توضیحات
عنوان: تفاوت قالب های برشی و خمشی
- تفاوت قالب های برشی و خمشی
- عملیات بلانك زنی
- عملیات سوراخ زنی
- عملیات خم کاری
- عملیات کشش
- عملیات قالب بلانک زنی ساده
- قالبهای ترکیبی سوراخ زنی و بلانک زنی
- مهمترین عوامل شکل دهندهی قالبهای برش عبارتند از
- یکم- سنبه
- دوم- ماتریس
- سوم-کفشکها
- میل راهنما
- بوش راهنما
- نگهدارندهی میل راهنما
- چهارم- توپی
- پنجم– پین استپ
- ششم- پین انگشتی
- هفتم- روبنده یا ورق گیر
- هشتم- ضربه گیر
- نهم- سنبه گیر
تفاوت قالب های برشی و خمشی
برای شکل دادن فلزات کارهایی نظیر برش، خم کاری و کشش انجام می شود که اصطلاحاً این کارها را پرسکاری یا سنبهکاری می نامند.
قالبها در چه مواردی مورد استفاده قرار میگیرند؟
از قالبها جهت فرم دادن و بریدن فلزات نازک استفاده میشود، قالبها از قطعات مختلفی ساخته شده اند که قسمت اصلی همهی آنها “سنبه و ماتریس” و یا “سنبه و قطعهی فرم دهنده” میباشد، عملیاتی که در کارهای قالبسازی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند شامل موارد زیر میباشد :
۱- عملیات بلانك زنی:
یک سنبه و ماتریس همهی محیط قطعه را از نواری فلزی جدا می کند، آنچه که از قالب بیرون می افتد، قطعه اصلی و آنچه که به صورت توخالی باقی میماند ، دم قیچی است.
۲-عملیات سوراخ زنی:
در این مورد به وسیلهی یک سنبه روی قطعه کار سوراخ یا سوراخهائی ایجاد میشود، در این مورد آنچه که در قالب باقی مانده است قطعهی کار و آنچه که از قالب بیرون افتاده، دور ریز خواهد بود.
لازم به ذکر است عملیات سوراخ زنی و بلانک زنی معمولا در یک قالب واحد انجام میشوند.
۳-عملیات خم کاری:
خمکاری فرم دادن یک قطعهی فلزی بین یک سنبه و ماتریس فرم داده شده، به شکل دلخواه است. در این مورد به دلیل خاصیت انعطاف پذیری فلزات، زاویه دهانه ماتریس فرم دهنده کمی کوچکتر از اندازهی مورد نظر میباشد. خمکاری صفحات بزرگتر به وسیلهی پرسهای پنوماتیکی یا هیدرولیکی دو مرحلهای انجام میشود.حرکت ضربه زدن اینگونه پرسها را میتوان در هر زمان متوقف کرد و یا سرعت پرسکاری را تغییر داد.
۴-عملیات کشش:
کاسهها، پوستهها و قطعات دیگر به وسیلهی قالبهای کششی تولید میشوند. روش کار این قالبها به این شکل است که نوارفلزی، میان سنبه و ماتریسی که بین آنها یک فضای خالی وجود دارد قرار میگیرد و پائین آمدن سنبه روی ماتریس، نوار فلزی را به شکل سنبه یا ماتریس در میآورد. در این حالت ممکن است خاصیت انعطافپذیری بازگشتی یک اشکال اساسی ایجاد کند به این صورت که قطعهی فرم داده شده وارد یک کانال گشادتر شده وتا اندازه ای جا باز کند. هنگام بازگشت سنبه به طرف بالا، دهانهی باز شدهی قطعه به لبهی ماتریس گیر کرده و تعدد عملیات باعث خرابی این لبه میشود.
۵-عملیات قالب بلانک زنی ساده:
در این قالبها ماتریس یا بستر قطعه از جنس فولاد است که سطح آن را به صورت سخت درآورده اند و یا از جنس فولاد آلیاژی است که در مرحلهی اول آن را آبکاری کرده و پس از آن تمپره(برگشت دادن یا نرم کردن)می کنند.
در این مورد ماتریس روی یک بالشتک یا پایه قرار داده میشود. آنچه باعث جدا شدن قطعه از نوار فلزی میشود، سنبه ای است از جنس فولاد آلیاژی با فولاد ریختگی که در هر دو حالت تحت تاثیرعملیات حرارتی قرار گرفته است. یک راهنما نوار را به داخل قالب هدایت میکند و یک پین استپ آن را در موقعیت مناسب نسبت به سنبه متوقف میسازد. جهت تغییر موقعیت نوار فلزی، سوراخ ایجاد شده برای اولین بلانک، در پین استپ افتاده و وضعیت مشخصی برای نوار فراهم میکنند.
زمانی که سنبه روی نوار فلزی سوراخ ایجاد کرد نوار به گلولهی سنبه می چسبد. هنگام بازگشت سنبه، صفحهای فولادی به نام روبنده، موجب جدا شدن نوار از سنبه میگردد. برای مشاهدهی وضعیت نوار فلزی و پین استپ نسبت به هم در هر لحظه، روی روبنده سوراخ کوچکی تعبیه میشود.
۶-قالبهای ترکیبی سوراخ زنی و بلانک زنی:
نمونهای از این قالبها که هر دو کار سوراخ زنی و بلانک زنی را صورت داده و واشر فلزی تولید می کند، دارای قطعاتی است که درآغاز قطعهی نوار فلزی را سوراخ میکند و پس از آن همان سوراخ در یک شرایط مناسب زیر قطعه قرار داده میشود. در این مرحله پائین آمدن سنبه باعث تولید یک واشر کامل می گردد. لازم به ذکر است که هر ضربه پرس یک واشر کامل تولید میکند، جهت تعیین موقعیت نوار فلزی، سوراخی که اثرعمل بلانک زنی بر روی نوار ایجاد کرده مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت سیستم استپ چنین قالبهایی با قالبهای قبلی، در انعطاف پذیر بودن مکانیزم استپ آنها میباشد، جهت ثابت کردن وضعیت صفحات بالائی و پایینی قالب ، از یک جفت میلهی راهنما استفاده میشود، علاوه بر این وجود یک راهنمای برجسته در نوک سنبه باعث هدایت درست و مناسب آن به درون قالب میشود.
الف : جهت کم کردن فشار وارده به پرس، نوک سنبه یا ماتریس را به شکل شیبدار یا زاویهدار میسازند تا برش به صورت تدریجی در قطعه انجام گیرد. اصولا شیبهای یک طرفه موجب به وجود آمدن یک نیروی محوری مزاحم میشود، روش مقابله با این اشکال ایجاد شیب مضاعف در روی سنبه یا ماتریس است.
ب : در قالبهایی که سنبههای متعدد دارند، جهت کم کردن نیروی وارده به پرس، میتوان از سنبه هایی با طولهای متفاوت استفاده کرد به این صورت که تمامی آنها همزمان با نوار فلزی درگیر نگردند.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.