توضیحات
عنوان: تاثیر تجارت الکترونیک بر بهره وری
- چکیده
- مقدمه و بیان مساله
- تعریف تجارت الکترونیک
- مدل های تجارت الکترونیک
- مزایای اقتصادی تجارت الکترونیک
- مرور تحقیقات
- ادبیات بهره وری
- ادبیات فناوری اطلاعات و بهره وری
- مبانی نظری و مطالعات تجربی
- درآمد عملیاتی
- دلیل افزایش درآمد و کاهش هزینه ها
- شرکت های تک محصولی
- راههای افزایش درآمد و کاهش هزینه ها
- بهره وری
- کاربردهای بهره وری
- موانع بهبود بهره وری
- عوامل موثر بر بهره وری
- افزایش بهره وری بخش خدماتی
- مباحث مفهومی بخش خدمات
- راههای افزایش بهره وری نیروی انسانی
- مدیریت تغییر
- مدیریت کیفیت جامع
- چرخه بهره وری
- اندازه گیری بهره وری
- کاهش ضایعات
- توسعه فناوری و استفاده از روش های نوین
- فناوری اطلاعات محور توسعه پایدار و افزایش بهره وری
- فناوری آمار و اطلاعات
- عناصر اصلی فناوری اطلاعات
- زمینه های فناوری اطلاعات
- مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمانها
- مدیریت انفورماتیک
- فناوری اطلاعات سبز
- دیتا سنتر
- رایانه های رومیزی
- تجهیزات فعال شبکه
- تجهیزات غیر فعال شبکه
- تغییر در فرآیندها و ساختار سازمانی از طریق فناوری اطلاعات
- مدلی برای سنجش تاثیر فناوری اطلاعات بر افزایش بهره وری سازمانها
- مدل تعامل سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و بهره وری
- طراحی مدل بهبود بهره وری با تاکید بر نقش فناوری اطلاعات
- رابطه برآورد کمی نتایج اثر فناوری اطلاعات و بهره وری
- دولت الکترونیک
- نتایج مطالعات جهانی در زمینه رابطه بین تجارت الکترونیک و بهره وری
- مشکلات تجارت الکترونیک در ایران
- نتیجه گیری
- منابع
چكيده
تلاش بشر همواره در راستای ایجاد امکانات بهبود زندگی، بهره مندی از شرایط عادی، فرهنگی و اجتماعی بهتر و بیشتر بوده و برای رسیدن به آن تولید بیشتر و بهینه را هدف اساسی خود قرار داده است. ازطرفی تولید بیشتر و بهینه میسر نمی شود مگر ازطریق تولید بهره ور.یکی از راه های رسیدن به تولید بهره ور استفاده از فن آوری می باشد چرا که کارنامه حيات بشريت مملو از ابداع فن آوری های متعددی است که جملگی در جهت تسهيل زندگی انسان مطرح شده اند. فن آوری های اطلاعات و ارتباطات که از آنان به عنوان فن آوری های جديد و يا عالی ، ياد می شود ، بيشترين تاثير را در حيات بشريت داشته اند.فن آوری اطلاعات و ارتباطات،بدون شک تحولات گسترده ای را در تمامی عرصه های اجتماعی و اقتصادی بشريت به دنبال داشته و تاثير آن بر جوامع بشری بگونه ای است که جهان امروز به سرعت در حال تبديل به يک جامعه اطلاعاتی است . جامعه ای که در آن دانائی و ميزان دسترسی و استفاده مفيد از دانش ، دارای نقشی محوری و تعيين کننده است . مهمترين رسالت فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، ارائه امکانات و زير ساخت لازم برای توليد و توزيع دانش می باشد. استفاده موثر و موفقيت آميز از دانش ، عامل اصلی شکوفائی و توسعه و موفقيت اقتصادی جوامع و کشورها می باشد.
بنابراین برای رسیدن به این هدف نیاز به استفاده از روشهای نوین مدیریتی و همچنین کمک گرفتن و غافل نشدن از نقش بسیار مهم فناوری اطلاعات و آمار در این زمینه می باشیم.
