توضیحات
عنوان: ارزیابی الگوریتمهای کنترل وضعیت ماهواره
- مقدمه
- کنترل وضعیت ماهواره
- مروری اِجمالی بر الگوریتمها و روشهای کنترل وضعیت ماهواره
- معرفی یک الگوریتم طراحی کنترل وضعیت ماهواره]9[
- نتیجهگیری
- منابع
مقدمه
پیچیدگی بالا و حجم عظیم ارتباطات و اتصالات به کار رفته در ماهوارهها، شرایط محیطی خاص و مملو از تشعشع حاکم بر فضا و مهمتر از این موارد، دسترسی نداشتن به ماهواره و قابلیت نگهداری محدود این وسیلۀ فضایی باعث شده است که بروز عیب در این نوع سیستمهای دینامیکی اجتناب ناپذیر باشد. در این راستا، هر چند اتخاذِ تدابیری همچون انتخاب ادوات نزدیک به ایدهآل، انجام مراحل تضمین کیفیت دقیق بر اساس استانداردهای فضایی و انجام آزمایشهای محیطی در سطح تجهیزات، زیرسیستم و ماهواره باعث بالا رفتن قابلیت اطمینان میشود، اما به رغمِ تمام تلاشهایی که به منظور جلوگیری از بروز عیب صورت میگیرد، راهکارهای فوق، تنها زمان بروز عیب را به تعویق میاندازند]1[.
بررسی تاریخچۀ وقوع خطا در ماموریتهای مختلف نشان میدهد که این پدیده چه در طرح اولیۀ ماهوارهها و پرتابگرها و چه در طرحهای مدرن امروزی همواره باعث ایجاد چالش شده است. مقایسۀ آماری بین زیرسیستمهای مختلف ماهواره حاصل از اطلاعات ماهواره نشان میدهد که 36 درصد از عیوب حادث شونده در ماهواره به زیرسیستم تعیین و کنترل وضعیت مشتمل بر حسگرها، عملگرها و الکترونیک وضعیت اختصاص یافته است]2[. بررسی نتایج بسیاری از عیوب نشان میدهد که به از دست رفتن ماموریت یا مختل شدن سرویس مورد انتظار از آن منجر شده است. بر این اساس، تحلیل دادههای آماری فوق و بررسی نمونههای عینی بروز عیب در زیرسیستم تعیین و کنترل وضعیت را نشان میدهند]3[.
2.کنترل وضعیت ماهواره[2]
آنچه که در کنترل وضعیت ماهواره از اهمیت ویژهای برخوردار است، دقت، مصرف انرژی بهینه و توانایی از بین بردن اثرات عدم قطعیت و اشباع عملگر در عین قابلیت اطمینان بالا میباشد. معادلات حرکت ماهواره، در مانورهای چرخشی با زوایای بزرگ و در هنگام استفاده از چرخهای عکسالعملی به عنوان عملگر به شدت غیرخطی هستند. از طرفی در شرایط واقعی ممکن است مشخصههای جرمی ماهواره دارای عدم قطعیت باشند یا به علت حرکت محموله خارجی و بازشدن آرایههای خورشیدی این مشخصههای جرمی باز مان تغییر یابند. بنابراین سیستم کنترل وضعیت باید توانایی مواجهه با ترمهای غیرخطی و عدم قطعیتهای پارامتری در ماهواره را داشته باشد. همچنین در برابر عدم قطعیتهای دینامیکی همچون اغتشاشات خارجی نیز مقاوم باشد]3[.
- مروری اِجمالی بر الگوریتمها و روشهای کنترل وضعیت ماهواره
در این قسمت از تحقیق، به معرفی برخی از کارهای انجام گرفته در راستای کنترل وضعیت ماهواره، خواهیم پرداخت.
حسین بلندی و همکاران در]1[، به ارائه طراحی الگوریتمهای آشکارسازی و جداسازی عیب مبتنی بر حدود آستانۀ تطبیقی برای زیرسیستم کنترل وضعیت یک ماهواره سه محوره پرداختند. در این کار، یک روش آشکارسازی عیب مقاوم بر اساس تولید حدود آستانۀ تطبیقی برای یک ماهوارۀ سه محوره ارائه میشود. برای این منظور، در ابتدا سیستم کنترل وضعیت توسط یک مدل با تغییرات شبه پارامتری خطی توصیف میشود. در ادامه یک مشاهدهگر بازهای بر اساس مدل فوق طراحی شده است که بر اساس آن، عدم قطعیتهای پارامتری ماهواره به درون حدود آستانۀ اعلان عیب منتقل شده و در نتیجه حدود آستانه تطبیقی بدست خواهند آمد. در این کار، نشان داده میشود که این روش باعث کاهش نرخ اعلان عیب نادرست شده و نیز عیوب کوچک یا دارای تغییرات شیبدار در قیاس با روشهای ذکر شده به طور موثرترتشخیص داده میشوند. در بخش دیگر یک الگوریتم جداسازی مبتنی بر روش درخت عیب، همچنین یک سیستم جبران عیب با استفاده از بازپیکربندی عملگرها ارائه شده است. بنابراین بعد از جداسازی چرخهای عکسالعملی معیوب، عملگرهای مغناطیسی مناسب جایگزین آنها میشود و در نتیجه خطای کنترل وضعیت، محدود نگاه داشته میشود. در این کار، یک روش مقاوم تشخیص عیب برای سیستم کنترل وضعیت ماهواره که مبتنی بر تولید حدود آستانۀ تطبیقی است معرفی شد. در این راستا، ابتدا یک مدل غیرخطی q-LPVبرای ماهواره استخراج شده و یک مشاهدهگر بازهای طراحی شد. در این روش، عدم قطعیتهای پارامتری، اغتشاشها و نویزهای اندازهگیری به صورت بازهای مدل شدند که در نهایت با انتشار آنها به داخل حدود آستانۀ رخداد عیب، منجر به تولید حدود آستانۀ تطبیقی برای تست سازگاری ماندهها شد. روش مورد استفاده در این کار تشخیص عیب اصلاح میکند که این اصلاح عملکرد هم از نقطه نظر حداقل اندازۀ عیب قابل تشخیص و هم از نقطه نظر اعلان رخداد عیب است.
