توضیحات
عنوان: تحلیل و بررسی امنیت غذایی و پتانسیل های کشور در زمینه امنیت غذایی با درنظر گرفتن عوامل موثر کشاورزی
- مقدمه
- سیر تحولی مفاهیم و تعاریف امنیت غذایی
- عوامل موثر بر امنیت غذایی
- امنیت غذایی در سطح ملی
- واردات بخش کشاورزی و امنیت غذایی
- تاثیر الگوی بهینه کشت در امنیت غذایی
- تاثیر آب مجازی در امنیت غذایی
- تاثیر کشاورزی در امنیت غذایی
- افزایش پتانسیل امنیت غذایی
- شاخص های آماری امنیت غذایی
- منابع و ماخذ
مقدمه
امنیت غذایی عبارت است از دسترسی فیزیکی، اقتصادی و اجتماعی همه افراد به غذای سالم و مغذی کافی جهت تامین نیازهای تغذیه ایدر راستای ترجیحات غذایی و داشتن زندگی فعال و سالم. در این تعریف غذا هم باید ایمن و سالم باشد و هم از نظر مواد مغذی تامین کننده نیازهای افراد باشد. با داشتن امنیت غذایی است که می توان جامعه ای سالم داشت تا بتواند فکر کند؛ اندیشه داشته باشد و در مقابل تهدیدهای بیگانگان دوام بیاورد.
“غذا” همواره بخش مهمی از زندگی بشر بوده و نقش حیاتی آن روبه گسترش می باشد. امنیت غذایی یكی از عمده ترین مشكلات جهان طی قرن 21 می باشد.برشمردن اهمیت مساله امنیت غذایی و مطرح كردن آن بعنوان یك معضل حساس جهانی ،مقابله اصولی با این بحران را می طلبد.امنیت غذایی و تبعات جانبی آن موضوعی است كه بطور مستقیم یا غیرمستقیم دامنگیر تمامی كشورهای جهان بویژه كشورهای جهان سوم است.امروزه دولتها با مشكلات پیچیده ای در زمینه غذا و خطر ناامنی غذایی مواجهند. به همین منظور توجه به تامین امنیت غذایی از جمله دغدغه های مهم هر دولت می باشد(عبادی،1384: 2).
توجه به امنیت غذایی در ایران همواره یكی از اهداف عمده برنامه های توسعه روستایی و كشاورزی بوده است.عنایت به این مساله، به ویژه بعد از انقلاب در چارچوب توسعه كشاورزی و بعنوان هدف اصلی آن به دلیل آنكه سیاستهای كشاورزی رژیم گذشته منجر به ایجاد شكاف درآمدی میان شهرها و روستاها، مهاجرت شدید روستاییان به شهرها، وابستگی شدید به واردات موادغذایی و كشاورزی از خارج شده بود به مراتب بیشتر از گذشته مورد تاكید قرارگرفت.سیاست های كشاورزی قبل از انقلاب و پیامدهای آن در ابتدای پیروزی انقلاب، مورد انتقاد تعداد زیادی از كارشناسان، دولتمردان و سیاست گذاران قرارگرفت و به تبع آن انتظارات زیادی برای تجدید نظر در این سیاست ها بوجود آمد. دولت بعد از انقلاب اقدامات نسبتا وسیعی را برای تغییر سازمانی و اداری كشاورزی و روستایی به همراه اجرای برنامه های توسعه روستایی انجام داده است. و انتظار می رود این سیاست ها با هدف خودكفایی در تولید مواد غذایی و توزیع درآمدی در سطح روستا و شهر به منظور دسترسی به همه امكانات معیشتی مناسب به مورد اجرا گذاشته شده باشد. (شكوری،1383: 133-134) امنیت غذایی یکی از اهداف راهبردی همه کشورها و نظامهای سیاسی بوده و هست.کشورما هم گرچه از این قاعده مستثنی نبوده و در سه دهه گذشته دستیابی به این هدف را سرلوحه بخش کشاورزی خود قرار داده است، اما تا کنون اقبال چندانی نداشته، حداقل در مقایسه با آنچه تعریف نموده است. براساس آخرین آمار منتشرشده مرکز آمار ایران، حدود نیمی از مواد غذایی کشور با واردات تأمین می شود.
تأمین،« امنیت ملی » در زمره اصلی ترین اهداف کلان حاکمیت های سیاسی محسوب می شود. امنیت ملی شامل قلمروهای مختلفی از جمله « امنیت غذایی » است. امروزه ارتقاء ضریب امنیت غذایی یکی از خواسته های اصلی نخبگان سیاسی کشورهای جهان می باشد و حتی این امر در کشورهای صنعتی از حساسیت فراوانی برخوردار است.
