توضیحات
تحقیق: تئوری آشوب و استراتژی
- مقدمه
- پیشینه
- بی نظمی یا آشوب چیست
- چگونگی شکل گیری نظریه بی نظمی
- تغییرات آب و هوایی
- تولید مثل قورباغه های نر
- مدل فرکتالی مندل بروت
- خصوصیات تئوری آشوب
- ویژگی های تئوری آشوب
- اثر پروانه ای (Butterfly Effect)
- خودسازماندهی (Dyhamic Adaptation)
- خودمانایی (self Similarity)
- جاذبه های عجیب
- بازتاب جلوه های نظریه آشوب در مدیریت
- خاصیت پروانه ای و تأثیر آن در مدیریت
- مثال از اثر پروانه ای
- اثر پروانه ای در تدوین استراتژی چقدر موثر است
- خاصیت سازگاری پویا و تأثیر آن در مدیریت
- خاصیت خودمانایی و تأثیر آن در مدیریت
- خاصیت جاذبه های غریب و تأثیر آن در مدیریت
- تصمیم گیری در شرایط آشوب
- اولین ابهام
- دومین ابهام
- سومین ابهام
- تأثیرات عمده نظریه آشوب بر تصمیم گیری
- پنج اصل برای مدیریت در شرایط آشوب
- بازاندیشی در مفاهیم سنتی مدیریت
- هنر تغییر
- تغییر کوچک، اثر بزرگ
- نقش مدیران
- هنر جورسازی
- تأثیرات نظریه آشوب بر تصمیم گیری
- مدیریت نظریه آشوب
- ایجاد پویایی در نگرش مدیران
- نقدپذیری فضای سازمان
- بهره گیری از هوشمندی سازمان
- کار تیمی
- سازمان یادگیرنده
- نقاط اهرمی
- مدیریت ثبات
- کاربرد تئوری آشوب
- ریاضی
- اقتصاد
- MIS
- مدیریت آشوب در عصر جهانی شدن
- الزامات و چالش های مدیریت در عصر جهانی شدن
- نتیجه گیری و پیشنهادات
- منابع و مآخذ
مقدمه
درچند دهه اخیر شاهد انقلاب عظیمی در علوم طبیعی بوده ایم. این انقلاب در شیوه درك و تبیین پدیده ها به وسیله اندیشمندانی صورت گرفته است كه درسالیان گذشته تبیین های خودرا درقالب های منظم ومشخص ارائه می دادند. جهان رامجموعه ای از سیستم هایی تصور می كردند كه مطابق با قوانین جبری طبیعت به طریقی مشخص و قابل پیش بینی درحركت است. ازاین رو معتقد بودند معلول ها به صورت خطی برآیند علل خاصی هستند. اكنون آن ها برنقش خلاقانه بی نظمی وآشوب تآكید كرده و جهان را مجموعه ای از سیستم هائی می دانند كه به شیوه هایی خود سازمانده عمل می نمایند و پیامدهای این شیوه زندگی وجود حالات غیر قابل پیش بینی و تصادفی است. اما در این شرایط قوانین جبری طبیعی كماكان حاكمیت دارند و پی برده شده كه سیستم ها به شیوه ای دورانی عمل می كنند كه در آن بی نظمی منجر به نظم و نظم منجر به بی نظمی می شود. امروزه دیگر تصور ساده از نحوه فعالیت جهان جای خود را به تصوری پیچیده و پارادوكس گونه داده است. این علم جدید تئوری پیچیدگی نامیده می شود و جنبه ای از این علم كه توجه همگان را به خود جلب كرده است تئوری آشوب یا نظم در بی نظمی نامیده می شود. نظریه “نظم غایی” یا “نظم در بی نظمی” به ما ابزار حل مسائل پیچیده را در محیط پرآشوب و آكنده از تغییر و تحول امروز و فردا می دهد.
پیشینه
تئوری آشوب یکی از بهترین روشهای نقد و درک آثار هنری در دوران معاصر است . مفاهیم اولیه این تئوری هرچند که در گذشته و در شاخه های مختلف هنری و اجتماعی شناخته شده بوده اما رشد و توسعه آن با پیشرفتهای علمی امروزی همزمان گشته است . در حقیقت می توان گفت که این تئوری در شکل کامل خود ، زایشی نو در زهدان دانش مدرن به حساب می آید زیرا که درک وشناخت دقیق این تئوری در گذشته به دلیل در دست نبودن امکانات محاسباتی پیشرفته ( نظیر کامپیوترهای امروزی ) امکان پذیر نبوده است. سیستمهای اتفاقی اساس درون مایه این تئوری را تشکیل می دهند اما ایده اصلی این تئوری بر مبنای اتفاق قرار ندارد بلکه در نهایت توضیح و تفسیر نوعی خاصی از نظم است . اساس این تئوری در حقیقت با آزمایش و بررسی بعضی از پدیده های طبیعی مانند شرایط آب و هوایی و یا وضعیت عملکرد فروشگاههای بزرگ زنجیره ای شکل گرفت . در دهة 1960، برخی از هواشناسان، ریاضی دانها، فیزیكدانها و زیست شناسان به شواهدی دست پیداكردند ومباحثاتی میان آنان شروع شد كه باعث طیفی از ناراحتیها، علایق، اعجابهاوحتی عصبانیتها شد.آنها نمی توانستند باور كنند كه طبیعت به گونهای كه شواهدش را به تازگی مشاهده می كردند، رفتار كند. آزمایشها نشان می دادكه طبیعت دارای رفتارغیرقابل پیش بینی است والگوها وطرحهای تصادفی وپیچیده ای را ایجاد می كند كه با محاسبات و فرمولهای خطی قابل انطباق نیست، بلكه در نقاط و وضعیتهای مشخصی شاخه شاخه می شود و راه خود را از نظر گاههای ازپیش تعیین شده جدا می كند. ابر،صاعقه،حبابهایی كه درپای آبشارها تشكیل می شوند از نمونة این نوع از پدیدهها هستند. به دنبال این مشاهدات و آزمایشها نظریه جدیدی به نام نظریه آشوب شكل گرفت.
