توضیحات
عنوان: اوزون(ozone)
- چکیده
- مقدمه
- ازن خوب یا بد؟
- کشف لایه اوزون
- اوزون یا ازن یا اوزن
- انواع ازن
- مشخصات ازن
- حدود و قوانین استفاده از ازن
- تاثیر ازن بر روی سلامتی
- مزایای ازن
- لایه اوزون
- اوزون و پرتو فرابنفش
- فواید لایه اوزون
- اهمیت لایه اوزون برای حیات بشر
- مزایای اوزون
- فرآیند تخریب لایه اوزون
- گازهاى CFC
- تاثیرات نامطلوب تخریب لایه اوزون
- تمهیدات انجام شده توسط کشورها
- تغییر عادات برای حفظ لایه اوزون
- نانو تکنولوژی و حفاظت از لایه اوزون
- ترمیم لایه اوزون به کمک رعد و برق
- چگونگی نامگذاری روز جهانی محافظت از لایه ازن
- اثرات لایه اوزون بر آب و هوا
- تخریب لایه اوزون
- چه کارخانههایى بر روى اوزون تأثیر مىگذارند؟
- تخریب لایه ازن از کجا آغاز شد ؟
- مهمترین عوامل تخریب لایه اوزون
- کارهای حفاظتی در برابر لایه اوزون
- اهمیت لایه اوزون در چیست؟
- حفرههای لایه اوزون
- لایه اوزون چگونه ترمیم میشود؟
- سوراخ لایه ازون در حال بستهشدن است
- اوزون تروپوسفری
- لایه اوزون و فواید آن در محیط زیست
- اثر درمانی ازن در بیماری های ویروسی
- خواص ویژه گی ازون و اکسیژن
- استراتوسفر( Stratosphere)
- اتمسفر زمین ولایه ازن
- اطلاعات کلی در مورد اتمسفر
- شیمی ازن و چگونگی تشکیل آن
- مزایای ضد عفونی با ازن
- مزایای ازن در ضدعفونی آب شرب
- کاربردهای ازن
- معایب برخی مواد ضدعفونی کننده شیمیایی
- برخی از مزایای ازن در مقایسه با سایر گندزداها
- مقایسه میان انواع روش های ضدعفونی
- مقایسه سه روش کلرزنی، ازن و UV در حذف انواع آلاینده
- پتانسیل اکسیداسیون گاز ازن در مقایسه با دیگر مواد شیمیایی اکسید کننده
- جدول مقایسه ازن و کلر
- تصفیه آب استخرهای شنا با استفاده از گاز ازن
- چرا ازن از کلر برای تصفیه آب استخر بهتر است؟
- فواید ازن
- مزایای استفاده از ازن
- کاربرد ازن در سردخانه ها
- بسته بندی مواد غذایی
- اوزون در کشاورزی
- مزایای استفاده از ازن در کشاورزی
- کاربرد ازن در دامداری ها
- کاربرد ازن در پرورش آبزیان
- برخی کاربردهای ازن در استخرهای پرورش ماهی
- ژنراتور ازن
- استفاده از ازن در صنایع مواد غذایی
- تولید و نگهداری ازن
- اثرات بهداشتی ازن
- مراکز تایید کننده ازن در دنیا
- خواص فیزیکی و شیمیایی ازن
- کاربردهای ازن در صنعت
- ضد عفونی آب
- کاربرد ازن در ضدعفونی و تصفیه آب
- مکانیزم گندزدایی ازن
- نیمه عمر ازن
- نقش لایه ازن در حیات موجودات زنده
- ماهوارهها حفره جدیدی در لایه ازون کشف کردند
- ترمیم بزرگ ترین شکافهای لایه ازن با شیوع کرونا
- تاثیر ویروس کرونا بر ترمیم لایه ازن
- ضرورت حفاظت از لایه اوزون
- نتیجه گیری
چکیده