در ایران نیز که در سال های پس از انقلاب اسلامی همواره به مقوله خودکفایی در محصولات کشاورزی تأکید می شده و آن را در قانون های برنامه های توسعه مد نظر قرار داده، به « امنیت غذایی » توجه فراوانی داشته و خواهان افزایش ضریب آن بوده است؛ با این حال و به رغم تأکیدهای مختلف و حساسی تهای ویژه برای نیل به آن، در سال های اخیر شاهد کاهش ضریب امنیت غذایی بوده ایم.
در مطالعه حاضر به بررسی پتانسیل کشور در زمینه امنیت غذایی پرداخته خواهد شد و تاثیر عواملی مانند آب مجازی ، کشت های گلخانه ای و تعیین الگوی کشت بر تولید مواد غذایی و تامین امنیت غذایی کشور بررسی خواهند شد و حداکثر پتانسیل کشور برای تولید محصولات کشاورزی را توضیح و تشریح خواهد شد.
1-1 سیر تحولی مفاهیم و تعاریف امنیت غذایی
امنیت غذایی به معنای علمی، روشی حساب شده برای رفع مشكلات غذا و تغذیه و چارچوب تعریف شده ای برای برنامه ریزی و مدیریت توسعه است .تاریخچه بحث امنیت غذایی به بیش از 50 سال پیش و اعلامیه حقوق بشر در سازمان ملل متحد در سال 1948 برمی گردد.
سازمان خوارو بار و كشاورزی[1](فائو) در سال 1945 تاسیس شد و رسالت عمده آن هدایت بخش كشاورزی در جهت حل مشكلات سوء تغذیه و تامین سلامت تغذیه ای مردم جهان تعیین شد. در آغاز دهه 1970 ، تولید مواد غذایی دركشورهای درحال توسعه كاهش یافت وروز به روز بربی ثباتی و عدم تعادل بین جمعیت و غذا در جهان افزوده شد. به دلیل جلوگیری از عواقب وخیم این بحران، كنفرانس جهانی غذا[2] به ابتكار سازمان ملل متحد در سال 1974 تشكیل شد كه در آن بر امنیت غذایی در سطح جهان و به تبع آن در سطح كشورها تأكید شد .كنفرانس جهانی غذا 4 مساله امنیت غذایی را با تعریف زیر مورد توجه قرار داد :
” عرضه مستمر كالاهای اساسی غذایی به منظوربهبود مداوم مصرف غذا و خنثی كردن اثرات ناشی از نوسانات تولید و قیمت.”
توجه دقیق به این تعریف نشان می دهد كه ابزار عمده تامین امنیت غذایی،عرضه مستمر كالاهای اساسی غذایی تلقی می شود؛ به عبارت دیگر این تعریف جواب مشكلات گرسنگی و سوءتغذیه را در حوزه عرضه 3 می بیند (قاسمی،1383: 1026).
در دهه 1980 ، امنیت غذایی در سطح خانوار و فرد نیز مورد توجه قرار گرفت به طوری كه امروزه امنیت غذایی در كلیه سطوح به صورت مرتبط با هم مطرح است . بسیاری از دانشمندان و متخصصان امر، وقوع قحطی درآفریقا طی سال های 1985- 1984 ، مشكلات تأمین حداقل معیشت در بسیاری از كشورهای جهان درباره تعدیل ساختاری و نهایتا سیر اندیشه و تجربه در زمینه برنامه ریزی چندبخشی تغذیه ای را ، عامل افزایش توجه افكار عمومی به امنیت غذایی در دهه 1980 می دانند(نوری نائینی،1378: 108). در این دهه در سایه تجربه و پژوهش بیشتر تحولات نظری وسیع از امنیت غذایی پیش آمد و انعكاس این تحولات در تعریف زیر دیده می شود.این تعریف توسط بانك جهانی در سال 1986 ارائه شد و در كنفرانس بین المللی تغذیه در رم در سال 1992 برای اولین بار مورد تایید جهانی قرار گرفت كه به شرح زیر می باشد:
” دسترسی تمام مردم در تمام اوقات به غذای كافی به منظور زندگی سالم و فعال”
به خوبی ملاحظه می شود كه در تعریف جدید دسترسی مصرف كننده به غذای كافی (سیری سلولها) و در تمام اوقات مورد تاكید است و هدف نهایی از مصرف “زندگی سالم وفعال” یا به عبارتی ” سلامت جامعه” می باشد.
به عبارت دیگر، تعریف بالا از امنیت غذایی نقش بخش كشاورزی در سیستم عرضه غذا را در رابطه با تامین غذا و سلامت برای آحاد جامعه مبنای كار قرار می دهد. به همین مناسبت از دیدگاه جهانی برنامه ریزی و مدیریت موثر در حوزه امنیت غذایی حلقه ارتباطی موثر است كه اثرگذاری بخش كشاورزی و سیستم غذا را در جهت تامین سلامت جامعه و توسعه ملی به سطح مطلوب می رساند (قاسمی،1383: 1027).
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.