یکی از مهمترین درون مایه های موجود در تئوری آشوب در سال 1961 به وسیله ادوارد لورنز پیاده سازی شد: پیش بینی ناپذیری . آیا بال زدن یک پروانه در برزیل موجب ایجاد گردبادی در تگزاس خواهد شد ؟ این تصویر هرچند که کمی مزحک می نماید اما بیان کننده اهمیت اجزاء در مطالعات مربوط به تئوری آشوب است . مطابق عقیده لورنز طوفان ایجاد شده از بال زدن یک پروانه بیانگر سیستمی است که به شکلی کاملا حساس به شرایط اولیه خود وابسته است به طوری که تمامی عناصر موجود در یک سیستم به عنوان جزئی جدایی ناپذیر از روند حرکت و تکامل آن سیستم شناخته می شوند و هیچ عنصری را هرچند ناچیز و جزئی نمی توان نادیده گرفت . مقاله لورنز هرچند که روی آب و هوا تمرکز داشت اما در واقع به مفهوم تکرار ارتباط پیدا می کرد . با در نظر گرفتن الگوهای ظاهری و فاقد معنای رویدادها ، درست مانند بال زدن یک پروانه ، و تکثیر دوباره و دوباره آنها قادر خواهیم بود یک سیستم غیرقابل کنترل و لجام گسیخته همانند گردباد ایجاد کنیم. با شناخت و تعیین این الگوها ما قادر به درک یک سیستم آشوب گرا خواهیم بود . تکرار برای همه ما چیز نا آشنایی نیست . به عنوان مثال وقتی میکروفونی را در نزدیکی یک بلندگو قرار می دهید، صدا به خود سیستم پسخورد می کند و این عمل تا آنجا ادامه می یابد که صدای بسیار ناهنجاری از یک زمزمه ساده تولید می شود . به طور کلی در مورد تئوری آشوب می توان گفت که این تئوری به بررسی برهم کنشی تمامی عناصر موجود در یک متن پویا ( دینامیک ) ، حساسیت نسبت به شرایط اولیه ، تکرار ، آشکار سازی الگوهای پنهان موجود در متن و تکامل یک متن بر اساس منطق درونی خود می پردازد .
اولین شخصی که با خاصیت آشوب برخورد کرد هادامارد[1] بود، وی در سال ۱۸۹۸ هنگامی که مشغول کار روی سیستمی مبتنی بر سر خوردن ذرات روی سطح بدون اصطکاک و با خم ثابت بود، پی برد که این سیستم نسبت به شرط اولیه بسیار حساس است، پس از هادامارد، پوانکاره در سال ۱۹۰۰ هنگامی که مشغول مطالعه روی مسئله جرم ماه، زمین و خورشید بود پی برد که این قبیل از مسائل توسط قوانین نیرو و حرکت نیوتن و قوانین کپلر قابل حل نیست و نوعی مسئله آشوب به نظر می رسد. این مسئله به بررسی چگونگی رفتار، مسیرهای حرکت و سرعت حرکت اجرا می پردازد که به طور متقابل بر همدیگر اثر می گذارند. پس از پوانکاره دانشمندانی مانند بیرخوف[2]، لیتل وود[3] و کارتریجت[4] در مورد مسائل سیستم های دینامیکی غیرخطی به مطالعه پرداختند. پس از سال ۱۹۵۰ نظریه آشوب با سرعت بیشتری به حرکت خود ادامه داد زیرا رفتارهایی که تئوری خطی امکان پاسخگویی به آنها را نداشت، روز به روز بیشتر می شد به علاوه با ظهور رایانه ها در دفاتر کار و ادارات و توانایی این دستگاه ها برای محاسبه اعمال تکراری، بسیاری از مسائل آشوب که درگیر تکرارهای بسیار زیاد و فرمول های ساده ریاضی بودند قابل حل به نظر رسید.
در سال ۱۹۷۷ برای نخستین بار یکصد نفر از دانشمندان علوم مختلف در کشور ایتالیا گردهم آمدند تا اطلاعات خود را در مورد تئوری آشوب با هم مبادله کنند و این نخستین گردهمایی جهانی در مورد تئوری آشوب بود که برگزار می شد.
توجه
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.