مقدمه و بیان مساله
اگرچه مدیران بسیاری از سازمانها انتظار دارند که افزایش سرمایه گذاری در زمینه فناوری اطلاعات موجب افزایش بهره وری شود، اما نتیجه برخی از تحقیقات در زمینه رابطه بین فناوری اطلاعات و بهره وری عکس این موضوع را نشان میدهد.به عنوان نمونه نتایج یکی از تحقیقات منشر شده در مجله computer world نشان میدهد که مدیران فناوری اطلاعات در سازمانها نسبت به سرمایه گذاریهای که در زمینه فناوری اطلاعات انجام می دهند، خیلی خوشبین نیستند. آنها از راه حلهایی که به کار می بندند توقعات فراوانی دارند اما تحقیق مذکور نشان می دهد که فقط 4درصد از آنها از خروجی های خود خشنود هستند در حالی که سازمان ها میلیون ها دلار برای خودکارسازی جریان اطلاعات در فرآیندهای کسب وکار خود صرف میکنند.در صد کمی از آنها از افزایش بازده، از دیدگاه افزایش رضایت مشتریان و کاهش زمان و هزینه، رضایت دارند.در این مقاله نشان می دهیم که علت اصلی ناکامی سازمان ها در افزایش بهره وری ناشی از به کارگیری فناوری اطلاعات، عدم توجه به سرمایه گذاریهای مکمل سازمانی می باشد.
در ادبیات بهره وری به وضوح نشان می دهد که سرمایه گذاریهای مکمل، موجب افزایش بهره وری سازمان ها میشود و در صورتی که سرمایه گذاریهای در زمینه فناوری اطلاعات و سرمایه گذاریهای مکمل، به طور هماهنگ انجام شود، انتظار خواهیم داشت که فناوری اطلاعات به عامل افزایش بهره وری در سازمان ها تبدیل شود.در حالی که مطالعات دیگری وجود رابطه مثبت را تایید نکرد. بنابراین بحث پارادوکس بهره وری و پاسخ دادن به این پارادوکس مطرح شد.همانطور که عبارت نوظهور «پارادوکس بهره وری» با تحقیقات دانشگاهی سازگار نبود ، پاداش بهره وری هم اغراق آمیز به نظر می رسد.بنابراین ارائه اطلاعات عمومی بین سرمایه گذاریهای در زمینه تکنولوژی اطلاعات و بهبود عملکرد اقتصادی سازمانها امکان پذیر نبود.در اصل، بررسی رابطه ی فناوری اطلاعات و بهره وری نیروی انسانی و سرمایه ی موضوعی است که مورد توجه متفکران اجتماعی و اقتصادی قرار گرفته است. زیرا انتظار می رود، همگرایی بین روند گسترش فناوری اطلاعات و توسعه، در حوزه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشورها، تغییرات عمیقی را مبتنی بر دانایی محوری به همراه آورد. ملاحظه روابط کنونی آن در جهان، جهانی شدن یا جهانی سازی، فراگیر شدن و چند کاناله شدن ارتباط بین کاربران است. استدلال می شود که این تغییرات می تواند تحولات اساسی در فعالیت های اقتصادی و بازرگانی شرکت های دانش مدار ایجاد کند و حرکت آنها را از تولید بسته به تولید باز و انبوه تغییر دهد. این گونه تحولات پر دامنه هنگامی رخ خواهد داد که بخش خصوصی در یک اقتصاد مبتنی بر بازار، به نوآوری روی آورد و اطمینان کافی از تأثیر مثبت آن بر فعالیت های اقتصادی خود داشته باشد. ادبیات نظری نشان می دهد که در چارچوب نظریه ریسک زمانی سرمایه گذاری، با افزایش سرمایه گذاری می توان انتظار داشت که بازدهی و سودآوری ناشی از فعالیت های شرکت افزایش یابد. در حوزه ی سیاست گذاری های کلان جامعه نیز تأکید سیاست گذاران و مدیران برنامه ریزی بر گسترش رفاه اجتماعی و توسعه پایدار به عنوان یکی از محورهای اساسی دولت به شمار می آید.
دولت از این طریق سعی دارد استاندارد های زندگی جامعه را بهبود بخشد. افزایش تولید و بهبود کیفیت کالاها و خدمات، گاهی از طریق افزایش نهاده ی نیروی انسانی و سرمایه صورت پذیرد و گاهی از طریق کارآمدسازی منابع موجود (افزایش بهره وری) انجام می پذیرد. در واقع هدف بهره وری، به حداکثر رسانیدن استفاده از منابع، نیروی انسانی، سرمایه، مواد خام تولیدی، زمان و … به شیوه ای عملی و با کاهش هزینه های تولید، به منظور گسترش درآمد و سود شرکت یا سازمان است. ضمن آن که موجب توسعه ی اجتماعی و رشد اقتصادی بیش تر می شود. با بهبود بهره وری شاغلان، به دستمزد بیشتر و شرایط کاری مناسب تری دست خواهند یافت و در عین حال، فرصت های شغلی بیش تری تولید خواهد شد.
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.