توضیحات
عنوان: آمادگی سازمانی، نهادی و مردمی در برابر زلزله
- چکیده
- مقدمه
- بیان مساله
- ادبیات و پیشینه تحقیق
- چه مكانهایی بیشتر در معرض خطرند؟
- مقیاس سنجش شدت زلزله
- اقدام های لازم قبل از وقوع زلزله
- سهم هر یك از ما در آمادهسازی جامعه
- كمكهای مردمی
- سهم سازمانها و نهادها در خصوص آمادگی برابر زلزله
- سازمانهای غیر دولتی در ایران
- ایمن سازی سازه ای
- نتیجه گیری
- منابع و مآخذ
چکیده:
زلزله، لرزش ناگهانی پوسته جامد زمین است که هر از چند گاهی در نواحی که بر روی بند زلزله خیز قرار دارند رخ میدهد. از مقیاس ریشتر برای بیان بزرگی یک زمین لرزه یعنی مقدار انرژی آزاد شده طی یک زمین لرزه استفاده می شود. قبل از وقوع زلزله در ابتدا معمولاً صدای نامتعارف شنیده می شود. در زلزله های بزرگ ابتدا صدای عجیبی همچون زوزه باد و حرکت درختان و برگها و سپس صدای ضعیف شیشه های منزل شنیده می شود و به سرعت لرزش های اولیه که معمولاً با شدت بالا نیستند آغاز می گردد.
ایمن سازی سازه و بنا ساختمانی که در آن زندگی می کنیم از طراحی تا اجرای آن می بایست تابع اصول مهندسی ساختمان بوده و در تمامی مراحل اجرای آن از نیروهای متخصص استفاده گردد. برای آموزش مقابله با زمین لرزه در قبل، حین و بعد از وقوع زلزله برای حفظ جان هر فرد در هر سن و جنس و در هر مکان آموزشهایی عمومی وجود دارد که می تواند بصورت مشترک مورد توجه قرار گیرد.
مقدمه
پدیده های خطر آفرین طبیعی نظیر زلزله، سیل، طوفان و لغزش لایه های زمین می توانند خطر جدی برای جان و مال انسانها به دنبال داشته باشند. در این میان رویداد زلزله در طول تاریخ آثار غیر قابل جبرانی را به همراه داشته است. خوشبختانه در حال حاضر با توجه به پیشرفتهای علم مهندسی زلزله، در صورت به کار گیری اصول و ضوابط پیشگیری، خسارات ناشی از زلزله می تواند به حداقل ممکن برسد.
تهران بزرگ که در دامنه جنوبی رشته کوههای البرز قرارگرفته، عموماً بر روی رسوبات آبرفتی عهد حاضر بنا شده است که با وجود گسل های فعال در این ناحیه، این شهر، مانند اکثر شهرهای کشور در خطر جدی وقوع زمین لرزه قرار گرفته است.
تجربه ثابت نموده است که روشهای پیشگیری و آمادگی نقش مؤثری در کاهش خسارات ناشی از زلزله دارد. یکی از محورهای مهم برای محقق نمودن روشهای پیشگیری و آمادگی در به حداقل رساندن خسارات ناشی از زلزله ، آشنایی همگانی با زلزله است.
بیان مساله
طی پنجاه سال اخیر اطلاعات زیادی در مورد زلزله کسب کرده و فرآیند وقوع آن را بهتر از پیش درک می کنیم، اما هنوز هم برای مقابله با آن کاری نمی توانیم انجام دهیم. زمین لرزه ها توسط فرآیندهای بنیادین و قدرتمند زمین شناختی که خارج از حیطه کنترل ما هستند، به وجود می آیند. این فرآیندها نسبتاً غیر قابل پیش بینی است، بنابراین در حال حاضر این امکان وجود ندارد که به مردم گفت دقیقاً چه وقت زلزله روی می دهد. این امواج زلزله ای ثبت شده، می تواند به ما اطلاع دهد که ارتعاش های بسیار قویتری در راه است، اما این اطلاعات می تواند فقط چند دقیقه پیش از وقوع زلزله به ما اخطار دهد. دانشمندان می توانند برپایه حرکت های صفحه ها در زمین و موقعیت منطقه های گسل، پیش بینی کنند که در کدام مناطق احتمال وقوع زلزله زیاد است.
همچنین با تحقیق در تاریخ زمین لرزه های روی داده در منطقه مورد نظر، زمان احتمالی وقوع زلزله را پیش بینی کنند. با این همه این پیش بینی ها معمولاً بسیار ضعیف هستند. اما پیش بینی دانشمندان در مورد پس لرزه ها دقیق تر است. پس لرزه ها، لرزه هایی است که پس از زلزله اولیه روی می دهد. این پیش بینی ها براساس تحقیق های بسیار وسیعی که در مورد الگوهای پس لرزه ها انجام شده است، صورت می گیرد. زلزله شناسان در این مورد که چگونه زمین لرزه هایی که از یک گسل شروع شده اند، می توانند زلزله های دیگری را در گسل های متصل به یکدیگر به وجود آورند، پیش بینی های دقیقی انجام می دهند.
