توضیحات
تحقیق : استراتژی و تئوری آشوب
- چکیده
- مقدمه مبانی نظری تحقیق
- مقدمه ای بر نظریه آشوب
- نظریه آشوب و سیستم های اجتماعی
- ارتباط تئوری آشوب با استراتژی
- برنامه ریزی بلند مدت بسیار مشکل است
- صنایع به تعادل پایدار دست نمی یابند
- تغییرات شدید می توانند به شکل غیره منتظره رخ دهند
- پیش بینی های کوتاه مدت و پیش بینی الگوهایی که می توانند ساخته شوند
- برای مقابله با پیچیدگی و عدم اصمینان به خطی مشی نیاز است
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
این مقاله در این باره بحث می کند که نظریه آشوب چارچوب مناسبی از لحاظ تئوری برای فهم تکامل پویای صنایع و تعاملات پیچیده بین بازیگران صنایع را فراهم می آورد. گفته می شود که صنایع را می توان به صورت سیستم های پویایی که هم جنبه غیرقابل پیش بینی و هم جنبه اصولی را نمایش می دهند، درک و مدلسازی کرد. ارتباط بین نظریه آشوب و استراتژی مورد بحث قرار گرفته و تعدادی از مفاهیم مدیریتی پیشنهاد شده است. این مقاله نتیجه گیری می کند که با در نظر گرفتن صنایع به صورت سیستم های پویا مدیران می توانند تصمیم گیری و جستجو برای راه حل های ابتکاری را بهبود بخشند.
مقدمه
یکی از مسائلی که مدیریت استراتژیک با آن مواجه است فقدان ابزار تئوریک برای توصیف و پیش بینی رفتار شرکتها و صنایع است. برای مثال حتی اگر بدانیم صنایع انحصار ناقص احتمالا دوره هایی پایدار که با دوره های رقابت فشرده متناوبا عوض می شود، را تجربه می کنند ، ما نمی دانیم که چه موقع آنها اتفاق می افتند یا نتیجه چه خواهد بود. بطور مشابه غیر ممکن است که بتوان تاثیر ظهور یک رقیب یا تکنولوژی جدید را پیش بینی کرد. مشکل اصلی این است که صنایع در طول زمان در نتیجه تعاملات بین شرکتها، دولت، نیروی کار، مشتریان، موسسات مالی و سایر عناصر محیطی در یک مسیر پویا سر در می آورند. نه تنها ساختار صنعت بر رفتار شرکت تاثیر می گذارد بلکه رفتار شرکت هم به نوبه خود می تواند ساختار یک صنعت و محیط رقابت را تغییر دهد. با این حال مدل های نظری موجود روابط را خطی ساده و بدون بازخور فرض کنند. به علاوه بسیاری از تئوریهای استراتژیک سعی دارند شرکتها و صنایع را طبقه بندی کرده و استراتژی های مناسب با هر طبقه را تعریف کنند. مثالهایی دراین باره عبارتند از: ماتریس مشاوره گروه بوستون برای تخصیص منابع و طبقه بندی استراتژی های بین المللی (بارلت و قوشال[1]، 00). با اینکه این مدلها بر مبنای الگوهای بازگشتی ای هستند که در دنیای واقع درک می کنیم، معمولا برای اینکه این مدلها ارزش پیش بینی کنندگی داشته باشند استثنائات زیادی وجود دارد.
نظریه آشوب که مطالعه غیر خطی سیستم های پویاست، در واقع نوید یک چارچوب مفهومی مفید است که الزامات غیر قابل پیش بینی صنایع را با خروجی الگوهای مشخص وفق می دهد (کارترایت[2]، 008). با اینکه نظریه آشوب ابتدائا در علم فیزیک توسعه داده شد، رادزیکی (990) و باتلر (990)[3] در میان دیگران بیان کردند که سیستم های اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی نیز تمایل دارند توسط روابط غیر خطی و تعاملات پیچیده ای که در طول زمان به شکل پویا ظاهر می شوند، مشخص شوند. این شناخت به موجی از علاقه برای کاربرد نظریه آشوب در تعدادی از رشته ها از جمله محیط زیست (کافمن[4]، 99)،پزشکی (گلد برگر، ریکنی و وست[5]، 99)، روابط بین الملل (مه یر، کرس و گراسمن[6]، 989) و اقتصاد (بامل و بن جیب[7]، 989 و کلسی[8]، 988) منجر شد. علی رغم کاربرد آشکار نظریه آشوب در استراتژی بازرگانی ،کار بسیار اندکی در این زمینه انجام گرفته است.