گاز اوزون یکی از مهمترین گازهای تشکیل دهنده جو می باشد، این گاز بطور همگن در لایه های جوی پراکنده نشده و 10 درصد آن در لایه تروپوسفر و 90 درصد دیگر آن در استراتوسفر واقع شده است. بیشترین مقدار ازن در ارتفاع بین 20 تا 30 کیلومتری از سطح زمین تمرکز یافته، که به لایه ازن معروف است. لایه ازن وظیفه جذب تابشهای فرابنقش خورشیدی را بر عهده دارد و مانند یک چتر و سپر کره زمین را در برابر تابشهای مرگبار فرابنفش حفظ می کند. به طور کلی هر روز 118 واکنش پی در پی در لایه ازن اتفاق می افتد که مجموع این واکنشها: O3—→ 3O2 یکی از عوامل بالقوه تخریب لایه ازن، گاز NO است که تاکنون صدمات جبران ناپذیری را به لایه ازن وارد کرده است NO+O3+O—→ NO+2O2 :افزایش شدت تابش فرابنفش خورشید ناشی از تخریب ازن، مشکلات زیست محیطی بسیاری را به همراه داشته و به نوبه خود یک بحران جهانی به حساب می آید، تا آنجا که تاکنون چندین پروتکل و قرارداد جهانی در زمینه حفظ لایه ازن و کاهش مخربهای لایه ازن شکل گرفته است. یکی از راههای جلوگیری از ورود گازNO، کنترل خروجی اگزوز خودروها می باشد. با استفاده از مبدلهای کاتالیستی بر پایه رودیم، پلاتین و پالادیم، می توان گازهای خطرناکNO:، (NOx)NO2 را به گازهای بی خطر ازت (N2) و اکسیژن (O2) تبدیل کرد. انواع مبدلهای کاتالیزوری دومنظوره، سه منظوره، اولیه و ثانویه و مبدلهای کاتالیزوری سه منظوره با هوا را می توان برای این منظور استفاده کرد.
لایه اوزون یا اُزونسپهر قسمتی از استراتوسفر است که حاوی گاز طبیعی اوزون O3 است. اوزون توانایی جالب توجهی در جذب برخی از فرکانس های اشعه فرابنفش دارد. لایه اوزون زیاد چگال نیست. اگر آن را در تروپوسفر متراکم شود ضخامت آن تنها در حد چند میلیمتر میشود. اوزون در جو زمین عموما توسط شکستن مولکول دو اتمی اکسیژن به دو اتم تنها بوسیله نور فرابنفش بوجود میآید.اکسیژن تک اتمی با اکسیژن نشکسته ترکیب میشود و اوزون را بوجود میآورند. مولکول اوزون ناپایدار است و هنگامی که نور فرابنفش به آن برخورد میکند به یک مولکول اکسیژن و یک اکسیژن اتمی شکسته میشود. به این فرآیند مداوم واکنش زنجیرهای اوزون اکسیژن نامیده میشود. بدین ترتیب لایه اوزون در استراتوسفر بوجود میآید .
مقدمه
گاز ازن به دو شکل در طبیعت موجود است. در استراتوسفر جو(حدود 15-10 کیلومتری سطح زمین) به صورت لایه محافظ زمین در مقابل اشعه ماورای بنفش خورشید و هم در سطح زمین یافت می شود.
از ازن برای باکتری زدایی وضدعفونی کردن هوا و آب و مواد دیگر در فرایندهای صنعتی مانند سفید کردن کاغذ استفاده می شود. ازن مولکول بسیار فعالی است که قابلیت اکسیدزایی دارد. همین قابلیت است که ازن را به یک ماده بسیار مفید جهت ضدعفونی کردن قابل توجه می سازد. ازن در بازار جهانی جایگاه ویژه ای داشته و تجارت آن رو به افزایش می باشد.
