توضیحات
عنوان: دستورالعمل های دریافت و پرداخت یک شرکت تولیدی
- مقدمه
- مفهوم کدینگ در حسابداری
- سرفصلهای حسابداری برای کدینگ
- دستورالعمل کدینگ برای یک شرکت تولیدی
- طراحی کدینگ حسابداری
- مهمترین ویژگیهای کدینگ حسابداری مناسب
- جمع بندی
- منابع
مقدمه
کدینگ حسابداری آجر اول سند حسابداری است و اگر با ساختار بهینه و مناسب تهیه و طراحی نگردد بی شک منجر به بروز هزینههای مالی و زمانی زیادی برای کسب و کارها خواهد شد. فرض کنید که شما دارای یک کسب و کار کوچک هستید و نیاز به یک کدینگ حسابداری ساده برای کسب و کار خود دارید. از افرادی که در زمینه طراحی کدینگ حسابداری تخصص دارند پرس و جو میکنید و آنها با دلسوزی تمام برای شما کدینگ حسابداری شرکت کرمان موتور یا ایران خودرو را پیاده سازی میکنند. هر کدام از این کدینگها زمان و وقت بسیاری برایشان صرف شده و باگها و خطاهای آنها به مرور زمان برطرف گردیده و بسیار کارآمد هم هستند.
همانطور که برای همه بیماریها نمیتوان یک نسخه تجویز کرد برای همه شرکتها هم نمیتوان یک کدینگ حسابداری تجویز نمود. چطور میتوان برای یک شرکت فعال در زمینه نفت و گاز از کدینگی استفاده نمود که مربوط به حسابداری از نوع بازرگانی است. نیازهای هر کدام از کسب و کارها از یکدیگر متفاوت بوده و پیادهسازی کدینگ حسابداری بیتوجه به این خواستهها و نیازها میتواند هزینههای زیادی را برای آن کسب و کار به ارمغان آورد.
2- مفهوم کدینگ در حسابداری
در مبحث حسابداری، نحوه طراحی سرفصل حسابها (یا کدینگ) از اهمیت ویژهای برخوردار است. در واقع طراحی سرفصل حسابها در حسابداری مانند طراحی نقشه برای ساخت یک ساختمان میباشد. با طراحی یک نقشه ضعیف برای یک ساختمان، آن ساختمان کاربری ضیفی خواهد داشت و در مقابل اتفاقات آتی آسیبپذیر خواهد بود. برعکس، یک نقشه خوب موجب میگردد تا ساختمان بهرهوری بالایی داشته باشد و براحتی پاسخگوی نیازهای کنونی و آتی باشد.
باید توجه داشت که حسابداری سامانهای است که در آن فرآیند جمعآوری، طبقهبندی، ثبت و خلاصه کردن اطلاعات صورت میگیرد که به کمک آن میتوان گزارشهای مالی و صورتهای حسابداری در شکلها و قالبهای خاص را تهیه نمود. این گزارشات ابزاری خواهند بود که مدیران مالی و غیرمالی درون سازمان یا برون از سازمان (مانند مقامات بانکها یا مقامات مالیاتی) براساس آن وضعیت مالی موسسه را تحلیل و تصمیمگیری میکنند.
کدینگ حسابداری روشی است برای دستهبندی حسابها و ابزاری برای دسترسی بهتر به حسابها. یکی از مزایای سیستمهای حسابداری دستهبندی کردن حسابها بوسیله کد دادن میباشد که با این کار میتوان دسترسی سریعتری به حسابها داشت یا به جای نوشتن نام حساب (که کاری سخت و طاقت فرسا میباشد و همچنین امکان اشتباه در آن زیاد بوده) کد حساب را نوشته و ار آن استفاده کرد.
اهمیت استفاده از کدینگ حسابها عبارت است از:
1- استانداردسازی و ثبات رویه در برخورد با رویدادهای مالی به منظور افزایش قابلیت مقایسه.
2- افزایش تهیه انواع گزارشات مالی متناسب با نیازهای مدیریت.
3- کاهش زمان ثبت رویدادها و افزایش سرعت پردازش اطلاعات.
4- اثربخشی در شناسایی، ثبت و تحلیل رویدادهای مالی.
برای آنکه سامانه حسابداری یک موسسه کارکرد درست خود را داشته باشد چیدمان درست اطلاعات در جهت رسیدن به اهداف مورد نظر کلیدی است. در اینجاست که اهمیت طراحی درست سرفصل حسابها به مثابه نحوه درست چیدمان حسابها و ذخیرهسازی اطلاعات روشن میگردد. با توجه به توضیح علم حسابداری که اشاره مستقیم به طبقه بندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشات میباشد، این امر میسر نمیشود جز اینکه اطلاعات در کدینگهای مالی طبقهبندی شوند. کدینگ حسابداری در طبقهبندی و ثبت اطلاعات مالی بسیار با اهمیت میباشد.
در تنظیم کدینگ حسابداری باید موارد زیر را رعایت نمود :
1- استاندارهای حسابداری
2- فعالیت شرکت
3- کنترلهای داخلی
4- گزارشات مورد نیاز (درون سازمانی و برون سازمانی)
انواع کدینگ حسابداری عبارتند از:
- حفظی
- متوالی
- سلسله مراتبی
- تودهای
- وجهی
3- سرفصلهای حسابداری برای کدینگ
در علم حسابداری انواع مختلفی از نحوه چیدمان حسابها وجود دارد که برای سادهسازی امر از ذکر جزئیات در این زمینه صرفنظر میگردد. بهصورت ساده و خلاصه چیدمان حسابها در مبحث حسابداری در چند سطح استاندارد به شرح زیر صورت میگیرد:
الف) گروه؛ گروه حسابها بهعنوان ریشه اولیه و اصلی تعریف کدینگ در حسابداری تعریف میشوند که عنوان کلی را مشخص میکند. در تعریف کدینگ به دلیل محدود بودن گروه حسابها 1 یا 2 رقم کد به این گروه تخصیص داده میشود. نوع حساب در این طبقه تعیین میگردد و در نتیجه زیرمجموعه هر گروه دارای انواع یکسانی میباشند. (برای مثال اگر نوع یک گروه سود و زیانی باشد، حسابهای معین زیرمجموعه این گروه نیز سود و زیانی خواهند بود.) طول کد گروه متناسب با نیازهای شرکت میتواند یک یا دو رقم باشد.
