توضیحات
عنوان: بررسی روشهای نوین آبیاری و نقش آنها در کارایی مصرف آب در کشاورزی
- بخش اول:کلیات
- مقدمه
- مفهوم آبیاری دقیق
- راندمان آبیاری
- پیشینه پژوهش در روشهای نوین آبیاری
- بخش دوم:بررسی روشهای نوین آبیاری
- مقدمه
- روشهای آبیاری
- روشهای نوین آبیاری
- آبیاری تحت فشار
- سابقه تاریخی و روند توسعه سیستمهای آبیاری تحت فشار
- مزایای آبیاری تحت فشار نسبت به آبیاری سطحی
- معایب آبیاری تحت فشار نسبت به آبیاری سطحی
- انواع سیستمهای آبیاری تحت فشار
- آبیاری موضعی(قطرهای)
- آبیارانی بارانی
- مزایای اقتصادی متعدد روشهای نوین آبیاری
- نقش روشهای نوین آبیاری در بخش کشاورزی
- نقش روشهای نوین آبیاری برای حفاطت از منابع آبی در ایران
- بخش سوم:نتیجهگیری و پیشنهادات
- نتیجهگیری
- پیشنهادات
- منابع
چکیده
محدودیت منابع آب، همواره مهمترین مشکل کشاورزی ایران بوده و گسترش سطح زیرکشت، درکنار استفاده ازروشهای سنتی و غیراصولی آبیاری، سبب تشدید این محدودیت درسالهای اخیر شده است. بخش کشاورزی، بزرگترین مصرف کننده منابع آب کشور ( بیش از90 درصد) میباشد و متأسفانه به دلیل پایین بودن راندمان آبیاری (حداکثر 30 درصد)، بیشترین هدررفت منابع محدود آب کشور نیز در این بخش اتفاق میافتد. با توجه به آنكه سهم عمده ای از منابع محدود آب كشور در بخش كشاورزی مصرف میگردد، سیاستگذاری برای مدیریت بهینه مصرف آب امـری ضـروری بوده و به همین دلیل تحقیقات اخیر محققان به منظور صرفه جویی در مصرف آب و نیز افزایش بازده آبیاری و كارایی مصرف آب، به سمت خودكارسازی ( آبیـاری دقیق) سوق پیدا كرده است. بهینه كردن مصرف آب در كشاورزی و افزایش كارائی مصرف آن كه در نهایت میتواند به پایداری سیستم كشاورزی آبی، بـه همـراه افزایش درآمد زارع منتهی شود، مستلزم بكارگیری روشهای مختلف آبیاری دقیق است. امروزه راندمان کل آبیاری درسطح کشور در مناطق و شرایط مختلف بین 25 الی40 درصد است که بطور عمده مربوط به تلفات انتقال درانهار، تلفات توزیع درمزارع و تلفات مربوط به سوء مدیریت آبیاری است. با پیشرفت فناوری درسالهای اخیر توجه خاصی به توسعه روشها و فناوریهای نوین آبیاری شده است که دراین تحقیق سعی شده است با این فناوریها و نقش آنها درکارایی مصرف آب در کشاورزی پرداخته شود.
کلمات کلیدی: محدویت منابع آب، کشاورزی، راندمان آبیاری، روشها و فناوریهای نوین آبیاری
بخش اول:
کلیات
1-1-مقدمه
مسئله کمبود منابع آب، اصلیترین موضـوع مـورد بحث جهان در آینـده خواهـد بـود زیـرا تـا سـال 2050 میلادی جمعیت جهان بـه مـرز 9/4 میلیـارد نفـر خواهـد رسید و در نتیجه تأمین آب و مواد غذایی و حفـظ محـیط زیست مهمترین دغدغه مدیران و رهبران کشورها خواهد بود. این وضعیت به ویژه برای کشورهای خاورمیانه بـسیار نگران کننده است که با پنج درصد جمعیت جهان تنهـا بـه یک درصد از آب هـای شـیرین دسترسـی دارنـد. در شرایط فعلـی، اسـتفاده از فنـاوری هـای نـوین آبیـاری و مدیریت اقتصادی آب از جملـه راه کارهـای مهـم و مـؤثر مقابله با بحران کمبود آب در بخش کشاورزی اسـت کـه بازده آبیاری را در آبیاری تحت فشار به شیوه بارانی تا 80 و در آبیاری قطره ای تا 95 درصد افزایش می دهد.