حسین بلندی و همکاران در]2[، به طراحی الگوریتمهای تشخیص، شناسایی و اصلاح عیب برای زیرسیستمکنترل وضعیت یک ماهوارۀ سه محوره پرداختند. هدف از این کار، طراحی یک زیرسیستم کنترل وضعیت تحملپذیرعیب است که قابلیتهای تشخیص، شناسایی و اصلاح عیب را در این زیرسیستم ایجاد میکند. در این راستا، استفاده از روش تاکاگی- سوگنو برای مدلسازی دقیق دینامیک غیرخطی ماهواره مدنظر قرار گرفته است که بر اساس آن میتوان از قابلیت رویتگرهای تطبیقی خطی برای دینامیک غیرخطی ماهواره بهرهگیری کرد. در رویتگر تطبیقی طراحی شده، عیب حادث شونده در چرخهای عکسالعملی بر اساس یک الگوریتم تطبیقی، تخمین زده شده که امکان تشخیص و شناسایی عیب در عملگرها را ایجاد میکند. ایدۀ مورد استفاده در بخش اصلاح عیب، استفاده از یک قانون کنترل خطیسازی فیدبک پسگام است که از عیب تخمین زده شده توسط رویتگر تطبیقی به عنوان بخش جبرانساز در این الگوریتم بهرهگیری شده است. بر این اساس، محدود ماندن خطای کنترل وضعیت به رغم بروز عیب در عملگرها تضمین میشود. در این کار، مراحل طراحی الگوریتمهای تشخیص، شناسایی و اصلاح عیب برای دستیابی به یک زیرسیستم کنترل وضعیت تحملپذیر عیب در ماهواره ارائه شد. عملگرد الگوریتمهای تشخیص و شناسایی عیب بر مبنای تخمین میزان عیب توسط رویتگر تطبیقی بوده که طراحی آن بر اساس ترکیب مدلهای ناحیهای خطی به روش تاکاگی-سوگنو صورت پذیرفت. نتایج شبیهسازی صورت گرفته، قابلیت الگوریتم طراحی شده را برای تشخیص عیب عملگرها و تخمین دقیق آن و همچنین جداسازی عملگر معیوب مورد تایید قرار میدهند. در این کار، همچنین مراحل طراحی الگوریتم اصلاح عیب بر اساس فیدبک خطیسازی پسگام ارائه شد که در آن از میزان عیب تخمین زده شده توسط رویتگر تطبیقی استفاده شده است. استفاده از این الگوریتم، قابلیت جبران اثر عیب حادث شده در عملگرها و عدم انحراف از مشخصات عملکردی مطلوب را برای سیستم ایجاد میکند که این موضوع به نتایج شبیهسازی مورد تایید است.
مصطفی عابدی و همکاران در]3[، به معرفی محوره مبتنی بر استخراج ماتریسهای دوران مختلف و محاسبه معیارهای واریانسی پرداختند. هدف از این کار، طراحی یک زیر سیستم تعیین وضعیت تحملپذیر عیب برای یک ماهواره سهمحوره میباشد. برای این منظور فرض شده است که تنها دادههای حسگرهای خورشید و میدان مغناطیسی در دسترس هستند. با استفاده از الگوریتم طراحی شده میخواهیم یک عملیات پیوسته و مطمئن را برای محاسبه زوایای اویلر علیرغم رخداد عیب در حسگرهای فوق داشته باشیم. به عبارت دیگر دارای قابلیت حسگر معیوب و حذف خودکار دادههای معیوب از فرآیند تعیین وضعیت را داشته باشد. راهحل پیشنهادی در این کار، یک راهکار مستقل از مدل نوین میباشد که برمبنای استخراج کلیه دورانهای ممکن بین دستگاههای مختصات مداری و بدنه ماهواره میباشد. با محاسبه واریانسهای حاصل از این دورانها و دستهبندی مناسب آنها نشان داده میشود که نه تنها حسگر معیوب بلکه عوامل ایجاد تا چهار سطح قابل تشخیص هستند. هر سطح معرف درصدی از میزان گستردگی عیب رخ داده میباشد. علاوه بر این قابلیت اصلاح اثر عوامل ایجاد عیب در فرآیند محاسبه زوایا منظور شده است. بنابراین پیشنهاد فوق یک روش مستقل از مدل را برای مدیریت عیب ارائه میدهد که تحت تاثیر تغییرات دینامیکی و یا عملکرد نادرست عملگرها قرار نمیگیرد و هیچگونه سختافزار افزونه را تحمیل نخواهد کرد. در انتهای مقاله با انجام شبیهسازی، عملکرد راهکار پیشنهادی برای سناریوهای مختلف رخداد عیب صحتسنجی میگردد. نتایج بدست آمده خروجیهای قابل انتظار از الگوریتم را تایید مینمایند.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.