توضیحات
عنوان: بررسی تأثیر استراتژی کاهش در مبدأ (بخش خانگی /صنعتی / و…) در کاهش مصرف انرژی و آلودگی محیطز یست
- مقدمه
- پسماند
- مدیریت پسماند
- کاهش تولید زباله
- اثرات زیست محیطی و اقتصادی کاهش تولید زباله از مبدأ
- نتیجهگیری
- منابع
مقدمه
امروزه پسماندها جزء لاينفك زندگي بشر به شمار مـيآينـد. طـي دو دهـه اخيـر، مديريت پسماندهاي جامد شهری بـه يكـي از نگرانیهای عمده تبديل گرديده و در حـال حاضـر يكي از موضوعات مهـم عمـومي موردبحث اسـت.
با توسعه شهرنشـینی و افـزایش روزافزون جمعیت شهری، میزان تولیـد زبالهها افـزایش مییابد؛ که با توجه به افزایش تولیـد زبالـه و درنتیجه افزایش هزینههای بالای جمعآوری و انهـدام آن، محدودیت بودجه شـهرداری، کمیـابی اراضـی تخصیصیافته برای دفن زبالـه در حـوزه شـهری، دلنگرانیهای حاصــل از خســارات اکولــوژیکی ناشــی از زبالــههــای خطرناک و زیان وارده به محیطزیست، مـدیریت زبالـههــای شــهری از اهمیــت فوقالعادهای برخــوردار اسـت.
بنــابراين جمعآوري و دفع پسـماندها و درواقع به بیان کاملتر مدیریت پسماند بـه طريقـي مناسـب كـه بتواند سبب كاهش مسـتقيم و غیرمستقیم خطـرات مربوط بهسلامتی مـردم و آسـيب بـه فـون و فلـور و محيط گردد؛ بسيار حـائز اهميـت اسـت.
امروزه استراتژیهای مدیریت پسماند بهمنظور به حداقل رساندن تخریب محیطزیست، از فنآوری تصفیه انتهایی به کاهش زبالهها تغییریافته است. در کنفرانس محیطزیست و توسعه سازمان ملل متحد در ریودوژانیرو در سال 1992، توافقی در میان کشورهای شرکتکننده با تأکید بر کاهش ضایعات، به حداکثر رساندن بازیافت و استفاده مجدد از زبالههای سازگار با محیطزیست انجام شد و توافق شد که باید اولین قدم برای مدیریت پسماند کاهش ضایعات در مبدأ باشد.انجام تحقیق
در مدیریت پسماند شهری طبق دیدگاه کلینگر سیاست اصلي کاهش تولید مواد زائد در مبدأ میباشد و پسازآن استقرار یک سیستم مدیریتی مناسب جهت مواد زائد تولیدي است بهنحویکه ازنظر زیستمحیطی مؤثر، ازنظر اقتصادي بهصرفه و ازنظر اجتماعي قابلقبول باشد.
سالیانه میلیونها تن پسماندهای آلی دفن و یا سوزانده میشود و علاوه بر اینکه هزینههای کلانی صرف حمل، دفن و یا سوزاندن پسماندها میشود، مشکلات زیستمحیطی فراوانی ازجمله انتشار گازهای گلخانهای را به همراه دارد. از طرفی در طی چند سال اخیر به دلیل اهمیت گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی، انتشار گازهای گلخانهای اهمیت ویژهای پیداکرده است و کشور جمهوری اسلامی ایران نیز با پذیرش پروتکل کیوتو موظف به کاهش انتشار این گازها شده است و مدیریت صحیح پسماند نقش قابلملاحظهای در کاهش انتشار گازهای گلخانهای را داراست.
امروزه در سطح جهان مدیریت مواد زائد جامد بدون توجه به دو مسئله كاهش تولید زباله و بازیافت مطمئناً مدیریت موفق و كاملی نخواهد بود. به همین دلیل لازم است در كلیه طرحها و برنامههای مربوط به كنترل مواد زائد، این دو مسئله اساسی باید موردتوجه قرار گیرد. تولید كمتر زباله منجر به حفظ سلامت انسان بهعنوان محور توسعه پایدار و محیطزیست میشود.
پسماند
ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﻣﺤﺼﻮل ﺟﺎﻧﺒﯽ فعالیتهای اﻧﺴﺎﻧﯽ اﺳﺖ. ازلحاظ ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ، ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺣﺎوی ﻫﻤﺎن ﻣﻮادی اﺳﺖ ﮐﻪ در ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻣﻔﯿﺪ وﺟﻮد دارد و ﺗﻨﻬﺎ ﺗﻔﺎوت آنها در ﺑﯽارزش ﺑﻮدن ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ اﺳﺖ. در ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﻮارد اﯾﻦ بیارزشی ﻧﺎﺷﯽ از ﻣﺨﻠﻮط ﺑﻮدن و ﯾﺎ ﻧﺎﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺑﻮدن اﯾﻦ ﻣﻮاد در ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ اﺳﺖ. ﺟﺪاﺳﺎزی ﻣﻮاد ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ میتواند ﯾﮑﯽ از روشهای اﻓﺰاﯾﺶ ارزش ﻣﻮاد و ﭘﯿﺪا ﮐﺮدن ﻣﻮارد ﮐﺎرﺑﺮد ﺑﺮای آنها ﺑﺎﺷﺪ. بهطورکلی راﺑﻄﻪ ﻣﻌﮑﻮﺳﯽ ﺑﯿﻦ ﻣﯿﺰان اﺧﺘﻼط ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ و ارزش آن وﺟﻮد دارد.
ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ از ﭼﻨﺪ ﻣﻨﻈﺮ میتواند دستهبندی ﺷﻮد: ازنظر وﺿﻌﯿﺖ ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ (ﺟﺎﻣﺪ، ﻣﺎﯾﻊ، ﮔﺎز)، ازنظر ﮐﺎرﺑﺮد اﺻﻠﯽ (بستهبندی، ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ و…)، ازنظر ﻣﻮاد (ﺷﯿﺸﻪ، ﮐﺎﻏﺬ و…)، ازنظر ویژگیهای ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ (ﺳﻮﺧﺘﻨﯽ، ﮐﻤﭙﻮﺳﺖ ﺷﺪﻧﯽ، ﺑﺎزﯾﺎﻓﺘﻨﯽ)، ازنظر ﻣﻨﺸأ (ﺧﺎﻧﮕﯽ، ﺗﺠﺎری، ﮐﺸﺎورزی، ﺻﻨﻌﺘﯽ و…) و ﯾﺎ ﻣﯿﺰان اﯾﻤﻨﯽ (خطرناک، بیخطر).
ﺑﻪ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺧﺎﻧﮕﯽ و ﺗﺠﺎری درمجموع، ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺷﻬﺮی ( MSW) ﮔﻔﺘﻪ میشود، ﮐﻪ ﻣﻌﻤﻮﻻً کمتر از ده درﺻﺪ ﮐﻞ ﺟﺮﯾﺎن ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ را ﺷﺎﻣﻞ میشود. ﻧﻮد درﺻﺪ ﺑﻘﯿﻪ ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﮐﺸﺎورزی، ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ معدنکاوی، ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺻﻨﻌﺘﯽ و ﺗﻮﻟﯿﺪی، ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺗﻮﻟﯿﺪ اﻧﺮژی، ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺗﺼﻔﯿﻪ آب و ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ساختوساز و ﺗﺨﺮﯾﺐ. ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺧﺎﻧﮕﯽ ﻫﻤﻮاره مسئلهای ﭘﯿﭽﯿﺪه در ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺷﻬرﻫﺎ ﺑﻮدهاﺳﺖ. ﺑﻪ ﻋﻠﺖ داﻣﻨﻪ ﮔﺴﺘﺮده ﻣﻮاد ﻣﻮﺟﻮد در اﯾﻦ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ (ﺷﯿﺸﻪ، ﻓﻠﺰ، ﮐﺎﻏﺬ، ﭘﻼﺳﺘﯿﮏ، ﻣﻮاد آﻟﯽ و …) و اﺧﺘﻼط ﮐﺎﻣﻞ اﯾﻦ ﻣﻮاد، ﻣﺸﮑﻼت ﻣﺘﻌﺪدی در ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ آنها ﺑﺮوز میکند. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺗﺮﮐﯿﺐ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ در فصلهای ﻣﺨﺘﻠﻒ، در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺟﻐﺮاﻓﯿﺎﯾﯽ ﻣﺨﺘﻠﻒ و از ﮐﺸﻮری ﺑﻪ ﮐﺸﻮر دﯾﮕﺮ و از ﺷﻬﺮی ﺑﻪ ﺷﻬﺮ دﯾﮕﺮ ﺗﻐﯿﯿﺮ میکند و ﻫﻤﯿﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺎﻧﻊ از آن ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ نسخهی واﺣﺪی ﺑﺮای ﺗﻤﺎم ﺷﻬﺮﻫﺎ ﭘﯿﭽﯿﺪه ﺷﻮد. ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺗﺠﺎری و ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﻌﻤﻮﻻً یکنواختتر و در ﻣﻘﺎدﯾﺮ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﺗﻮﻟﯿﺪ میشود؛ بنابراین سیستم ﻣﺪﯾﺮﯾﺘﯽ ﮐﻪ ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺧﺎﻧﮕﯽ را ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﮐﻨﺪ، ﻗﻄﻌﺎً ﺗﻮاﻧﺎﯾﯽ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ از ﻣﻨﺎﺑﻊ دﯾﮕﺮ را ﻧﯿﺰ دارد.
مدیریت پسماند
مدیریت پسماند بهعنوان یکی از مهمترین دغدغههای جوامع بشری مطرح میباشد. افزایش روزافزون حجم پسماندها از یکسو و تنوع و گوناگونی آنها از سویی دیگر بر پیچیدگی شرایط و نحوه جمعآوری و دفع آنها میافزاید. مدیریت پسماندهای شهری به عواملی همچون تولید زوائد، جمعآوری، حملونقل، دفن زباله و بازیافت آن بستگی دارد، بنابراین محدوده مدیریت این مقوله بسیار وسیع و متغیر است، برای چنین موضوعی راهی جز مدیریت و برنامه راهبردی وجود ندارد.
پیشرفتهای گسترده فناوری و علوم در زمینههای مختلف شیمی، فیزیک، پزشکی و … باعث ورود انواع پسماندهای خطرناک حتی در داخل پسماندهای عادی خانگی شده است. امروزه دیگر سیستمهای جمعآوری و دفع سنتی پسماندها پاسخگو نبوده و نمیتواند از آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از انواع پسماندهای شیمایی، میکربی، رادیواکتیو و … جلوگیری کند. اﺟﺰای اﺻﻠﯽ ﯾﮏ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ اﻣﺮوزی بهطورکلی ﺷﺎﻣﻞ بخشهای ﺗﻮﻟﯿﺪ، جمعآوری، ﺗﻔﮑﯿﮏ، ﭘﺮدازش و ﺑﺎزﯾﺎﻓﺖ میباشد؛ که در ارتباط با هر یک از این مراحل، توضیح مختصری ارائه میشود.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.