. متوفی 347 پیش از میلاد
- ارسطو. متوفی 322 پیش از میلاد
- دموکراسی از منظر سایر اندیشمندان و فلاسفه
- دیویی متوفی ۱۹۵۲
- اسپینوزا متوفی ۱۶۷۷
- جان استوارت میل. متوفی 1873
- توماس آکوییناس. متوفی 1274
- نیکولو ماکیاولی. متوفی 1527
- توماس هابز. متوفی 1679
- جان لاک. متوفی 1704
- ژان ژاک روسو. متوفی 1778
- اِدموند بِرک. متوفی 1797
- ایمانوئل کانت. متوفی 1804
- آگوست کنت. متوفی 1857
- ارنست رنان. متوفی 1892
- اسوالد اشپنگلر. متوفی 1936
- هانا آرنت. متوفی 1975
- میشل فوکو. متوفی 1983
- جان راولز. متوفی 2002
- آلن دوبنوا. تولد در 1943
- مایکل سندل. تولد در 1953
- اندرو لوین. تولد در 1968
- دموکراسی از منظر امام خمینی
- دموکراسی از منظر علامه طباطبایی و شهید مطهری
- توسعه سیاسی
- منابع
دموکراسی روشی برای سهیم کردن همه شهروندان در تصمیمگیریهای سیاسی بزرگ و ابتدا در یونان باستان پدید آمد و منظور از آن حکومت عامه مردم است، به تعبیری دیگر، حق همگان برای شرکت در تصمیمگیری در مورد امور همگانی جامعه میباشد.
دمکراسى به عنوان یک اندیشه سیاسى و نیز نوعى مکانیزم و نظام اداره جامعه، از مفاهیم دیرپاى فلسفه سیاسى است که بهویژه در دو سده اخیر شاهد رونق و ترویج این نظام سیاسى هستیم و با قاطعیت مىتوان گفت کهتوسعه سیاسی در معنا و مفهوم امروزی آن، فراگردی است که بعد از جنگ جهانی دوم بهوجود آمد. با وجود پیشرفتهای شگرف در زمینه توسعه سیاسی، هنوز ابهامات زیادی در رابطه با این دانشواژه وجود دارد و دانشمندان حوزههای متفاوت، تعاریف گوناگونی از توسعه سیاسی ارائه میکنند.
توسعه سیاسی، فراگردی است که زمینه نهادی کردن تشکلها و مشارکت سیاسی آنها را فراهم میکند و حاصل آن، افزایش توانمندی افراد، احزاب و گروهها، برای مشارکت قانونمند در فضای سیاسی جامعه است.. بشریت مدرن هنوز در استفاده از این مفهوم جنجالبرانگیز به اجماع نظر دست نیافته است.
در نوشتار حاضر ضمن تلاش برای فهم معنایی و ماهیتی دو مقوله دموکراسی و توسعه سیاسی، سعی می شود به نسبت و رابطه این دو پرداخته شود. به بیانی دیگر در تحقیق حاضر شناخت توسعه سیاسی و تعیین شاخص ها و مولفه های تاثیرگذار آن بر روند تحولات سیاسی جامعه و تلازم آن با دموکراسی، منجر به طرح این سوال شده است که رابطه بین مولفه های شکل دهنده دموکراسی با مولفه های توسعه سیاسی چگونه است؟ انجام تحقیق
دموکراسی، واژهای یونانی است که از دو جزء «دموس» و «کراتوس» تشکیل شده است. «دموس» نزد یونانیان باستان که واضح اصطلاح دموکراسی بودهاند، غالباً به معنای «مردم» به کار میرفته و به تعبیر دقیقتر، به معنای آن دسته از انسانها که «شهروند» محسوب میشدهاند به کار میرفته است. برای توضیح بیشتر باید گفت که در «آتن» باستان که اصلیترین دموکراسی یونانی بوده است، بردگان و اشخاص آتنیای که پدر و مادرشان آتنی نبودهاند، «شهروند» محسوب نمیشدند و از شرکت در امور سیاسی محروم بوده و از این رو به عنوان مصداق «دموس» شناخته نمیشدند. البته در طی تاریخ تطور تمدن غرب، دامنه و شاخصهای مفهومی و مصداقی «دموس» تغییر کرده است. در آتن باستان فقط مردان آزاد بالغی که پدر و مادر آنها نیز آتنی بودهاند، به عنوان «شهروند» و یا «دموس» مطرح میشدند و تعداد این اشخاص نسبت به کل ساکنان آتن قرون پنجم و چهارم قبل از میلاد در حدود یک دهم بوده است[1]. دولت شهر آتن باستان وسعتی بهاندازه کشور لوکزامبورگ امروز و جمعیتی در حدود ۴۰ تا ۴۵ هزار نفر داشته است.[2]
جزء دوم دموکراسی، واژه «کراتوس» است که هم به معنای حکومت کردن و حاکمیت داشتن و هم به معنای قانون و قانونگذاری است. بدین ترتیب، دموکراسی در لغت، اجمالاً به معنای حاکمیت و حکومت و قانونگذاری توسط «مردم» (دموس) است. به عبارت دقیقتر دموکراسی به معنای اصالت دادن به مردم یا دموس با تمام ابهام و نیز تغییراتی که در مفهوم و مصداق این واژه رخ داده است در امر «حاکمیت» و «قانونگذاری» است و این امر در تضاد ذاتی با اعتقاد دینی به حق حاکمیت بالاصاله و قانونگذاری بالاصاله توسط خداوند قرار دارد.
[1] بال، ترس و دادگری، ریچارد/ ایدئولوژیهای سیاسی و ایدآلهای دموکراتیک/ رویا منتظمی (کیوان شکوهی)/ پیک بهار/ ۱۳۸۴/ ص۴۲.
[2] دوبنوا، آلن، تامل در مبانی دموکراسی، ص۱۱۲، بزرگ ناورزاد، نشر چشمه، ۱۳۷۸.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.