با توجه به آنكه سهم عمدهای از منابع محدود آب كشور در بخش كشاورزی مصرف مـیگردد، سیاسـت گـذاری بـرای مـدیریت بهینـه مصرف آب امری ضـروری بـوده و بـه همـین دلیـل تحقیقـات اخیـر محققان به منظور صرفه جـویی در مـصرف آب و نیـز افـزایش بـازده آبیاری و كارایی مصرف آب، به سمت خودكارسـازی (آبیـاری دقیـق) سوق پیدا كرده است. بهینه كردن مصرف آب در كشاورزی و افـزایش كارایی مصرف آن كه در نهایت میتواند به پایداری سیستم كشاورزی آبی، به همراه افزایش درآمد زارع منتهـی گـردد، مـستلزم بكـارگیری روشهای مختلف آبیاری دقیق است.
در ﮐﺸﻮر اﯾﺮان از ﯾﮏ ﺳﻮ ﺑﯿﺶ از 80 درﺻﺪ از ﻣﻨﺎﺑﻊ آﺑﯽ ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﺤﺼﺎل در ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزی ﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﻣﯽرﺳﺪ و از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ ﻣﯿﺰان راﻧﺪﻣﺎن و ﺑﺎزدﻫﯽ آب ﻣﺼﺮﻓﯽ در ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزی ﺑﺴﯿﺎر ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺑﻮده و ﻓﻘﻂ ﯾﮏ ﺳﻮم آن ﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﻧﻬﺎﯾﯽ رﺳﯿﺪه و ﻣﺎﺑﻘﯽ ﺑﻪدﻟﯿﻞ روشهای ﻧﺎﮐﺎرآﻣﺪ آﺑﯿﺎری ﺑﻪ ﻫﺪر ﻣﯽرود. ﻋﻼوه ﺑﺮ اﯾﻦ، ﮐﻤﺒﻮد آب و آﻟﻮدﮔﯽ ذﺧﺎﯾﺮ آﺑﯽ اﻧﺘﻘﺎل آب ﮐﺸﺎورزی ﺑﻪ ﺳﺎﯾﺮ ﺑﺨﺶﻫﺎ و ﮐﺎراﯾﯽ ﭘﺎﯾﯿﻦ ﻣﺼﺮف آب در ﮐﺸﺎورزی ﺑﻪ ﺻﻮرت ﯾﮏ ﺑﺤﺮان ﺧﻮد را ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ ﮐﻪ ﺗﻮﺟﻪ ﺟﺪی ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﻦ و ﻣﺘﻮﻟﯿﺎن را در ﻋﺮﺻﻪ ﻣﻠﯽ ﻣﯽﻃﻠﺒﺪ. ﻫمچنین اﻓﺰاﯾﺶ ﺗﻘﺎﺿﺎ ﺑﺮای آب و اﻓﺰاﯾﺶ دورهﻫﺎی ﺧﺸﮑﺴﺎﻟﯽ و ﺗﺄﺛﯿﺮ اﻧﺴﺎن ﺑﺮ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ، ﮐﻤﯿﺖ و ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ آب را ﺑﺎ ﻣﺨﺎﻃﺮات ﺟﺪی ﻣﻮاﺟﻪ ﺳﺎﺧﺘﻪ اﺳﺖ. در اﯾﻦ ﻣﯿﺎن اﻫﻤﯿﺖ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﻋﻘﻼﻧﯽ و ﺑﻬﺮهﺑﺮداری ﻣﻨﺎﺑﻊ آب ﺑﺮ ﺣﺴﺐ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﯾﺪار و ﺑﻪ وﯾﮋه ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﯾﺪار ﮐﺸﺎورزی ﻣﻄﺮح ﻣﯽﮔﺮدد و ﻣﯽﺗﻮان ﮔﻔﺖ ﮐﻤﺒﻮد آب ﺑﺰرﮔﺘﺮﯾﻦ ﻣﻌﻀﻞ ﺟﻬﺎن در ﻗﺮن ﺣﺎﺿﺮ اﺳﺖ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺷﺮاﯾﻂ ﺧﺎص اﻗﻠﯿﻤﯽ ﮐﺸﻮر و ﭘﺎﺋﯿﻦ ﺑﻮدن اﻣﮑﺎن اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺟﺪﯾﺪ آب ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده در ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزی و ﺿﺮورت اﻓﺰاﯾﺶ ﺗﻮﻟﯿﺪات ﮐﺸﺎورزی از ﻣﻨﺎﺑﻊ آب ﻣﺤﺪود، اﺳﺘﻔﺎده از روشﻫﺎی ﻋﻠﻤﯽ و ﻓﻨﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﯾﺶ ﮐﺎرآﯾﯽ ﻣﺼﺮف آب ﮐﺸﺎورزی از ﺿﺮورﯾﺎت ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزی اﺳﺖ. ﺧﺸﮏ ﺷﺪن ﺗﺎﻻبها و درﯾﺎﭼﻪﻫﺎی داﺧﻠﯽ ﮐﺸﻮر، ﺑﺤﺮان ﻣﻨﺎﺑﻊ آب زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ، ﭘﺪﯾﺪه ﻓﺮوﻧﺸﺴﺖ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎﯾﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﮐﺸﻮر را ﺑﺎ ﺑﺤﺮان آﺑﯽ روﺑﺮو ﻣﯽکند و در ﻣﻮرد آبﻫﺎی زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ ﻧﯿﺰ ﺑﯿﺶ از ﻧﯿﻤﯽ از آب ﻣﻮرد ﻧﯿﺎز ﮐﺸﻮر از ﭼﺎهﻫﺎ ﺗأﻣﯿﻦ ﻣﯽﺷﻮد. در واﻗﻊ ﺣﻔﺮ ﭼﺎهﻫﺎی ﻏﯿﺮﻣﺠﺎز اﻓﺰاﯾﺶ ﯾﺎﻓﺘﻪ و از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ ﻣﯿﺰان اﺳﺘﻔﺎدهای ﮐﻪ از ﭼﺎههای ﻣﺠﺎز اﻧﺠﺎم ﻣﯽﺷﻮد، ﺑﯿﺶ از ﺣﺪ ﻣﻄﻠﻮب اﺳﺖ و اﯾﻦ ﻣﺴأﻟﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪه ﮐﻪ در ﭘﯽ ﺳﺎﻟﯿﺎن ﮔﺬﺷﺘﻪ 100 ﻣﯿﻠﯿﺎرد ﻣﺘﺮ ﻣﮑﻌﺐ از ذﺧﺎﯾﺮ اﺳﺘﺎﺗﯿﮏ ﺳﻔﺮهﻫﺎی زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﺑﺪ. روﻧﺪ اﻓﺰاﯾﺶ ﺗﻌﺪاد ﭼﺎهﻫﺎ و ﺗﺨﻠﯿﻪ از ﻣﻨﺎﺑﻊ آب زﯾﺮزﻣﯿﻨﯽ ﻣﻮﺟﺐ ﺷﺪه ﮐﻪ ﻣﺠﻤﻮﻋﺎً ﺑﺮداﺷﺖ آب رو ﺑﻪ ﮐﺎﻫﺶ ﺑﺎﺷﺪ و ﻧﯿﺰ در ﭘﯽ 10 ﺳﺎل ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻣﯿﺰان روان آب رودﺧﺎﻧﻪ ﺑﻪ 46 درﺻﺪ در ﮐﻞ ﮐﺸﻮر رﺳﯿﺪه اﺳﺖ و در ﻫﻔﺖ ﻣﺎﻫﻪ ﻧﺨﺴﺖ ﺳﺎل آﺑﯽ 53 ﻣﯿﻠﯿﺎرد ﻣﺘﺮ ﻣﮑﻌﺐ ﺑﺮداﺷﺖ ﺷﺪه اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺳﺎل ﺟﺎری ﺑﻪ 25 ﻣﯿﻠﯿﺎرد ﻣﺘﺮ ﻣﮑﻌﺐ رﺳﯿﺪه اﺳﺖ.
ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺘﻪ در داﺧﻞ و ﺧﺎرج از ﮐﺸﻮر ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻣﯽﺷﻮد ﮐﻪ ﻧﺎآﮔﺎﻫﯽ ﮐﺸﺎورزان و ﻣﺮدم ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ اﻧﻮاع روشﻫﺎی آﺑﯿﺎری در ﮐﺸﺎورزی ﻣﺴأﻟﻪ ﻣﻬﻤﯽ اﺳﺖ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻫﻤﯿﺖ زﯾﺎد ﺣﻔﻆ ﻣﻨﺎﺑﻊ آﺑﯽ و ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی از ﻫﺪرروی اﯾﻦ ﻣﻨﺒﻊ ارزﺷﻤﻨﺪ، در این تحقیق، به بررسی روشهای نوین آبیاری و نقش آنها در کارایی مصرف آب در کشاورزی پرداخته میشود.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.