پس برای مقابله با زمین لرزه چه کاری می توان انجام داد؟ عمده پیشرفت هایی که طی 50 سال گذشته حاصل شده است به آمادگی برای زلزله و مخصوصاً حیطه مهندسی عمران مربوط می شود. طی چند دهه اخیر استانداردهایی برای ساخت ساختمان ها در نظر گرفته شده است تا مقاومت آنها در برابر نیروی امواج زمین لرزه افزایش یابد. از استانداردهای جدید می توان به تقویت مصالح اشاره کرد. طراحی بناها به شیوه ای که از انعطاف پذیری لازم برای جذب ارتعاش ها برخوردار باشند بدون آنکه تخریب شوند،یکی دیگر از این روش هاست. طراحی ساختمان ها به شیوه ای که بتوانند این ضربه ها را بگیرند، مخصوصاً در مناطقی که زلزله خیز هستند، از اهمیت بسیاری برخوردار است.یکی دیگر از مولفه های آمادگی، آموزش مردم است. امروزه بسیاری از سامان های دولتی در اغلب کشورها دفترچه های راهنمایی منتشر می کنند که در آن چگونگی وقوع زلزله، راهنمایی هایی در مورد حفاظت خانه در برابر زلزله های احتمالی و فعالیت هایی که در زمان وقوع زلزله باید انجام داد، گردآوری شده است.
ادبیات و پیشینه تحقیق
تحقیق در مورد مقاوم سازی سازه ها و شناسایی توپولوژی سازه های آسیبپذیر در ایران را می توان به زمان ایجاد رشته های عمران در ایران نسبت داد. ولی به طور جدی بعد از زلزله 1369 رودبار و منجیل تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده که بیشتر این تحقیقات مربوط به مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی می باشد.
البته بعد از زلزله بم و برجاگذاشتن خسارات مالی و جانی بسیار، اندکی مسئولان مربوطه در جهت مقاوم سازی سازه های آسیب پذیر به جنبش وادار نموده است و این در حالی است که کشور ژاپن از 50 سال پیش اقدامات مقاوم سازی سازه ها را آغاز کرده و امروز به جایی رسیده است که در برابر زلزله 7 ریشتری یا اصلاً خسارت نمی بیند یا میزان این خسارت بسیار ناچیز است.
چه مكانهایی بیشتر در معرض خطرند؟ | |
كشور ایران، جزو مناطق زلزلهخیز جهان است. هرچند كه مناطق كوهستانی و منطقه زاگرس در معرض خطر بیشتری جهت زلزله قرار دارند ولی با توجه به زلزلههای بم و طبس در چند سال اخیر، باید گفت كه هیچ منطقهای از كشورمان مصون از خطر زلزله نمیباشد. پس شاید تنها راه مقابله با این پدیده، رعایت اصول شهرسازی و ساختمانسازی و آشنایی با نكات ایمنی و آمادگی جهت برخورد مناسب به هنگام رویایی با زلزله باشد. | |
مقیاس سنجش شدت زلزله: | |
متداولترین واحد اندازهگیری شدت زمینلرزه، در سال ۱۹۳۵ میلادی توسط چارلز ریشتر ابداع شد. مقیاس ریشتر، اندازهگیری لگاریتمی انرژی آزاد شده در جریان زمینلرزه میباشد. معمولاً زمینلرزههایی با قدرت ۵/۴ ریشتر و بالاتر، آنقدر قوی هستند كه توسط اكثریت لرزهنگارهای جهان حس شوند. همه ساله، هزاران زلزله در سطح كره زمین ثبت میگردد. زمینلرزهها ناگهانی، بیرحمانه و بدون اخطار و اطلاع قبلی رخ میدهند. شناسایی عوامل خطر و آمادهسازی جامعه و شهرها جهت كاهش تلفات و خسارات ناشی از زلزله اهمیت بسزایی دارد. |
اقدام های لازم قبل از وقوع زلزله:
قبل از وقوع زلزله و برای مقابله با آن و کاهش خسارتها و تلفات جانی ناشی از زلزله، لازم است که دو اقدام مهم یعنی ایمن سازی سازه ای و غیر سازه ای را به خوبی و مطابق اصول علمی انجام دهیم، که در زیر به تفصیل به آنها اشاره می شود.
سهم هر یك از ما در آمادهسازی جامعه
هریك از ما به نوبه خود میتوانیم در هشیاری و آمادگی مردم شهرمان در برابر زلزله مؤثر باشیم: – میتوانیم با مطالعه كافی و تمرین، جهت رویارویی با زلزله آماده شویم تا لااقل، در صورت بروز زلزله، در زمره نجات یافتگان، به سایر امدادگران بپیوندیم. – میتوانیم با آموزش مناسب فرزندان و افراد خانواده، از آمادگی آنان اطمینان حاصل كنیم. – در هنگام ساخت و خرید منزل و آمادهسازی آن، همچنین چیدن لوازم و دكوراسیون، همواره بیاد داشته باشیم كه ممكن است بزودی زلزلهای در پیش باشد. – لوازم ضروری، كمكهای اولیه، دفترچه تلفنهای ضروری و سایر موارد را درمكانی ایمن و مورد اطلاع كلیه افراد خانواده نگهداری كنیم. – در انتقال اطلاعات و تجارب خود به همسایگان، دوستان و بستگان كوشا باشیم. – از پخش كردن شایعات و اخبار نامطمئن درباره زلزله پرهیز كنیم.در هنگام وقوع زلزله، بیشترین مكانهای در معرض خطر عبارتند از ساختمانهای قدیمی و فرسوده، مناطق مجاور ساختمانها و نزدیكی دیواره خارجی ساختمانها. |
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
سفارش تحقیق
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.