این مقاله نظریه آشوب را به خوانندگان معرفی کرده و ارتباط آن را با علوم اجتماعی بطور کلی و با جنبه استراتژی بطور خاص، شامل برنامه ریزی ، پیش بینی و تاثیر تغییرات بر شرکتها و صنایع را بیان می کند. کاربرد نظریه آشوب در یک موقعیت بازرگانی با استفاده از یک مدل شبیه سازی زنجیره تامین بین المللی توضیح داده شده است. این مدل که بر مبنای تحقیقات مولف درباره زنجیره تامین یک شرکت کامپیوتری کالیفرنیایی است، تعاملات پیچیده بین شرکت، تأمین کنندگان و بازار شرکت را شرح می دهد. نتایج این شبیه سازی پیامدهای مدیریتی اعمال نظریه آشوب به مدیریت استراتژیک را توضیح می دهد. این مدل شرح می دهد که چگونه اختلالات کوچک در تعاملات زنجیره تأمین باعث نوسانات زنجیره و اعمال هزینه های سنگین به سازمان می شود. با اینکه پیش بینی در زنجیره تأمین بسیار مشکل است، اما الگوهای خاصی وجود دارند که می توانند برای مدیران مفید باشند. این شبیه سازی همچنین نشان می دهد که با درک زنجیره تأمین به عنوان یک سیستم پویای پیچیده می توان راهکارهای مدیریتی که هزینه عملیاتی زنجیره تأمین را کاهش می دهند، شناسایی کرد (قدمی و نیازمند، 8).
مبانی نظری تحقیق
مقدمه ای بر نظریه آشوب
نظریه آشوب مطالعه سیستم های پویای پیچیده و غیر خطی است. این موضوع توسط لورنز[9] (96) که در حال مطالعه دینامیک جریان آشفته در سیالات بود، معرفی شد. اگرچه همه ما گردابها و گردانه هایی را که جریان آشفته را شکل می دهند می شناسیم، پیچیدگی جریان آشفته سالها ریاضی دانان را مشغول خود کرده بود. همین مشکل برای کسی که می خواهد کشش گرانشی بین دو یا چند جسم را محاسبه کند نیز وجود دارد. در حالیکه ما می توانیم معادلات ساده نیوتنی را برای پیش بینی مدارهای سیاره ی اطراف خورشید با درجه بالایی از دقت استفاده کنیم، ریاضیات مربوط به دو یا چند خورشید بسیار پیچیده می شود. این مسأله در سطح زمینی می تواند با مشاهده حرکت یک وسیله ساده مانند یک توپ فلزی معلق شده توسط دو یا چند آهنربا توضیح داده شود. توپ یک سری الگوهایی را دنبال می کند که هیچ وقت عینا تکرار نمی شوند ولی در عین حال کاملا هم تصادفی نیستند. پارادوکس در اینجا این است که حرکت توپ فلزی توسط همان معادلات نیوتنی که در مورد یک جاذب گرانشی به خوبی فهمیده شد، بیان می شود. اگر ما دقیقا مکان اولیه، سرعت و جهت توپ را بدانیم باید بتوانیم مسیرش را با درجه قابل قبولی از دقت پیش بینی کنیم. چگونه است که سیستم های قطعی باعث بالا رفتن عدم پیش بینی پذیری می شوند؟ توضیح این چنین است که انحرافات کوچک ، هربار که توپ توسط یکی از آهنرباها به حرکت در می آید، بزرگتر می شوند. ترکیب این واگرایی و واکنش های تکراری است که باعث بیشتر شدن رفتار آشفته می شود. از لحاظ ریاضی سیستم های آشفته با معالات دیفرانسیلی که نمی توانند حل شوند، نشان داده می شود به همین دلیل است که ما نمی توانیم حالت یک سیستم در زمان مشخص t در آینده را پیش بینی کنیم. در حالت حدی سیستم های آشفته حقیقتا می توانند به سیستم های تصادفی تبدیل شوند. پرتاب یک سکه یا تاس از لحاظ تئوریک سیستم های قطعی محسوب می شوند اما نتایج کم و بیش تصادفی دارند. نه تنها غیر ممکن است که یک سکه را دو بار به دو طریق کاملا مشابه بیاندازیم، بلکه در هر پرتاب، سکه در معرض جریان های هوایی اندک متفاوت است که خود این باعث ایجاد جریان های هوایی آشفته می شود (فورد[10]، 00).
برای فائق آمدن بر مسائلی با معادلات دیفرانسیل مقاوم محققین معمولا از مدلهای سیستمی با معادلات دیفرانسیل جدا که با داشتن حالت سیستم در زمان t حالت آن را در زمان t+ مشخص می کنند، استفاده می کنند. سپس می توان از شبیه سازی کامپیوتری برای اینکه دید سیستم در طول زمان چگونه ظاهر می شود، استفاده کرد. یکی از دستاوردهای نظریه آشوب قابلیت آن برای توضیح این مطلب است که چگونه یک سری روابط قطعی می توانند نتایجی الگودار اما غیرقابل پیش بینی تولید کنند. سیستم های آشفته هیچگاه دقیقا به حالت اولیه خود باز نمی گردند اما نتایجشان محدود است و می توانند الگویی ایجاد کنند که ضرایب ثابت ریاضی را در بر داشته باشد (فیگن بان[11]، 98). این نوید پیدا کردن یک نظم و ساختار اساسی در پشت وقایع پیچیده است که احتمالا علاقه زیادی را که نظریه آشوب در بسیاری از رشته ها ایجاد کرده است، توضیح می دهد.
توجه
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.