توضیحات
عنوان: تأثیر آموزش مهارت های ارتباطی بر ساختار توزیع قدرت و رضایت زناشویی در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 3 تهران
- چکیده
- مقدمه
- فرضیه های تحقیق
- روش شناسی تحقیق
- روش تجزیه و تحلیل داده ها
- بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات
- منابع
- منابع فارسی
- منابع انگلیسی
چکیده
هدف این پژوهش بررسی تأثیر آموزش مهارت های ارتباطی بر ساختار توزیع قدرت و رضایت زناشویی در زوجین بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره تحت نظارت سازمان نظام روانشناسی ایران در منطقه 3 تهران بودند، که 98 نفر از آنها به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه 38 نفری (گروه آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس دو پرسشنامۀ رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامۀ سعیدیان بود که ابتدا پیش آزمون از هر دو گروه گرفته شد و سپس، زوجین گروه آزمایش تحت آموزش مهارت ارتباطی قرار گرفتند و 5/2 ماه پس از اتمام دوره ی آموزشی از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد مقدار معنی داری کوچکتر از 05/0 است بنابراین به طور کلی می توان گفت متغیر مستقل بر متغیر وابسته اثرگذار است. در واقع بین گروه های آزمایش و کنترل از لحاظ پس آزمون متغیر ساختار توزیع قدرت با کنترل پیش آزمون در سطح 05/0 تفاوت معناداری وجود دارد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که یک دوره تمرین آموزش مهارتهای ارتباطی زوجین بر ساختار قدرت و رضایت زناشویی در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره در منطقه 3 تهران تأثیر معناداری دارد.
واژگان کلیدی: آموزش مهارت های ارتباطی، ساختار توزیع قدرت، رضایت زناشویی در زوجین.
- مقدمه
همه زوج ها به دنبال آن هستند که از زندگی زناشویی خود لذت ببرند و احساس رضایت کنند. وقتی فرد ارزیابی مثبت از خصوصیات خود داشته باشد، رضایتمندی زناشویی یکی از مهّمترین شاخصهای رضایت از زندگی است که بر میزان سلامت روانی، میزان رضایت از زندگی و حتّی بر میزان درآمد، موفقیّت تحصیلی و رضایت از شغل زوجین تأثیر می گذارد. از سویی ناسازگاری در روابط زوجین موجب اختلال در روابط اجتماعی، گرایش به انحرافات اجتماعی و افول ارزشهای فرهنگی بین زن و شوهرها می شود (جنیدی و همکاران، 1388). در واقع مبتنی بر مطالعات هالفورد[1] و همکاران (2015)؛ پهلوانی (1396)، آموزش مهارت ارتباط زناشویی به زوجینی که رضایتمندی ضعیفی داشتند، توانست رضایتمندی زناشویی را تا حد قابل توجّهی افزایش دهد.
یکی از عوامل مهم در رضایت زناشویی، دسترسی به منابع قدرت و اعمال قدرت کردن در خانواده است. توزیع قدرت در خانواده موضوعی مهّم در روابط خانوادگی است و افراد صاحب قدرت در خانواده امکان نظارت بر دیگر اعضای خانواده را نیز دارا هستند. فرد قدرتمند قادر است در مواردی که تصمیم گیری های مهمّی در خانواده رخ می دهد، با اتکا به منابع قدرت در دسترس، بیشتر بر روند اتخاذ تصمیم نهایی تأثیر گذارد و دیگری را وادار به قبول تصمیمات خود کند. در الگوهای سنّتی، قوانین مشخصی در مورد وظایف زن و مرد و انجام فعّالیّتهای مربوط به زندگی زناشویی وجود داشت و درواقع، از پیش تعیین شده بود؛ ولی افزایش ضریب نفوذ سواد بین افراد به ویژه زنان، ورود زنان به اجتماع و داشتن مشارکت و کنترل بر منافع اقتصادی خانواده، از جمله عواملی هستند که الگوهای سنتّی را تحت تأثیر قرار داده و بر تغییر ساختار خانواده و نحوۀ توزیع قدرت در آن تأثیر بسیار داشته اند (حسینیان و کرمی، 1391). براساس مطالعۀ انجام شده توسط زو و بیان[2]، 2005، زنانی که دارای سرمایه اجتماعی و منابع ارزشمند هستند در مقایسه با دیگر زنان سهم بیشتری از توزیع قدرت در خانواده خود به دست آورده اند.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.