اوزون توسط آستراین (Austrian) در سال 1840 کشف شد که مطالعه اولیه آن به اوایل قرن بیستم برمى گردد. این گاز کمیاب آبى رنگ که از سه اتم اکسیژن (O3) تشکیل شده است، تابش خورشید در محدوده طیفى کمتر از 29/0 میکرون به ویژه بین 22/0 تا29/0 میکرون را به طورکامل جذب مى کند. گرچه میزان این جذب چندان زیاد نیست، اما صافى محافظى است که نقش بسیار مهمى در جلوگیرى از نفوذ اشعه خطرناک فرابنفش (Ultraviolet)(UV) به سطح زمین دارد. قدرت جذب تابش در بسیارى از محدوده هاى فروسرخ که طول موج زمین تاب را نیز شامل مى شود توسط ازن چشمگیر است که علت افزایش دما در استراتوسفر نیز به دلیل گرماى حاصل از جذب اشعه فرابنفش مى باشد. به طورکلى ساختار حرارتى استراتوسفر توسط این گاز کنترل مى گردد و نقش آن در زندگى و ادامه حیات زیست کره به اندازه اى حیاتى است که جایزه نوبل شیمى درسال 1995 به سه تن از محققان ازن که سالها براى حفظ و جلوگیرى از نابودى و شناساندن نقش حیاتى آن به جهان تلاش کرده بودند تعلق گرفت [1]
اُوزون یا ازن یا اوزن به انگلیسی:)( Ozone) به عنوان یک مولکول کمابیش ناپایدار است که ضخامت آن در روز به علت دسترسى مستقیم به نور خورشید، بیشتر از ضخامت آن در طول شب میباشد.
- اوزن (O3) از سه اتم اکسیژن (O) تشکیل شده است.
- به طور میانگین در هر ۱ میلیون مولکول هوا، تنها ۱ تا ۶ مولکول ازن وجود دارد. انجام تحقیق
- دابسون» به عنوان واحد اندازهگیری غلظت ازون شناخته میشود.
- شارل فابری و آنری بویسون، دو فیزیکدان فرانسوی بودند که در سال ۱۹۱۳ موفق به کشف لایه ای ۳ میلی متری به نام لایه اوزون شدند.
- از سال ۱۹۹۴ سازمان ملل متحد روز ۱۶ سپتامبر را به عنوان روز جهانی حفاظت از لایه اوزن نامگذاری کرده است.
یکی از مهم ترین بخش های موجود پرداختن به حفاظت از لایه ازن به عنوان مانعی طبیعی برای جلوگیری از تابش بی شد از حد اشعههات مضر خورشیدی می باشد.که علاوه بر تاثیر مخرب بر حیات انسانی عاملی درگرمایش زمین محسوب می شود.در لایه ازن کمربند نسبتاً ضخیمی است که متشکل از گاز ازن که در طبقه استراتوسفر قرار گرفته است در خط استوا فاصله بین استراتوسفر زمین حدود14/5 کیلومتر است اما بر فراز قطب ها فاصله استراتوسفر تا زمین 11 تا 43 کیلومتر متغیر است. اتمسفر زمین میلیاردها سال فاقد لایه ازن بوده است زیرا در آن اکسیژن آزاد وجود نداشت پس همه اشعه ماوراء بنفش خورشید به سطح زمین می رسید این اشعه پرانرژی با بمباران اقیانوس ها و اتمسفر متراکم سطح زمین به تدریج شرایطی را برای تبدیل مولکول های ساده ای مثل دی اکسید کربن Co2، متان CH4، آب H2O و آمونیاک NH3 به مولکول های پیچیده تری نظیر ازن را فراهم ساخت. به طور کلی ازن از ترکیب اتم اکسیژن (O) با ملکول پایدار اکسیژن به وجود می آید. این عمل ممکن است از دو راه رخ دهد. مولکول اکسیژن وارد اتم اکسیژن می شود و یا ملکون ازن ممکن است شکسته شود. بیشتر ازن تولید شده وقتی که اشعه های پرانرژی uv از خورشید به ملکول گازهای نادر استرانسوسفر می رسد، به وجود می آید، اشعه ماوراء بنفش خورشید می تواند به وجود آورند یا نابود کننده ازن باشند. اشعه های پرانرژی ماوراء بنفش ازن را به وجود آورده و اشعه های کم انرژی UV را می شکنند. وقتی مولکول O2 به وسیله اشعه های خورشید ضربه خورد اتم های منفرد اکسیژن که بسیار فعال هستند، جدا می شوند. اتم اکسیژن با مولکول اکسیژن، ازن را ایجاد می کند. ازن پیوسته در حال تخریب است وقتی که اشعه های کوتاه UV را جذب می کند. در تمام این اوقات با وجود تشکیل و تخریب جریان ازن مقدار ازن در اتمسفر زمین به صورت متعادل و پایدار باقی خواهد ماند
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.