ب) کل؛ حساب کل مجموعه حسابهایی هستند که بیانگر کلیت میباشند و حسابهایی هستند که در دفاتر مالی و ترازهای آزماشی، صورتهای مالی و سایر گزاشات نمایش داده میشود. لازم بذکر است که برای بهدست آوردن نسبتهای مالی از سطح کل استفاده میشود. در نوشتن دفاتر و گزارشگیری از این حسابها استفاده میشود. ماهیت حسابها در سطح کل به 3 نوع بدهکار، بستانکار و مهم نیست، طبقهبندی میشود. ماهیت بدهکار برای حسابهای زیر مجموعه گروه داراییها و هزینهها استفاده میشود، ماهیت بستانکار برای حسابهای زیرمجموعه گروه بدهیها، حقوق صاحبان سهام و درآمدها استفاده میشود، ماهیت مهم نیست برای حسابهای زیر مجموعه گروه حسابهای انتظامی استفاده میشود.
ج) معین؛ حسابهای معین برای تفکیک حسابهای کل و طبقهبندی بهتر حسابها استفاده میشود. معین آخرین سطح اصلی حسابها است، یعنی تعریف هر حساب فقط تا سطح معین جهت صدور اسناد حسابداری الزامی بوده و تعریف سطوح تفصیلی برای معینها بر حسب نیاز هر شرکت بصورت اختیاری انجام میگردد. این سطح همچنین، سطح عملیاتی سیستم نیز میباشد که در صدور سند استفاده میشود.
کد سطح معین عبارت است از کد گروه، کد کل و ارقامی که به معین اختصاص دارد. حسابها در سطح معین با تفصیلی و در سطح مختلف ارتباط پیدا میکنند. ارتباط حساب معین با حساب تفصیلی در سطوح مختلف جهت صدور صحیحتر و دقیقتر اسناد حسابداری و همچنین گزارشگیری شفافتر استفاده میشود. علاوه بر این ماهیت یک حساب از نظر بدهکار یا بستانکار بودن در طی دوره یا انتهای دوره در این سطح تعریف میشود.
د) تفصیل؛ حسابهای تفصیلی برای تفکیک حساب اشخاص، هزینهها و … میباشد، لازم به ذکر است که سطح تفصیلی در برنامههای مالی میتواند بهصورت مقید به یک معین و یا شناور باشد که این موضوع با توجه به فعالیت هر شرکت مشخص میشود. البته در به دلیل گستردگی فعالیت شرکتها امکان دارد سطوح تفصیلی ریزتر شود که در نرمافزارهای مالی با عناوینی چون مراکز هزینه، تفصیلی و … شناخته شدهاند.
کدینگ حسابها تا سطح معین حسابها برای تمام شرکتها بدون توجه به بزرگی و کوچکی شرکتها و همین طور بدون توجه به حجم فعالیتهای شرکتها اجباری بوده و باید انجام شود. سطح معین حسابها همان سطحی است که سند حسابداری نیز با استفاده از آن تنظیم و ثبت میشود. کدینگ حسابها از سطح معین به بعد بصورت اختیاری انجام میگیرد. مفهوم اختیاری بودن بدین معنی است که با توجه به حجم فعالیتهای شرکتها این سطوح به ساختار کدینگ اضافه میشود. در واقع سطوح تفصیلی با توجه به نیاز شرکتها و در راستای نیل به اهداف شرکت اضافه شده و مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به ساختار کدینگ حسابداری مشخص میشود که سطح تفصیلی بهعنوان سطح چهارم حسابها بوده که میتواند تا سطوح بالاتر با توجه به نیاز شرکتها و حجم فعالیتهای آنها نیز ادامه یابد.
4- دستورالعمل کدینگ برای یک شرکت تولیدی
در زیر مدلهای کاملی از کدینگ آماده برای استفاده در شرکتهای بازرگانی (خرید و فروش) و تولیدی آورده شده که میتوان با اعمال تغییرات مورد نظر خود از آنها استفاده کرد.
قبل از هرکاری ابتدا باید طبق مراحل طبقهبندی و نامگذاری کالا که بحث گردید، نسبت به دستهبندی و گروهبندی و تخصیص نام به کلیه اقلام اقدام نموده و بر این اساس کلیه اقلام، کالاها و قطعات در انبارهای کارخانه را میتوان بر اساس کدهای ۶ الی ۱۲ رقم تعریف شوند (تعداد ارقام کد بسته به سیاستهای سازمان و مقدار فراوانی کالاهای یک سازمان و تعداد زیر گروها تعریف میشود). بهعنوان مثال بهصورت کد ۸ رقمی کدگذاری میتواند بهصورت زیر باشد:
بدین صورت که رقم اول ماهیت (مواد اولیه، کالای نیمه ساخته، محصول، قطعات یدکی و…)، دو رقم دوم کد گروه اصلی، دو رقم سوم کد گروه فرعی و سه رقم آخر کد سریال جنس باشد.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.